Pasajul Ciurel ar putea fi gata până la sfârşitul anului. Cel mai scump drum din Bucureşti va avea trei benzi pe sens VIDEO

Economica.net
10 04. 2017
ciurel___19_03_2017_1_00023400

Sursa foto şi video: forumul de infrastructură Metrou Uşor

Finalizarea Pasajului Ciurel este estimată a se realiza la sfârşitul anului 2017. Acest termen este luat în calcul în condiţiile în care se estimează ca o lună poate dura contractarea lucrărilor de relocare a reţelelor electrice şi trei luni execuţia relocărilor, au spus pentru ECONOMICA.NET reprezentanţii Primăriei Bucureşti.

Anterior, termenul estimat de către oficiali ai municipalităţii pentru finalizarea pasajului era luna iulie 2017 (hartă jos – sursa: Metrou Uşor).

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Capitalei, în acest moment se analizează, împreună cu reprezentanţii RATB, posibilitatea organizării lucrărilor în zona liniei 41 doar pe perioada nopţii şi în weekend, în aşa fel încât transportul în comun să fie afectat cât mai puţin.

3 benzi, cu sau fără drumuri colectoare

Întrebaţi câte benzi va avea drumul din continuarea pasajului până la Autostrada Bucureşti – Piteşti, reprezentanţii Primăriei Bucureşti au menţionat că „există o soluţie de optimizare a proiectului cuprinzând 3 benzi pe sens până la A1, care va fi adoptată după aprobarea Planului de Urbanism Zonal”.

Proiectul drumului a fost executat de Asocierea JV Max Bogl, iar eventualele modificări de proiect vor fi executate tot de către Asocierea JV Max Bogl. În cadrul Asocierii există şi Proiect Bucureşti, însă proiectarea aparţine Asocierii, potrivit reprezentanţilor PMB.

În acest sens, ei menţionează că SC Viaponte Rom SRL este proiectantul de specialitate care are contract cu Asocierea JV Max Bogl şi realizează serviciile de proiectare faza: „PAC, Proiect Tehnic, Detaliile de execuţie şi Asistenţă Tehnică” pentru toate obiectele de construcţie aferente proiectului de investiţii Penetraţie şi racord Splaiul Independenţei Ciurel – A1.

Pasajul se va continua cu un drum expres, către A1 (foto: Metrou Uşor)

Fără PUZ şi exproprieri

În ceea ce priveşte lista cu exproprierile necesare continuării proiectului, aceasta nu a putut fi finalizată, deoarece varianta finala referitoare la drumul până la A1 se află încă în analiză, cu sau fără drumuri colectoare, explică reprezentanţii municipalităţii.

Ei mai spun că, la momentul prezent, este prematur să se poată aprecia începerea şi terminarea lucrărilor pentru restul proiectului către A1.

 

În vara anului trecut, primarul Capitalei Grabriela Firea a anunţat că în cazul acestui proiect a fost făcută o propunere de diminuare a culoarului de la trei la două benzi şi renunţare la drumurile colectoare, pentru diminuarea costurilor cu exproprierile.

Ea a adăugat că s-a ajuns la această soluţie pentru că în proiectul iniţial a fost prevăzut un drum de viteză, un drum expres, cu drumuri colectoare stânga şi dreapta, dar fără a fi aprobată documentaţia PUZ-ului şi nici finalizată exproprierea.

Întrebată ce economii se vor face prin renunţarea la o bandă, Firea a spus că, în primul rând, nu vor mai fi cheltuieli cu exproprierile. „Acum ne vom încadra în suma care a fost stabilită iniţial”, a spus primarul.

Gabriela Firea a subliniat că întârzierile au fost cauzate, printre altele, de litigiile în instanţă cu privire la valabilitatea autorizaţiei de construcţie, inexistenţa PUZ pe zona de la nodul Virtuţii la A1.
 
Unul dintre picioarele Pasajului Ciurel este foarte aproape de casa consilierului USR la Primăria Sectorului 6, Mihai Daneş, care a atacat în instanţă autorizaţia de construire (sursa foto: Metrou Uşor)
 
Culoarul cu 3 benzi ar putea genera noi litigii
 
Potrivit unor informaţii apărute în presă, nişte locuitori din zonă au obţinut în instanţă anularea PUZ-ului pentru drumul expres. Mai mult, avocatul Dumitru Dobrev, care i-a reprezentant pe aceştia, susţine că în varianta în care era diminuat culoarul la două benzi pe sens, ar fi fost mai puţine litigii decât în varianta cu trei benzi pe sens. Pe de altă parte, acesta admite că în varianta cu două benzi, traficul se „gâtuia” la ieşirea de pe pasajul nou, prevăzut cu trei benzi/sens. Astfel, nu se atingea obiectivul pentru care a fost lansat acest proiect, respectiv decongestionarea traficul de pe bulevardul Iuliu Maniu.
 
O altă problemă indicată de către avocat este apropierea noului drum de Uzina de Apă de la Roşu, care alimentează cu apă potabila o treime din populaţia Capitalei.  Reprezentanţii Apa Nova susţin însă că nu este nicio problemă.
 
„Apa Nova-Compania de Ape Bucureşti (ANCAB) a dat avizul solicitat pentru construirea Drumului Expres Ciurel – A1 în conformitate cu normele legale aplicabile, inclusiv cele referitoare la distanțele față de infrastructura operată de către ANCAB,  pentru a nu afecta siguranța alimentării cu apă potabilă”, a spus pentru ECONOMICA.NET Epsică Chiru, directorul general adjunct al companiei de apă.
 
Primăria Capitalei alocă anul acesta 90 de milioane de lei pentru proiectul Penetraţie Splaiul Independenţei – Ciurel – Autostrada Bucureşti-Piteşti. Valoarea totală actualizată a acestui proiect este de 2 miliarde de lei, conform informaţiilor din proiectul de buget al PMB pentru 2017.
 
 
„Penetratia Splaiul Independenţei – autostrada Bucureşti-Piteşti” constă în realizarea unui sistem rutier de tip „drum expres”, care va conecta Splaiul Independenţei cu autostrada A1, devenind astfel o alternativă importantă la bulevardul Iuliu Maniu. Această arteră este una dintre cele mai aglomerate din Capitală, întrucât preia circa 80%  din traficul provenit din A1, la care se adaugă şi traficul local, foarte intens, cauzat de aglomerarea urbană din zonă.