‘Suntem oare la un punct de răscruce pentru libertatea presei? Situaţia se deteriorează într-un mare număr de ţări europene, inclusiv în ţări din Uniunea Europeană. Pretindem să fim un conglomerat de ţări bazat pe acelaşi set de valori şi de principii şi trebuie să ne întrebăm dacă mergem în direcţia corectă. În jumătate dintre statele membre ale UE jurnaliştii sunt supuşi unor ameninţări şi violenţei’, a spus Penninckx.
Acesta a precizat că la ora actuală se pun presiuni politice asupra presei din Bulgaria, România şi Grecia, în timp ce în Croaţia este o nouă legislaţie împotriva mediei.
‘În ceea ce priveşte rapoartele recente ale comisarului nostru pentru drepturile omului, în ultimul raport anual de activitate el a atras atenţia asupra situaţiei din Polonia, Croaţia, Ucraina şi Federaţia Rusă. Este vorba despre atacuri asupra jurnaliştilor, de aplicare a unor penalităţi pentru defăimare. Este vorba de închiderea unor anumite servicii publice de presă, în România este ameninţarea faţă de serviciile publice, iar în Bosnia şi Ucraina este vorba de presiuni mai mari asupra apărătorilor drepturilor omului şi a celor care atrag atenţia asupra unor probleme dificile. Se fac numiri politice, presiuni politice din partea partidelor. În Croaţia, de exemplu, sunt noi legislaţii împotriva mediei. Se pun presiuni în Bulgaria, România, Grecia asupra presei. Din cei 47 de membri ai Consiliului Europei, 36 de ţări membre consideră că unele forme de defăimare sunt penale. Avem nevoie de legi pentru apărarea drepturilor de libertate, de expresie pentru cei care dezvăluie secrete şi atrag atenţia, dar din nefericire, aceste legi sunt foarte des folosite pentru a închide gura şi presa liberă’, a explicat oficialul Consiliului Europei.
Comitetul Executiv al Federaţiei Europene a Jurnaliştilor – EFJ a decis să organizeze la Bucureşti, în perioada 18-19 mai 2017, Adunarea Generală a organizaţiei europene de media, iar tema întâlnirii este : Jurnalişti sub presiune.