Astfel, investitorii instituţionali străini controlau la finele lunii octombrie 53,86% din drepturile de vot, potrivit unei raportări transmise, marţi, de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Diferenţa dintre numărul de acţiuni şi numărul de voturi în AGA este determinată de faptul că titlurile deţinute de Fondul Proprietatea (1,74%) şi de Ministerul Finanţelor Publice (2,65%) nu sunt cu drept de vot în AGA. Pachetul de acţiuni deţinute de Fondul Proprietatea a fost răscumpărat anul trecut şi vor fi anulate. Aproape întregul pachet deţinut de Finanţe este blocat la Depozitarul Central deoarece statul a subscris acţiunile respective, dar nu a transferat la schimb acţiuni la alte companii.
Participaţiile investitorilor instituţionali înregistraţi în România a scăzut uşor, de la 9,44% la 9,37% din capitalul social.
În acelaşi timp, participaţia acţionarilor persoane fizice străine a continuat să se reducă, de la 6,32% la 6,18%.
Potrivit celor mai recente raportări, de la mijlocul lunii mai, cel mai mare acţionar persoană fizică este Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industriaş Nicolae Malaxa, cu un pachet reprezentând 4,93% din acţiuni.
Acţionarii persoane fizice române au continuat să vândă şi în luna octombrie, iar pachetul total a coborât de la 28,92% la 28,54%.
La finele lunii octombrie, Fondul Proprietatea avea 9.495 de acţionari, în scădere de la 9.673 în septembrie.
Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. FP a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011, iar în acest an ar putea fi cotat şi la bursa de la Varşovia.
Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa bursieră de marţi la un preţ de 0,5375 lei, iar la această cotaţie, capitalizarea Fondului este de 7,4 miliarde lei (1,64 miliarde euro).