Patronatul băncilor reacţionează la propunerea ANPC privind afişarea comisioanelor la bancomate

Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) susţine că este de acord, în principu, cu propunerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) ca băncile să afişeze la bancomate taxele şi comisioanele cerute clienţilor pentru tranzacţii, înainte ca acestea să fie realizate. Totuşi, bancherii atrag atenţia că băncile ar fi trebuit înştiinţate înainte de proiectul ANPC, astfel încât să poată evalua dacă au capacitatea tehnică de a afişa parametrii ceruţi.
Mihai Banita - mar, 26 aug. 2014, 17:43
Patronatul băncilor reacţionează la propunerea ANPC privind afişarea comisioanelor la bancomate

„Aşa cum a afirmat încă de la înfiinţare, Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) are printre obiectivele sale ridicarea gradului de transparenţă în sistemul bancar, că parte a unui efort de a întări credibilitatea între bănci şi clienţii acestora. Pe cale de consecinţă, orice măsură menită a satisface acest obiectiv, inclusiv această iniţiativă recentă a ANPC, va fi sprijinită de către CPBR cu condiţia că asemenea măsuri să fie implementate în mod constructiv şi să nu producă distorsiuni în piaţă”, se arată într-un comunicat de presă al CPBR.

ANPC a publicat azi pentru dezbaterea publică un proiect de ordin prin care impune prestatorilor de servicii de plată care folosesc bancomate (ATM) să afişeze înainte de efectuarea oricărei tranzacţii desfăşurate la cererea clientului comisioanele în sumă absolută pe care aceştia le percep celor din urmă. Spre exemplu, potrivit proiectului, băncile ar trebui să afişeze pe ecranul bancomatului nivelul comisionului de retragere numerar. ANPC spune că a întocmit acest proiect de ordin în urma unui raport, generat de plângerile consumatorilor.

Contactat de ECONOMICA.NET, Marius Dunca, preşedintele ANPC, a declarat că proiectul nu a fost discutat încă cu băncile, acestea având termen până pe 19 septembrie să aducă propuneri şi observaţii, la fel ca restul actorilor interesaţi, inclusiv în chestiunile tehnice. Băncile ar mai avea la dispoziţiecel puţin încă 60 de zile pentru conformare după data de 19 septembrie, acesta fiind termenul la care ordinul intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

CPBR reclamă faptul că băncile nu au fost consultate înainte de publicarea ordinului, invocând particularităţile fiecărei bănci la ordinul reţelei şi a sistemului tehnic.

Redăm poziţia CPBR, mai jos:

„Astfel, în ceea ce priveşte proiectul de Ordin al ANPC la care faceţi referire, CPBR consideră că ar fi trebuit iniţiat un proces consultativ mai amplu, care să cuprindă şi reprezentanţi ai comunităţii bancare încă dinaintea publicării proiectului, pentru a putea discuta diferitele aspecte de ordin tehnic şi operaţional ce ţin de asemenea iniţiativa şi a evita astfel posibile reveniri asupra formei iniţiale.

Va trebui că băncile să-şi facă cunoscute punctele de vedere asupra aceste iniţiative şi în mod independent, fiindcă fiecare are particularităţile sale, legate de număr de clienţi, număr de ATM-uri etc. La modul general vorbind însă, e de la sine înţeles că ar trebui luaţi în consideraţie o serie de factori înainte de lansarea unui astfel de proiect, că de pildă cadrul legal, posibilităţile tehnice de a implementa astfel de măsuri, cât şi costurile asociate implementării unor asemenea aplicaţii, inclusiv cine va suportă aceste costuri şi ce impact ar putea avea aceste costuri în relaţia dintre clienţi şi bănci. Sunt aspecte importante, care nu pot fi trecute cu vederea în lansarea unor asemenea iniţiative.

Băncile membre ale CPBR sunt, bineînţeles, deschise în a discuta aceste aspecte cu ANPC şi sunt în egală măsură interesate să afle dacă ANPC a structurat această propunere legislativă pe baza un studiu sau program care evidenţiază impactul şi/sau consecinţele acestor măsuri aşa încât să producă efecte benefice şi corecte în piaţă. În funcţie de astfel de considerente şi ţinând cont de faptul că până la acest moment băncile nu au fost consultate în privinţa acestei iniţiative, rămâne de văzut dacă perioada de consultare propusă de ANPC (1-19 septembrie a.c.) va fi deajuns pentru a servi scopului avut în vedere şi a contribui la întărirea echilibrului în piaţă”, se arată în comunicat.

CPBR este cea de-a doua organizaţie de lobby bancar din România şi a fost înfiinţată în acest în acest an. Cei şase membri ai CPBR (BCR, BRD, Raiffeisen Bank, UniCredit Ţiriac Bank, ING Bank şi Volksbank) fac parte şi din Asociaţia Română a Băncilor (ARB), care are 39 de membri şi a fost înfiinţată în 1991.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...