„Suntem în procedurile de pre-recepție și recepție ale pasajului Olteniței/ Popești-Leordeni, iar acum se fac ultimele verificări pentru darea în trafic, care va avea loc, cel mai probabil, pe 27 mai”, a transmis joi oficialul din Transporturi.
Potrivit lui, astăzi au început testele de încercare a suprastructurii pasajului, care reprezintă o metodă de verificare practică, în care se urmărește determinarea comportamentului real al structurii prin încercare.
Încercarea pasajului se desfășoară în două etape, după cum urmează:
1. Încercarea statică, care se realizează prin intermediul unui convoi de 7 vehicule de mare tonaj, a câte 42 tone fiecare. Poziționarea camioanelor se face în așa fel încât să se realizeze echivalentul a 85% din încărcarile frecvente din normele Eurocode.
2. Încercarea dinamică, care se realizează prin intermediul unui vehicul dispus pe centrul podului, care va rula cu o viteză constantă de 30 km/h, trecând peste obstacole preamplasate.
Pasajul Olteniței (Popești Leordeni) este cel mai mare de pe Centura Capitalei și este construit de o firmă din Italia.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat în iunie 2019 contractul de Proiectare și execuție „Lărgire la 4 benzi a centurii rutiere a Municipiului Bucureşti Sud între A2 (km 23+600) și A1 (km 55+520), Lot 1 – Amenajare nod rutier Centura București – DN4 (Oltenița), km 29+500 – km 33+190″.
Oferta desemnată câştigătoare a fost cea depusa de ITINERA SPA. Valoarea de semnare a contractului este de 169,5 milioane de lei fără TVA.