Pârvan, AOAR: Banca de Dezvoltare va fi benefică dacă nu blochează vechiul sistem de absorbţie a fondurilor UE

Economica.net
27 05. 2015
cristian_parvan_16560200_35563800

‘Circuitul sau organizarea unei astfel de instituţii ia timp, iar factorul timp, acum, în iunie 2015, anul doi din exerciţiul doi (de finanţare europeană – n.r.), s-ar putea să fie un factor de frânare şi nu de progres aşa cum s-a intenţionat. Dacă se dă drumul şi, pe parcurs, se integrează şi noua structură, atunci înseamnă că lucrurile merg bine. Pentru că, evident, şi băncile celelalte vor dori să rămână şi nu vor putea fi blocate să intervină. Însă, dacă ţinem totul pe loc până apare noua structură, nu cred că este cea mai bună soluţie’, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Cristian Pârvan.

În opinia sa, aşa cum este gândită noua structură, la prima vedere ar da o fluenţă mai mare derulărilor de fonduri. ‘Dar dacă aşteptăm să facă forate bine, cum spune poporul: prea bine este duşmanul lui bine. Deci, o nouă instituţie, în mod firesc cere timp, cere oameni şi cere ca aceşti oameni să fie pregătiţi cu procedurile necesare ca să facă ce trebuie să facă. Când ne mai organizăm atât?’, a subliniat reprezentantul AOAR.

Pârvan se întreabă şi de unde se iau aceşti specialişti. ‘Ori îi iau din autorităţile de management şi le dezorganizează, ori iau oameni care nu au practicat şi se apucă să facă stagii de training, dar niciun training nu va fi echivalent activitate’, a adăugat Cristian Pârvan.

Reprezentantul oamenilor de afaceri este, astfel, sceptic cu privire la faptul că în a doua parte a acestui an produsele Băncii de Dezvoltare vor fi pe piaţă, aşa cum au anunţat reprezentanţii EximBank. ‘Faptul că dau un titlu, EximBank sau CEC Bank nu e totul. CEC Bank încă s-a mai ocupat de subiectul acesta, dar EximBank intră pe o activitate complet nouă. Să ne amintim că mandatul EximBank este să susţină exporturile. Este bancă comercială, dar specializarea ei este susţinerea exporturilor. Acum, să o faci expertă pe fonduri europene înseamnă alţi oameni, alte structuri. Nu spun că nu se poate, dar deocamdată sunt numai vorbe, nu am văzut nimic concret’, a mai spus Pârvan.

Potrivit acestuia, România are deja întârzieri în angajamentele asumate şi o schimbare organizatorică ne întârzie şi mai mult. ‘Avem deja anumite angajamente luate şi care, din varii motive, ne fac să ne punem semne de întrebare. De exemplu, Programul Operaţional Regional, care este foarte important pentru toată ţara, întârzie, deocamdată nu a fost aprobat. Avem această perioadă dificilă la care nu ne-am mai fi aşteptat, de pregătire. Păi, ne-am pregătit în exerciţiul anterior. Acum hai să spunem ce vrem să facem şi să-i dăm drumul dacă vrem să facem ceva să avem o absorbţie mai ritmică. Pentru că, în mod firesc, procesul de licitaţii, achiziţii, proiectare, execuţii ia timp. Dacă mai vin şi cu o perturbaţie organizatorică majoră, atunci nu fac decât să agravez lucrurile’, a adăugat Pârvan.

Vicepreşedintele EximBank, Paul Ichim, a declarat recent că proiectul de lege privind transformarea băncii în Bancă de Dezvoltare va fi curând pe masa Guvernului, iar primele produse vor fi pe piaţă în partea a doua a anului.