‘Piaţa, după mine, evoluează bine pentru clienţi, dar nu 100% bine şi pentru bănci. Piaţa este foarte lichidă. Toate băncile au lichiditate, dobânzile sunt joase, băncile nu mai plătesc la depozite, deci sunt foarte mici dobânzile care se plătesc şi atunci sunt obligate să îşi plaseze lichidităţile. Titlurile de stat oferă cât oferă şi atunci toată lumea se duce pe credite’, a spus Cătălin Pârvu.
Acesta a arătat că, în prezent, se observă o creştere a creditului de consum la care băncile trebuie să fie atente, precizând că a asistat la o creştere explozivă în perioada 2006-2008 când portofoliul de astfel de credite al băncii a urcat de la 150 de milioane de euro la 1,3 miliarde de euro.
‘O astfel de evoluţie se întoarce împotriva ta şi am simţit-o, am tras şi acum suntem mult mai cumpătaţi’, a declarat Cătălin Pârvu.
De asemenea, acesta a spus că la imobiliare este îngrijorat de ritmul de creştere.
În ceea ce priveşte programul Prima Casă, Pârvu a declarat că băncile vor apela la el câtă vreme randamentul este superior celor de la titluri de stat, iar riscul este redus creditul fiind garantat 50% şi având o ipotecă.
Întrebat dacă am putea vedea tranzacţii pe piaţă anul viitor, Pârvu a spus că nu piaţa nu se mişcă din cauza preţurilor oferite şi că acţionarii unor bănci pot decide să aştepte, fiind mulţumiţi şi cu profituri mici.