Potrivit unui comunicat al organizaţiei, transmis joi AGERPRES, la dezbaterea publică privind proiectul de Hotărâre a Guvernului privind organizarea şi funcţionarea MEEMA, patronatele din turism au prezentat un document prin care au solicitat prim-ministrului şi grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Turism, prin susţinerea şi introducerea unui amendament la proiectul de Lege pentru aprobarea OUG nr. 68/2019.
În acelaşi timp, referitor la proiectul de Hotărâre a Guvernului privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, FPTR a înaintat o serie de propuneri.
Astfel, una dintre acestea este ca Departamentul pentru turism să fie în subordinea unui secretar de stat desemnat de ministru, care să aibă şi calitatea de ordonator de credite, eliminându-se funcţia de director general ale cărei competenţe şi atribuţii ar fi similare în acest caz.
„Numirea secretarului de stat să nu fie o „recompensă politică”, ci să fie desemnată o persoană cu experienţă în administraţia publică, un specialist în turism. Având în vedere că activitatea de turism în România este în proporţie de aproape 100% privată, experienţa în acest mediu este relevantă. Sperăm ca ministrul să reziste la presiunile care se fac din partea unor persoane sau ONG-uri pentru a-şi „instala” secretari de stat, directori generali, persoane în funcţii de conducere, oameni care toată viaţa au stat în birouri şi au cheltuit banii publici”, precizează FPTR.
Reprezentanţii patronatelor au propus, totodată, înfiinţarea în cadrul Departamentului pentru turism, alături de cele trei direcţii, a unui „Serviciu gestionare proiecte europene”, şi care „probabil a fost omis în proiectul de organigramă, având în vedere că la celelalte departamente este propus”.
„Pentru direcţiile suport care în proiectul hotărârii apar ca fiind preluate în cadrul direcţiilor deja existente în cadrul ministerului, să fie organizate în structuri (servicii sau birouri) separate care să se ocupe exclusiv de activitatea din turism, în coordonarea secretarului de stat. Să se acorde competenţe acestor structuri şi întregului Departament pentru turism pentru a se evita „plimbarea” documentelor între direcţiile şi birourile din strada Dinicu Golescu şi conducerea ministerului din Calea Victoriei, aşa cum s-a întâmplat în anii precedenţi”, notează sursa citată.
FPTR, organizaţie înfiinţată în anul 1992, are în componenţă membri care asigură venituri salariale pentru 73.752 de angajaţi şi gestionează capital românesc.