Paşii BCE spre relaxarea politicii monetare ar putea influenţa toate valutele din regiune – analiză

Banca Centrală Europeană urmează să facă, joi, primul pas spre relaxarea politicii monetare în regiune, prin introducerea dobânzii negative la depozite, decizie istorică ce ar putea influenţa toate valutele din regiune şi majoritatea claselor de active, afirmă analiştii companiei de brokeraj Admiral Markets.
Economica.net - joi, 05 iun. 2014, 09:24
Paşii BCE spre relaxarea politicii monetare ar putea influenţa toate valutele din regiune - analiză

‘Este cert. BCE nu are o altă alternativă după tentativele eşuate de a evita recesiunea şi deflaţia în regiune. Mai mult, contrar aşteptărilor şi explicaţiilor oficiale, măsurile de stimulare a economiei vor genera mai multe efecte negative decât pozitive’, susţin analiştii Admiral Markets, într-un comunicat remis AGERPRES.

Aceştia avertizează că măsurile neconvenţionale de politică monetară ar putea avea aceleaşi efecte, precum în SUA, Marea Britanie sau Japonia, subliniind că ‘stimularea economiei, prezentată oficial ca o necesitate, a avut efecte pozitive pentru 1% din populaţie, elita financiară, bancherii şi marii speculatori din pieţele financiare, iar restul de 99% au avut de suferit din cauza devalorizării masive a banilor de hârtie’.

‘Explicaţia este simplă şi uşor de înţeles: cantităţile masive şi nelimitate de bani oferiţi gratuit de Banca Centrală nu vor fi împrumutate cetăţeanului de rând sau micuţei companii din România, Grecia sau Portugalia, ci vor fi utilizaţi în scop speculativ prin intermediul băncilor de investiţii. Scenariul poate fi identic cu cel din Japonia şi SUA, unde valutele locale au înregistrat deprecieri masive, în timp ce bursele de acţiuni au crescut spectaculos’, relevă analiştii de la Admiral Market.

Piaţa valutară Forex este cea mai sensibilă la astfel de politici neconvenţionale. Investitorii şi speculatorii vor abandona euro şi se vor orienta spre contraparte, dolarul american şi lira sterlină, consideră specialiştii.

SUA şi Marea Britanie au finalizat programele de stimulare şi sunt aşteptate să majoreze dobânzile în următorii ani, contrar politicii BCE.

Banca Centrală a Elveţiei, la rândul ei, va fi obligată să intervină agresiv pentru a preveni aprecierea francului faţă de euro, în timp ce valutele emergente din Estul Europei vor deveni mai atractive pentru speculatori, datorită randamentului superior şi a investiţiilor speculative în pieţele locale, atrag atenţia specialiştii.

Admiral Markets Group a fost fondat în 2001 şi oferă servicii în peste 35 de ţări la nivel global. Cei 12.000 de clienţi activi ai companiei rulează un volum lunar de 35 miliarde dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Cum influențează lumea trecerea la ora de vară din acest weekend
Cum influențează lumea trecerea la ora de vară din acest weekend
Trecerea la ora de vară va avea loc în acest weekend, iar în fiecare an tranziția ridică semne de întrebare cu privire la impactul asupra economiei, întrucât cercetările arată că apar......
Cele mai mici costuri orare cu forța de muncă, în Bulgaria și România
Cele mai mici costuri orare cu forța de muncă, în Bulgaria și România
Costurile medii orare cu forța de muncă în economia globală erau estimate anul trecut la 33,5 euro în UE și la 37,3 ...
IAG construiește vehicule blindate și drone la Burgas
IAG construiește vehicule blindate și drone la Burgas
Compania bulgară International Armored Group (IAG) a început să producă vehicule blindate la noua sa uzină construită ...
ANM vrea să cumpere software și sisteme informatice. Are 11,2 milioane de lei pentru tranzacție
ANM vrea să cumpere software și sisteme informatice. Are 11,2 milioane de lei pentru tranzacție
 Administrația Națională de Meteorologie (ANM) alocă 11,2 milioane lei, fără TVA, pentru achiziția de pachete software ...