Patriciu a cerut insolvenţa MIC.RO

Economica.net
15 02. 2012

Termenul de judecată a fost stabilit pentru joi, 16 februarie. Prin această măsură, Dinu Patriciu își protejează afacerea de mai mulți creditori care au depus cereri de insolvență la adresa MIC.RO în ultimele luni.

Printre firmele care au cerut în acest an insolvenţa MIC.RO se numără compania de taximetre Meridian, Touring Europabus – aparţinând lui Dragoş Anastasiu, Vel Pitar şi grupul Ţiriac Auto.

Datoriile neplătite de mai multe luni, pe care lanţul MIC.RO le-a acumulat către o serie de furnizori, i-au făcut pe mulţi dintre aceştia să stopeze în ultimele luni livrările de mărfuri. Din acest motiv, rafturile magazinelor sunt pe jumătate goale. În plus, unii furnizori au început să se organizeze în asociaţii, pentru a avea mai multe şanse să recupereze banii.

Încă de luna trecută, magazinele MIC.RO au fost închise. Spațiile în care au funcționat unele unități au fost scoase la închiriere, iar în altele marfa se află încă pe rafturi. La începutul acestei luni, când rețeaua Minimax Discount a cerut intrarea în insolvență, omul de afaceri Dinu Patriciu declarase pentru RTV.NET că nu va apela la insolvență și în cazul magazinelor MIC.RO și că o va refinanța. Se apre însă că acest lucru nu a mai fost posibil.

„Am cerut insolvenţa Minimax pentru că, potrivit legii româneşti există această disponibilitate de a te proteja de creditori. Am câştigat timp ca să-l pun pe picioare. Cu MIC.RO e altă poveste. Acolo nu vom apela la reorganizare (nr. – insolvenţă). Eu cred că lucrurile vor merge bine de-acum înainte. O parte din magazine le-am închis, dar vom redeschide în alte locaţii”, a declarat la ]nceputul acestei luni pentru RTV.NET, Dinu Patriciu.

Surse din piaţa de retail susţin şi că Mic.ro are chirii neplătite de mai multe luni în cazul multor magazine.

Primul magazin MIC.RO a fost deschis în luna aprilie a anului 2010 în București, iar de atunci expansiunea rețelei a continuat cu zeci de deschideri lunar și în marile orașe din provincie. La începutul lunii noiembrie 2011, primul MIC.RO închis a fost unul din București, urmat mai apoi de închiderea tuturor unităților din orașul Oradea. Patriciu deţinea în luna septembrie, prin intermediul Mercadia Holland, 830 de magazine Mic.ro, dintre care 720 fixe şi 110 mobile, şi 58 de unităţi Macro şi miniMax.

La data de 1 februarie, Minimax Discount a depus o cerere de intrare în insolvență la Tribunalul Ilfov, însă termenul de judecată în acest caz este stabilit pentru data de 19 iunie 2012.

Luni, 13 ianuarie, mai mulți angajați MIC.RO au protestat în fața sediului firmei, cerându-și drepturile salariale. Situația nu este mai roz nici în cazul angajaților Minimax, care au adresat o scrisoare deschisă către Dinu Patriciu, prin care doresc să știe când își vor primi salariile restante.

În 2010, MIC.RO Retail SRL a avut datorii de 38 de milioane de euro, o cifră de afaceri netă de 12,2 milioane de euro și o pierdere netă de 11,9 milioane euro, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finanțelor.