Patronate: Ministerul Energiei pregăteşte un set de măsuri în favoarea marilor companii internaţionale din sectorul eolian

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) susţine că modificările propuse de Ministerul Energiei la Legea 220, după consultarea publică, reprezintă de fapt un set de măsuri în favoarea marilor companii internaţionale din sectorul eolian şi, de cealaltă parte, falimentează producătorii mici şi mijlocii, mai ales pe cei din sectorul fotovoltaic. PATRES cere astfel soluţii echitabile pentru toţi producătorii din sectorul regenerabilelor.
Economica.net - mie, 23 nov. 2016, 13:13
Patronate: Ministerul Energiei pregăteşte un set de măsuri în favoarea marilor companii internaţionale din sectorul eolian

Ministerul Energiei a publicat recent versiunea revizuită în urma consultării publice a proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

„Dorim să ne exprimăm îngrijorarea şi nemulţumirea cu privire la unele aspecte negative introduse prin acest proiect, de natură să afecteze radical activitatea producătorilor mici şi mijlocii de E-SRE (energie din surse regenerabile, n.r.), marea majoritate fiind investitori cu capital românesc”, arată organizaţia, într-un comunicat transmis miercuri.

Patronatele din sectorul energiei regenerabile arată că în noua variantă nu se regăsesc şi soluţiile care să evite falimentul micilor producători de energie din surse regenerabile, majoritatea investitori cu capital autohton.

„Prin păstrarea contractelor bilaterale existente în vigoare distorsiunile din piaţă nu dispar, iar pentru producătorii mici şi mijlocii nu va exista nicio creştere de lichiditate, cel puţin în anul 2017. Ne întrebăm astfel, cu maximă îngrijorare, de ce s-a decis să fie sprijinite marile companii internaţionale în detrimentul celor cu capital autohton sau al IMM-urilor străine? Mai ales că producătorii integraţi reuşesc să îşi vândă toate certificatele verzi în acest moment”, se arată în comunicat.

Producătorii mici şi mijlocii consideră că unul dintre aspectele „critice” în actul normativ prevede continuarea amânării acordării a două certificate verzi în cazul tehnologiei solare până la finalul anului 2024, în condiţiile în care pentru tehnologia eoliană această amânare este valabilă până la 31 martie 2017.

„Această măsură reprezintă o discriminare inacceptabilă a tehnologiei solare, care în fapt se vede deposedată de cele două certificate verzi”, menţionează PATRES.

Organizaţia patronală arată totodată că, prin păstrarea preţului minim actual la nivelul de 29,4 euro faţă de 25 euro (propunerea iniţială a Ministerul Energiei), se reduce numărul de certificate verzi absorbite în anul 2017 de la un nivel de 17 milioane (în prima formă a OUG) la 14,9 milioane (după cum arată forma revizuită a OUG după consultare publică).

„Urmare a eliminării prevederii prin care se continuă măsura de amânare a certificatelor verzi pentru centralele eoliene şi microhidrocentralele până la sfârşitul anului 2017, pe parcursul anului viitor se vor emite suplimentar – faţă de anul 2016 – încă 4 milioane certificate verzi doar pentru centralele eoliene. Diferenţa de absorbţie a certificatelor în anul 2016 versus 2017, conform propunerii de OUG, este de aproximativ 2,8 milioane certificate verzi”, potrivit calculelor PATRES.

Oficialii organizaţiei spun că, în cazul sectorului eolian, producătorii integraţi vor reuşi să vândă toate certificatele verzi care le sunt emise, astfel că „absorbţia crescută a certificatelor verzi în 2017 se va face preponderent din această tehnologie, în favoarea producătorilor integraţi şi în detrimentul producătorilor mici şi mijlocii”.

PATRES spune că apreciază propunerea introducerii unei platforme anonime de tranzacţionare, însă că „manifestă rezerve” cu privire la eficienţa acestei măsuri în următorii ani, din cauză că, în continuare „unii producători (mai ales cei integraţi) vor vinde toate certificatele verzi, în timp ce alţii nu vor vinde mai nimic”.

Pentru ca o astfel de piaţă să funcţioneze este nevoie de eliminarea obligativităţii vânzării energiei în bandă, schimbare care nu este prevăzută în draftul de OUG.

În urma acestor nemulţumiri, PATRES i-a adresat o scrisoare premierului Dacian Cioloş, căruia îi solicită sprijinul pentru găsirea de soluţii echitabile pentru toţi producătorii de energie din surse regenerabile, inclusiv pentru micii investitori.

„PATRES, în calitate de reprezentant al capitalului autohton investit în sectorul regenerabilelor, cât şi în calitate de reprezentant al investitorilor mici şi medii (neintegraţi), consideră inacceptabilă propunerea de OUG în forma actuală, care este dedicată companiilor integrate, care vor reuşi să vândă chiar mai multe certificate verzi, în timp ce producătorii mici şi mijlocii sunt executaţi fără drept de apel”, arată organizaţia.

PATRES menţionează însă că proiectul de lege a suferit şi îmbunătăţiri, de exemplu fixarea numărului de certificate verzi absorbite în anul 2017, neaplicarea unui preţ minim de 25 euro pentru certificatele verzi, precum şi păstrarea posibilităţii de a efectua contracte bilaterale negociate direct de către producătorii cu putere sub 1 MW.

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România şi-a început activitatea în anul 2014 şi include 94 de companii, producători de energie din tot spectrul regenerabilelor, cumulând o putere instalată de peste 800 MW, cu investiţii în sectorul energetic din România de aproximativ 1,2 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările climatice COP29 de la Baku, după publicarea unui proiect ce a fost......
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...