Potrivit unui comunicat remis marţi agenţiei MEDIAFAX, cele două organizaţii solicită „reanalizarea programei de învățământ și modificarea ei pentru încheierea anului școlar pe data de 1 iunie măcar pentru clasele I-VIII, ceea ce ar permite familiilor cu copii să beneficieze de tarife reduse pe litoral”.
„Operatorii din turism reprezintă contribuabili la bugetul de stat care doresc să-și îmbunătățească aportul la produsul intern brut, dar micșorarea vacanțelor de vară și creșterea anului școlar aduce o scădere a numărului de zile pe care elevii și le pot petrece în stațiunile turistice, depășindu-se și perioada în care aceștia pot beneficia de tarife reduse. Este cunoscut faptul că turiștii cu familie vin pe litoral după ce copiii intră în vacanță, și tocmai de aceea propunem demararea unei colaborări între Ministerul Educației Naționale și autoritățile din turism pentru stabilirea unei strategii a programului de învățământ care să țină seama și de programul de vacanță al elevilor din perspectiva ofertei turistice”, explică preşedintele FPTS, Dan Matei Agathon.
În opinia celor două organizaţii, inițiativa Guvernului cu privire la ieftinirea transportului CFR spre litoral este salutară, dar ea trebuie coroborată și cu alte măsuri care să facă posibil un aflux ridicat al turiștilor cu familii spre litoral în perioada care li se adresează în mod special, adică până la 15 iunie.
În acest sens, se mai menţionează în comunicat, autoritățile ar trebui să fie mai deschise spre dezbateri serioase cu investitorii în baze turistice de pe litoralul românesc, aceștia fiind singurii care au soluții pentru revigorarea turismului intern.
Vacanţa de vară a elevilor începe în 22 iunie şi se încheie în 15 septembrie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.
Excepţie fac elevii de clasa a VIII-a, care vor încheia cursurile la 14 iunie, precum şi cei din clasele terminale ale învăţământului liceal, care vor intra în vacanţă la 1 iunie.