Patronii din HORECA spun că vom avea un lanţ de falimente ale unor afacerilor româneşti dacă Guvernul nu scade impozitele pe salarii şi nu păstrează cota TVA pentru mâncare la 9%

Federaţia Ospitalităţii solicită Guvernului reducerea impozitelor pe salarii şi venituri ale angajaţilor, menţinerea TVA la 9% pentru mâncare şi păstrarea tichetelor de vacanţă, avertizând că, în prezent, toată industria HoReCa se află la punctul 0.
AGERPRES - mie, 30 oct. 2024, 10:12
Patronii din HORECA spun că vom avea un lanţ de falimente ale unor afacerilor româneşti dacă Guvernul nu scade impozitele pe salarii şi nu păstrează cota TVA pentru mâncare la 9%

„Pentru următorii ani, ori alegem să mâncăm de la marile lanţuri ori alegem să susţinem jucătorii români mici şi mijlocii. Federaţia solicită ferm Guvernului reducerea impozitelor pe salarii şi venituri ale angajaţilor, menţinerea TVA la 9% pentru mâncare şi păstrarea tichetelor de vacanţă”, se precizează într-un comunicat al Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR), scrie Agerpres.

Potrivit preşedintelui organizaţiei, Valentin Şoneriu, industria traversează o perioadă dificilă, pentru că nu doar materiile prime s-au scumpit, ci sunt majorări de costuri pe toate planurile.

„Marea majoritate a business-urilor din ospitalitate nu au rezultate financiare mai bune decât anul trecut, iar cele care reuşesc au, în mare parte, creşteri mici, de maximum 6%. Industria traversează o perioadă dificilă, pentru că nu doar materiile prime s-au scumpit, ci sunt majorări de costuri pe toate planurile, iar asta duce la creşteri foarte mari, pentru că majorările au un efect multiplicator. În prezent, foarte puţine afaceri din această industrie mai pot supravieţui, pentru că devine tot mai greu să rămâi la fel de competitiv ca înainte şi să susţii preţurile”, a declarat Valentin Şoneriu, potrivit comunicatului citat.

În aceste condiţii, FPIOR atrage atenţia că orice creştere a cheltuielilor avute de companiile din industrie generează, automat, o evoluţie similară a preţurilor către consumatorul final. Situaţia este critică, cu atât mai mult cu cât se estimează că, de anul viitor, vor fi introduse noi majorări de taxe, iar plafonarea preţului la energie va dispărea. Mai mult decât atât, business-urile din sectorul ospitalităţii sunt dependente de calitatea angajaţilor, mâna de lucru reprezentând 30% din cheltuielile din această industrie, susţine sursa citată.

„Suntem martorii unei premiere: pentru prima oară în 30 de ani, industria ospitalităţii din România prinde putere şi intră într-o fază de consolidare. În ultimii ani, companiile din ospitalitate s-au tot eficientizat, au construit modele de business flexibile şi adaptate, dar s-a ajuns la un punct de plafonare de la care nu mai pot susţine creşterile de cheltuieli. Mulţi antreprenori sunt pe un minimum de profit, motiv pentru care orice creştere va deveni un compromis – fie vor fi nevoiţi să facă rabat de la calitatea serviciilor, adică să scadă numărul de angajaţi şi să le crească nivelul de muncă, lucru care se va simţi în scăderea calităţii serviciilor turistice din România, fie vor face rabat de la calitate. În ambele cazuri, vom fi martorii unui nou lanţ de falimente ale business-urilor româneşti. Acesta va fi încă un motiv pentru ca românii să plece în străinătate şi pentru alte lanţuri internaţionale să acapareze piaţa ospitalităţii din România”, a mai precizat preşedintele FPIOR.

În context, Corina Martin, Secretar General FPIOR, solicită menţinerea sistemului tichetelor de vacanţă, pentru susţinerea industriei ospitalităţii din România.

