Patronii din HoReCa: „Jumătate se vor închide! Reducerea pragului de taxare pentru microîntreprinderi şi creșterea impozitului pe dividende sunt ilegale şi vor afecta grav toată economia”

Reducerea pragului de taxare pentru microîntreprinderi la 250.000 euro din 2025 şi la 100.000 euro din 2026, precum şi creşterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%, propuse cu doar 3 zile înainte de implementare, sunt ilegale şi vor afecta grav întreaga economie a ţării, susţin reprezentanţii Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR).
AGERPRES - lun, 30 dec. 2024, 18:47
Patronii din HoReCa:

„În primul rând, ordonanţa trebuia sa înceapă cu o măsură care să ducă la diminuarea cheltuielilor aparatului de stat! Ori eu nu văd nimic concret legat de acest lucru! Doar câteva tăieri de prime şi sporuri ce nu vor avea un impact semnificativ! În al doilea rând, cred că diminuarea plafonului pentru microîntreprinderi e o greşeală… practic, în corelaţie cu majorarea salariului minim, jumătate se vor închide!”, a afirmat Razvan Baltă, reprezentant FPIOR, citat în comunicatul organizaţiei, scrie Agerpres.

Pe de altă parte, reprezentanţii FPIOR salută efortul de a menţine TVA la cota actuală, precum şi „compromisul făcut cu voucherele de vacanţă”, însă aceştia consideră că este important să se ştie „pentru cât timp”.

„Avem soluţii mai simple. Reveniţi asupra deciziei cu salariul minim. Nu ne-o permitem nici noi, nici Guvernul. S-a confirmat azi prin motivaţia la OUG. Totuşi, într-o firmă privată, când s-a luat o măsură proastă, se revine asupra ei. Nu se muşamalizează cu alte 100 de decizii proaste şi devastatoare. Nu vedem în OUG de azi reducerea cheltuielilor din aparatul de stat. Solicităm urgent Guvernului asumarea motivaţiilor din OUG de azi: sunt decizii pe care dumnealor le-au luat, de curând, tot fără să consulte mediul de afaceri. Solicităm retragerea legii privind mărirea salariilor, pe care noi, mediul privat, nu o putem susţine şi pe care Guvernul tocmai a declarat azi, prin motivaţia OUG, că nu o poate susţine. Aceasta este cauza. Aici trebuie raparat. Altfel intrăm cu toţii în colaps. Solicităm astăzi Guvernului să elimine din proiectul de Ordonanţă de Urgenţă toate măsurile care au impact asupra mediului de afaceri, inclusiv reducerea pragului la microîntreprinderi, creşterea impozitului pe dividende şi eliminarea facilităţilor fiscale din anumite domenii”, au precizat reprezentanţii FPIOR.

Valentin Şoneriu, preşedinte FPIOR, a menţionat că întreg mediul de afaceri vrea o Românie stabilă şi investiţii în educaţie şi sănătate.

„Suntem îngrijoraţi de deciziile luate în pripă. Apreciem că s-a menţinut TVA, că înţeleg că se va găsi o soluţie de compromis pentru voucherele de vacanţă, dar nu ştim pentru cât timp. Personal, sper că vom avea fonduri negociate eficient şi real pentru când se termină PNRR, altfel vom avea o mare problemă. Întreg mediul de afaceri serios vrea o Românie stabilă şi investiţii în educaţie şi sănătate, altfel nu am mai fi aici. Dar insist pe înţelegerea sistemului venituri-cheltuieli în mod real. Şi pentru asta, implicarea mediului de afaceri şi consultarea acestuia sunt vitale”, a afirmat Valentin Şoneriu, preşedinte FPIOR.

FPIOR avertizează că nu se iau măsuri bugetare care afectează mediul de afaceri, fără consultări.

„Am fost traşi pe sfoară, din nou. Ni s-a promis că nu se vor mări taxele pentru IMM. Fără predictibilitate financiară, nu putem decât să ne aşteptăm la un colaps în rândul IMM-urilor. Mediul de afaceri, cel care susţine financiar funcţionarea ţării şi pe banii cărora se joacă guvernanţii de 30 de ani, are dreptul să ştie, astăzi, în ce situaţie se află ţara. Pentru ce se iau măsuri de austeritate la doar câteva luni după ce s-au mărit salariile? De 30 de ani, România este condusă de oameni care nu ştiu business, în timp ce mediul de afaceri este ignorat. Dovada că se iau măsuri de colaps, deci intră în colaps. Ca orice afacere prost gestionată”, a adăugat Călin Cozma, preşedinte executiv FPIOR.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni, mai multe măsuri fiscale cuprinse în ”ordonanţa ‘trenuleţ”, printre care majorarea de la 8% la 10% a impozitului pe dividende şi reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi de la 500.000 euro la 250.000 euro, inclusiv pe parcursul anului fiscal, iar începând cu 1 ianuarie 2026 la 100.000 euro. A fost introdusă, de asemenea, o taxă de 1% pentru construcţii speciale (taxa pe stâlp) şi au fost decise îngheţări de salarii şi pensii în sectorul bugetar. Totodată, au fost eliminate facilităţile fiscale de care beneficiau persoanele angajate în sectoarele IT, construcţii şi agricultură.

Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România este cea mai mare organizaţie naţională din domeniu, care reuneşte peste 1.000 de companii.

Te-ar mai putea interesa și
Simulator de calcul al taxelor pentru salarii, SRL și PFA în noile condiții fiscale din 2025. Află cât ai de plată
Simulator de calcul al taxelor pentru salarii, SRL și PFA în noile condiții fiscale din 2025. Află cât ai de plată
Noile modificari fiscale au schimbat iar modul de calcul al taxelor pentru salarii, SRL-uri si PFA-uri, arată economistul Radu Georgescu într-o postare pe una dintre rețelele de socializare.......
Chinezii au intrat în al treilea an de război al prețurilor, cel puțin pe piața auto
Chinezii au intrat în al treilea an de război al prețurilor, cel puțin pe piața auto
Producătorii chinezi de vehicule electrice, inclusiv Nio și Li Auto, i-au urmat pe liderii de piață Tesla și BYD în ...
Norvegia, aproape de avea pe șosele exclusiv mașini electrice
Norvegia, aproape de avea pe șosele exclusiv mașini electrice
Nouă din zece mașini noi vândute în Norvegia anul trecut au fost alimentate exclusiv electric, au arătat joi datele ...
Autoritatea Palestiniană a suspendat difuzarea postului de televiziune Al Jazeera
Autoritatea Palestiniană a suspendat difuzarea postului de televiziune Al Jazeera
Postul de televiziune Al Jazeera din Qatar a denunţat joi decizia Autorităţii Palestiniene de a-i suspenda difuzarea şi ...