Valoarea totală a contractului înainte de ajustare era de 98,12 milioane de lei fără TVA, iar după suplimentare a ajuns la 115,64 milioane de lei fără TVA.
Suplimentarea valorii contractului are loc în baza prevederilor O.U.G. nr. 64/2022 cu completările și modificările aduse de OUG 109/13.07.2022, Legea 243/20.07.2022 și OUG 122/09.09.2022, privind ajustarea prețurilor și a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile.
Creșterea valorii contractului este explicată prin apariția unor circumstanțe imprevizibile, potrivit anunțului din SEAP.
Cu privire la circumstanţele imprevizibile, se menționează că Guvernul României a identificat trei cauze ce au condus la declanșarea crizei pe piața construcțiilor și blocarea implementării proiectelor de infrastructură, respectiv:
a) criza economică post – COVID;
b) criza energiei;
c) criza suplimentară ca urmare a conflictului militar din regiunea Mării Negre.
Obiectul contractului îl reprezintă proiectarea și execuția lucrărilor pentru obiectivul Pasaj denivelat superior pe DN21 km 105+500.
Durata contractului este de 84 luni și cuprinde: 6 luni perioada de proiectare, 18 luni perioada de execuţie a lucrărilor și 60 de luni perioada de garanţie a lucrărilor.
La sfârșitul lunii iulie, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat că sunt șanse mari ca Pasajul de la Drajna (2,74 km) să fie deschis mai devreme decât prevede contractul ( iunie 2023), dacă firma gălățeană Arcada va menține ritmul de lucru.
Pasajul de la Drajna va traversa DN3A și linia de cale ferată București – Constanța. Acesta face parte din proiectul drumului expres TransRegio Galați – Brăila – Drajna – A2 – Chiciu (Călărași).
Pasajul de la Drajna va aduce o serie de beneficii la nivel regional și național:
1. Creșterea vitezei de tranzitare prin eliminarea timpiilor pierduți acum la barieră.
2. Creșterea siguranței rutiere prin eliminarea traversării la nivel a căii ferate.