Cetăţenii francezi vor fi întrebaţi care sunt opiniile lor despre Uniunea Europeană şi ce aşteptări au de la aceasta.
Preşedintele francez Emmanuel Macron, un proeuropean declarat, încearcă să promoveze o integrare mai accentuată a zonei euro, inclusiv prin măsuri precum crearea unui buget şi a unui post de ministru al finanţelor pentru zona euro.
LREM a obţinut o majoritate confortabilă la alegerile parlamentare din Franţa, desfăşurate anul trecut la o lună după victoria lui Emmanuel Macron în scrutinul prezidenţial. Totuşi, rămâne în discuţie poziţia acestui partid în interiorul Parlamentului European.
Este improbabil ca partidul ‘La Republique en marche’, care a declarat că divizarea între dreapta şi stânga este desuetă, să fie acceptat într-unul dintre actualele grupuri politice din PE, ceea ce înseamnă că formaţiunea va trebui să-şi găsească aliaţi de aceeaşi orientare pentru a forma un grup europarlamentar separat. Pentru aceasta, însă, este nevoie de membri din cel puţin şapte ţări din UE.
Nu este clar de unde vor proveni aceşti aliaţi, dar Daniel Cohn-Bendit, fost co-lider al Verzilor din Parlamentul European, a semnalat că LREM îşi poate crea propriul drum. ”Va fi un grup politic ‘L’Europe en marche’ în Parlamentul European”, a explicat Cohn-Bendit într-un interviu pentru dpa.
Alegerile europarlamentare din 23-26 mai 2019 vor avea ca rezultat un Parlament European cu 705 membri, faţă de 751 în prezent. Diferenţa este dată de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană – dintre actualele 73 de mandate europarlamentare deţinute de britanici, 46 vor dispărea, iar celelalte 27 vor fi repartizate acelor state membre care sunt subreprezentate în legislativul UE. Precedentele alegeri europene au avut loc în perioada 22-25 mai 2014.