Acest împrumut reprezintă o prima tranșă a unei finanțări totale de 50 de milioane de euro, aprobată de BEI pentru Patria Bank în cadrul programului Multiple Beneficiary Intermediated Loan (MBIL). Finanțarea va sprijini Patria Bank să ofere soluții de creditare clienților eligibili de tip IMM și companiilor de talie medie din România, cu o alocare parțială pe proiecte climatice.
Tipurile de proiecte climatice ce pot fi finanțate, reprezentând o componentă importantă a strategiei băncii legate de sustenabilitate, includ proiecte de energie solară, energie eoliană, producția de echipamente pentru energie regenerabilă, echipamente de stocare energie, proiecte de eficientă energetică, flote de vehicule cu emisii reduse de carbon, stații de încărcare a vehiculelor electrice și a celor cu motoare pe baza de hidrogen.
“Unul dintre angajamentele pe termen lung ale Grupului Patria Bank este de a sprijini mediul antreprenorial din România și de a le facilita antreprenorilor un portofoliu de soluțîi de finanțare diversificat, care să ii ajute să își dezvolte afacerile într-un mod sustenabil. Noul parteneriat strategic cu Banca Europeană de Investiții facilitează continuarea creșterii și dezvoltării Băncii, cu scopul final de a îmbunătăți accesul la finanțare pentru cât mai mulți antreprenori din România. În plus, această colaborare ne ajută că prin soluțiile de finanțare verde pe care le vom oferi, să jucăm un rol important în transformarea mediului de afaceri din România într-o direcție responsabilă și prietenoasă cu mediul înconjurător”, a menționat Valentin Vancea (foto), CEO Patria Bank.
“Acest acord de finanțare cu Patria Bank subliniază angajamentul nostru de a sprijini întreprinderile mici și mijlocii din România, contribuind în același timp la obiectivele privind climă și sustenabilitatea. Prin această colaborare, îmbunătățim accesul la finanțare pentru antreprenorii români și producem un impact pozitiv asupra economiei și climei. Suntem mândri să sprijinim Patria Bank în eforturile sale de a transformă mediul de afaceri al României într-unul mai ecologic, mai durabil”, a declarat vicepreședintele BEI, Ioannis Tsakiris.
Patria Bank este o banca românească dedicată creșterii gradului de bancarizare în România și susținerii antreprenorilor și afacerilor locale. Listată la Bursă de Valori București, Patria Bank are o prezența fizică națională și oferă produse și servicii bancare 100% online tuturor românilor, oriunde s-ar află aceștia. Grupul Patria Bank are că acționar majoritar Fondul de Investițîi Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiții, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiții), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW) și BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Marii Negre).
Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, deținută de statele membre. Aceasta finanțează investiții solide care contribuie la realizarea obiectivelor UE. Proiectele BEI consolidează competitivitatea, stimulează inovarea, promovează dezvoltarea durabilă, consolidează coeziunea socială și teritorială și sprijină o tranziție corectă și rapidă către neutralitatea climatică. Grupul BEI, din care face parte și Fondul European de Investiții (FEI), a semnat angajamente de finanțare de 88 de miliarde de euro pentru peste 900 de proiecte în 2023. Se preconizează că aceste angajamente vor mobiliza investiții în valoare de aproximativ 320 de miliarde de euro, sprijinind 400 000 de companii și 5,4 milioane de locuri de muncă. Toate proiectele finanțate de Grupul BEI sunt în conformitate cu Acordul de la Paris privind clima.