Paşii pe care-i vor parcurge contribuabilii ca să le fie compensate creanţele fiscale cu obligaţiile restante sau curente către bugetul de stat

04 10. 2023
calculator-428294_960_720

Prin Legea nr.93/2023 pentru completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală s-a introdus posibilitatea ca, la cererea contribuabilului, să i se compenseze creanțele fiscale certe, lichide și exigibile față de bugetele locale, stabilite prin hotărâri judecătorești definitive, cu obligațiile sale restante, curente sau viitoare către bugetul de stat fără compensare între bugete, indiferent dacă obligațiile și respectiv creanțele supuse stingerii sunt administrate sau nu de aceeași autoritate publică.
În acest scop, contribuabilul trebuie să solicite expres aplicarea acestui nou mecanism de compensare.

În acest sens, Ministerul de Finanţe a scris un proiect de ordin care stabileşte paşii pe care-i va parcurge contribuabilul pentru a-i fi compensate creanțele fiscale certe, lichide și exigibile față de bugetele locale, stabilite prin hotărâri judecătorești definitive, cu obligațiile sale restante, curente sau viitoare către bugetul de stat.

Primul pas

Pentru compensarea creanțelor fiscale ale contribuabililor, certe, lichide și exigibile față de bugetele locale, stabilite prin hotărâri judecătorești definitive, cu obligațiile fiscale/bugetare către bugetul de stat, contribuabilul depune la organul fiscal local o cerere, la care anexează hotărârea judecătorească definitivă, în copie.

Termenul de soluţionare a cererii depuse de contribuabil este de 45 de zile de la data înregistrării solicitării la organul fiscal local, însă termenul poate prelungit, scrie în proiectul de ordin. 

După ce a primit cererea, organul fiscal local verifică încadrarea, în termenul legal de prescripţie, a dreptului de a cere restituirea sumelor stabilite prin hotărârea judecătorească definitivă.

Dacă organul fiscal local constată că dreptul contribuabilului de a cere restituirea acestor sume este prescris, acesta emite şi îi comunică contribuabilului decizia de respingere a cererii.

Dacă cererea contribuabilului este eligibilă să fie soluţionată şi dacă după efectuarea compensării Fiscul constată că mai rămân creanțe fiscale față de bugetul local, stabilite prin hotărârea judecătorească definitivă, pentru care contribuabilul are dreptul la compensare, în baza cererii depuse, Fiscul întocmește formularul ”Dispoziție de stabilire a creanțelor fiscale ale contribuabilului față de bugetul local ce pot face obiectul compensării cu obligațiile fiscale/bugetare către bugetul de stat”.

Unul dintre exemplarele acestui formular se transmite contribuabilului, în termen de cel mult 15 zile de la data înregistrării cererii.

Ce trebuie să conţină formularul pe care-l va primi contribuabilului de la Fisc:

  • datele de identificare ale contribuabilului;
  • denumirea creanței fiscale față de bugetul local, stabilită prin hotărârea judecătorească definitivă;
  • contul de venituri aferent creanței fiscale față de bugetul local, stabilită prin hotărârea judecătorească definitivă.
  • numărul și data hotărârii judecătorești definitive prin care a fost stabilită creanța fiscală;
  • data exigibilității creanței fiscale față de bugetul local;
  • cuantumul creanței fiscale față de bugetul local care poate face obiectul compensării cu obligațiile fiscale/bugetare către bugetul de stat.