Patronatului Medicilor Specialişti cu Practică Independentă, nemulțumit de propunerea CNAS privind menținerea valorii serviciului medical ambulatoriu la 5 lei

Reprezentanţii Patronatului Medicilor Specialişti cu Practică Independentă din România sunt nemulţumiţi de proiectul de Hotărâre de Guvern pus în transparenţă decizională de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate care prevede menţinerea pentru primul trimestru al anului 2025 a valorii punctului pe serviciu medical de 5 lei pentru ambulatoriul de specialitate, relatează Agerpres.
AGERPRES - lun, 28 oct. 2024, 19:37
Patronatului Medicilor Specialişti cu Practică Independentă, nemulțumit de propunerea CNAS privind menținerea valorii serviciului medical ambulatoriu la 5 lei

CNAS a pus în consultare publică în cursul săptămânii trecute un proiect de hotărâre de Guvern care prevede că pentru trimestrul I al anului 2025, valorile garantate ale punctelor ‘per capita’ şi pe serviciu medical se menţin la nivelul valorilor valabile în anul 2024.

„Patronatul Medicilor Specialişti cu Practică Independentă din România a luat act cu îngrijorare de documentele publicate pe site CNAS în transparenţă decizională în data de 23.10.2024. Referitor la propunerea de menţinere pentru primul trimestru 2025 a valorii punctului pe serviciu medical de 5 lei pentru ambulatoriul de specialitate, similară cu cea din trimestrul IV 2024, considerăm că aceasta va menţine subfinanţarea cronică importanta şi vine in contradicţie cu situaţia economico financiară actuală, cu necesitatea sustenabilităţii şi predictibilităţii financiare pentru cabinetele cu practică independentă”, se arată într-un comunicat al Patronatului Medicilor Specialişti cu Practică Independentă.

Potrivit sursei citate, creşterile importante preconizate ale taxelor şi impozitelor pentru anul 2025, impuse implicit şi furnizorilor de servicii medicale gratuite, cei aflaţi in contract cu CNAS, vor face în curând imposibilă menţinerea unui nivel adecvat de servicii medicale, fără o majorare substanţială a finanţării acestora.

„Creşterea salariului minim cu 10%, creşterea TVA cu majorarea în cascadă a tuturor preţurilor şi deci implicit a cheltuielilor cabinetelor, creşterea impozitelor pentru CMI şi PFA de la 10% la 16% care va duce la o majorare de 60% a poverii fiscale, micşorarea plafonului pentru SRL-uri cu creşterea impozitului pe profit de la 3% la 16%, toate vor avea un impact puternic negativ asupra activităţii medicale din ambulatoriul de specialitate, urmarea firească fiind repercusiuni asupra pacienţilor care nu vor mai putea beneficia rapid, eficient şi gratuit în cabinetele de ambulatoriu pre-spital, de servicii medicale specializate de înaltă calificare”, susţin medicii.

Totodată, reprezentanţii medicilor specialişti cu practică independentă afirmă că în lipsa unei ajustări „proporţionale” a finanţării în raport cu aceste costuri fiscale crescânde ar risca nu doar o degradare a calităţii serviciilor medicale, ci şi o retragere a medicilor din contractele cu CNAS.

„Aceasta ar avea ca rezultat dispariţia consultaţiilor gratuite de specialitate în prespital, adâncind astfel un deficit deja grav în sistemul de sănătate, creşterea timpilor de aşteptare pentru consultaţii, cu aglomerarea spitalelor şi implicit creşterea costurilor in sistem. Este timpul să recunoaştem şi să acceptăm că, fără o finanţare adecvată a pilonului medical pre-spital, continuitatea şi accesul pacienţilor la îngrijiri medicale specializate sunt în pericol real”, se mai arată în comunicat.

Patronatul Medicilor Specialişti cu Practică Independentă din România solicită negocieri „reale” cu CNAS şi găsirea unor soluţii rapide, eficiente şi adecvate pentru această problemă de importanţă crucială din sistemul de sănătate.

Te-ar mai putea interesa și
Egiptul vrea să crească producția de gaze naturale din zăcământul offshore Zohr
Egiptul vrea să crească producția de gaze naturale din zăcământul offshore Zohr
Preşedintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, s-a întâlnit luni cu directorul general al Eni SpA, Claudio Descalzi, pentru a discuta măsuri menite să sprijine producţia de gaze, a informat......
Claudia Griech, E.On România: “Semnalele de preț pe care le primim sunt peste cotațiile internaționale, ne întrebăm de ce se întâmplă asta”
Claudia Griech, E.On România: “Semnalele de preț pe care le primim sunt peste cotațiile internaționale, ne întrebăm ...
Claudia Griech, directorul E.On România, spune că ofertele de acum din piața de energie nu permit companiei să aibă ...
Salt Bank se va lista la Bursa de Valori, în cel mult patru ani. Cei peste 100.000 de membri fondatori vor deveni acționari direcți ai băncii – Gabriela Nistor, CEO, Salt Bank
Salt Bank se va lista la Bursa de Valori, în cel mult patru ani. Cei peste 100.000 de membri fondatori vor deveni acționari ...
În planul multianual pe care l-a conceput, SALT Bank, primul neobank românesc, își dorește ca în maximum patru ani ...
Canada va fi în 2024 al treilea cel mai mare exportator de grâu din lume, pentru al doilea an consecutiv
Canada va fi în 2024 al treilea cel mai mare exportator de grâu din lume, pentru al doilea an consecutiv
Canada este în grafic pentru a fi al treilea cel mai mare exportator global de grâu pentru al doilea an consecutiv, producţia ...