Patria Bank raportează un profit net de 5,8 milioane de lei în primele 9 luni
„Rezultatele trimestrului trei din 2019 – profit operaţional de 12 milioane de lei şi profit net de 3 milioane de lei – continuă trendul pozitiv observat în primele două trimestre din 2019. Astfel, primele 9 luni din 2019 au generat un rezultat operaţional pozitiv de 18,8 milioane de lei şi profit net de 5,8 milioane de lei, într-o dinamică pozitivă faţă de perioada similară din 2018, când s-a înregistrat o pierdere de 3,5 milioane de lei şi o pierdere netă de 19,8 milioane lei”, se arată într-un comunicat al băncii remis AGERPRES.
Dinamica pozitivă a veniturilor bancare (bazată în principal pe creşterea veniturilor din dobânzi susţinută de creşterea activităţii de creditare în special pe segmentul de clienţi persoane juridice şi pe o diversificare a structurii veniturilor din comisioane), o gestionare eficientă a bazei de costuri operaţionale şi a costului riscului au condus la consolidarea performanţei financiare observate în prima jumătate a anului 2019.
Astfel, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018, în primele 9 luni din 2019 venitul net bancar a înregistrat o evoluţie pozitivă cu 11% (creşterea veniturilor nete din dobânzi cu 16,5% şi a veniturilor nete din comisioane cu 17,5%) pe fondul continuării acţiunilor menite să consolideze o structură bilanţieră optimă (îmbunătăţirea indicatorului „credite brute/depozite” – de la 57% la 31 decembrie 2018 la 65% la 30 septembrie 2019 şi creşterea ponderii creditelor nete în total active – de la 45% la 31 decembrie 2018 la 51% la 30 septembrie 2019).
De asemenea, baza de costuri operaţionale a înregistrat o scădere cu 11,6%, dacă se exclude impactul din creşterea contribuţiei la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare de 3,9 milioane de lei.
„Programul de optimizare a reţelei de sucursale bancare şi a structurii organizatorice prevăzut pentru anul 2019 şi desfăşurat în prima jumătate a anului 2019 (cu obiectivul de optimizare a bazei de costuri în directă corelaţie cu asigurarea unui model de afaceri viabil şi a unei structuri interne corespunzătoare acestuia) începe să producă efecte, baza de costuri operaţionale din trimestrul 3 fiind cu 13% mai mică decât cea din trimestrul doi”, se arată în comunicat.
În luna septembrie 2019, Banca a desfăşurat o operaţiune de consolidare a bazei de capital (sub forma unor instrumente de Fonduri Proprii de Nivel 2) prin lansarea şi încheierea cu succes a unei emisiuni de obligaţiuni negarantate, neconvertibile şi subordonate în valoare de 5 milioane de euro.
Potrivit sursei citate, în prezent sunt în desfăşurare formalităţile pentru admiterea la tranzacţionare a obligaţiunilor pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti.
Pentru perioada următoare, Banca are în vedere continuarea strategiei de eficientizare a proceselor şi de optimizare a costurilor operaţionale prin implementarea mai multor proiecte strategice: implementarea unei noi funcţionalităţi la nivelul platformei Internet Banking şi Mobile Banking dedicată atât clienţilor persoane fizice cât şi persoane juridice, digitalizarea anumitor fluxuri şi operaţiuni atât cu impact la nivelul interacţiunii clienţilor cu Banca, cât şi la nivelul proceselor interne.
Patria Bank este o bancă românească listată la Bursa de Valori Bucureşti, cu prezenţă la nivel naţional, dedicată creşterii gradului de bancarizare în România şi susţinerii antreprenorilor locali.
Grupul Patria Bank este deţinut majoritar de Fondul de Investiţii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiţii, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiţii), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW), BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre). Grupul Patria Bank include Patria Bank, Patria Credit IFN şi SAI Patria Asset Management