Pasajul Domneşti, cerut de opt ani, este blocat de lupta dintre constructori: De ce contestă din nou Căşuneanu licitaţia

Economica.net
18 05. 2016
costel_casuneanu_dcnews_ro_40165100

Oferta lui Căşuneanu, care a construit şi o parte din Autotostrada Bucureşti-Ploieşti, a fost respinsă la licitația pentru Pasajul Domneşti pe motiv că nu ar avea experiență suficientă în realizarea unor astfel de proiecte.

Mai exact, nu dusese la bun sfârşit în ultimii 5 ani cel mult 3 lucrări la pasaje/poduri aferente autostrăzilor, drumurilor naționale, expres sau județene în valoare de 160 de milioane de lei, potrivit unui document obținut de ECONOMICA.NET.

Pasaj de oraş, nu de drum național

Comisia de Evaluare a ofertelor din CNADNR a considerat că Pasajul de pe Şoseaua Pipera realizat de Căşuneanu este aferent unui drum local şi nu se califică pentru participarea la licitație. „Nu se pot accepta lucrări pe drumuri comunale sau locale”, potrivit Comisiei.

În noua contestație formulată către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) , firma lui Căşuneanu sustine că CNADNR avea obligația să verifice dacă din punct de vedere tehnic lucrarea de pe Soseaua Pipera are aceleaşi caracteristici tehnice ale unui pasaj executat pe drum național şi nu de a verifica dacă lucrarea intră într-o anumită categorie de drumuri.

Cu 4 benzi de circulație, fiecare de 3,5 metri lățime, şi două trotuare de 1 metru lățime fiecare, această lucrare ar fi aferentă celei unui drum național din punct de vedere tehnic, spun reprezentanții firmei. Mai mult, „lucrarea se află pe Magistrala Pipera, care face legătura cu Centura Muncipiului Bucureşti, şi este cu totul superioară unui drum județean”.

De asemenea, reprezentanții firmei lui Căşuneanu afirmă că specificațiile tehnice stabilite de achizitorii publici ar trebui elaborate în aşa fel încât „să se evite restrângerea în mod artificial a concurenței prin cerințe care favorizează un anumit operator economic”.

Ei mai susțin că reevaluarea ofertei câştigătoare s-a facut cu incălcarea dispozițiilor legale aplicabile.

Proiect cerut de 8 ani

Pasajul Domneşti este cerut de locuitorii din zonă de mai bine de 8 ani, aceştia reclamând că pierd zilnic peste 3 ore dus-întors pe drumul către Bucureşti, din cauza cozilor de la intersecția cu Centura Capitalei.

În martie anul trecut, CNADNR a scos la licitație proiectul de construire a acestui pasaj, pe care l-a estimat la 185,32 milioane de lei, fără TVA, valoare ce include şi suma de 16,48 milioane de lei, reprezentând cheltuieli diverse şi neprevăzute.

Pentru acest proiect au fost depuse 11 oferte. Cel mai mic pret, de 91,25 milioane de lei, a fost oferit de Porr Construct SRL, potrivit procesului verbal realizat la deschiderea ofertelor.

Asocierea Straco Group-Comnord, care a fost declarată câştigătoare, a oferit al doilea cel mai mic preț, de 91,55 milioane de lei.

Rezultatul licitației a fost contestat atunci de italienii de la Astaldi, care au oferit un preț de 99,77 milioane de lei, şi de către firma Drumuri si Poduri Gheorgheni, controlată de Căşuneanu prin Pa&Co International, care a oferit un preț de 96,79 milioane de lei.

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a decis în urma contestațiilor reevaluarea ofertei câştigătoare şi pe cea a firmei lui Căşuneanu.

Şi în urma reevaluărilor, Compania de Drumuri a desemnat ca ofertă câştigătoare tot pe cea a asocierii Straco-Comnord.

Drumuri şi Poduri Gheorgheni a contestat din nou licitația. Pe lângă firma lui Căşuneanu, a mai depus contestație și Asocierea Impresa Construzioni Giuseppe Maltauro Spa – Itinera Spa – Expresconstruct Tys SRL – Viadesign, care a oferit un preț de 105,35 milioane de lei.