„Solicităm cu fermitate menţinerea sistemului tichetelor de vacanţă – soluţie vitală pentru susţinerea industriei ospitalităţii din România. Datorită tichetelor de vacanţă, a crescut cu 60% procentul unităţilor de cazare şi alimentaţie care au ieşit din zona de negru în zona albă a autorizării şi a fiscalizării, ceea ce a crescut considerabil veniturile încasate de stat, ce provin de la industria ospitalităţii. Ştim că România nu atrage un număr însemnat de turişti străini, faţă de destinaţiile vecine şi concurente, şi asta se întâmplă pentru că, în fiecare an, guvernele României nu alocă bugete de promovare turistică care să ne facă mai cunoscuţi şi mai vizibili în lume, astfel încât să atragem mult mai mulţi turişti străini. Ce înseamnă asta pentru industrie? Înseamnă că mecanismele şi politicile statului român nu susţin, ci afectează, industria ospitalităţii din România! În aceste condiţii, eliminarea tichetelor de vacanţă, creşterea TVA la mâncare şi la pachetele de cazare cu mic dejun şi eventuale noi măriri de taxe şi impozite vor determina o nouă presiune asupra operatorilor HORECA şi, desigur, acestea se vor reflecta în preţuri mai mari, necompetitive faţă de destinaţiile externe concurente”, a precizat Corina Martin.

Reprezentanţii Federaţiei susţin că o creştere a cheltuielilor va accelera fenomenul de închidere a multor companii şi va determina apariţia unor afaceri mici în zona de fast-food, unde preţurile care pot fi practicate sunt mai accesibile. De asemenea, este foarte posibil ca produsele de foarte bună calitate să înceapă să dispară din meniuri, pentru că nu vor mai fi consumate şi vom asista la o reorientare către produse mai populare, mai ieftine.

„Un alt efect vizibil deja este scăderea numărului de clienţi. Iar mulţi dintre cei care totuşi merg la restaurant au început să consume mai puţin. De exemplu, sar peste aperitive, consumă două beri în loc de trei, nu mai mănâncă deserturi. Şi acest lucru se vede şi în programul de funcţionare al firmelor – majoritatea închid la ora 22:00, nu la 24:00, unele nu mai deschid lunea, altele o fac doar după-amiaza şi tot mai multe au renunţat la un schimb complet, din cele două care lucrau anterior prin rotaţie. Totul pentru a reduce cheltuielile, cu energia, cu salariile, cu impozitele”, a explicat Csaba Ludescher, directorul Departamentului de dezvoltare al Federaţiei.

Toate aceste efecte, cumulate, vor contribui, potrivit reprezentanţilor FPIOR, la creşterea numărului românilor ce vor alege destinaţii externe pentru a-şi petrece concediile şi care îşi vor cheltui banii în afara ţării. Un rezultat total contrar celui declarat de Guvern şi autorităţile de resort, care susţin că îşi doresc creşterea încasărilor din turism.

Printre soluţiile identificate pentru prevenirea acestor riscuri se numără păstrarea la 9% a cotei de TVA pentru mâncare şi plafonarea la energie.

„În primul rând, trebuie găsită o formulă pe zona de taxare a muncii, deoarece industria ospitalităţii este dependentă de bacşiş, din cauza salariilor mici. Apoi, ar trebui să ne asigurăm că TVA la mâncare rămâne la 9%, pentru că vom ajunge să ne batem cu preţurile din supermarketuri. De asemenea, este vital ca tichetele de vacanţă este vital să rămână valabile, la fel ca şi plafonarea la energie, pentru că suntem o industrie puternic influenţată de aceste costuri”, a precizat Valentin Soneriu.

Reprezentanţii FPIOR susţin că, încă din primăvara lui 2024, multe afaceri din industria ospitalităţii au început să se închidă. Un număr tot mai mare de unităţi sunt puse la vânzare, pe site-urile de profil, dar şi bucătării întregi, mobilate şi utilaje de bucătărie, pensiuni sau mobilier hotelier. Efectul de domino se resimte şi în cazul firmelor care furnizează utilaje şi materii prime pentru restaurante şi hoteluri. Deşi au scăzut preţurile, vânzările lor sunt mai mici, au greutăţi la încadrarea la termen, iar restanţele clienţilor se tot măresc.

Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România este cea mai mare organizaţie patronală la nivel naţional din sectorul ospitalităţii. Patronatele reunite din 24 de judeţe ale ţării, inclusiv Bucureşti, reprezintă interesele a peste 22.000 de angajaţi, se mai arată în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Rata şomajului în septembrie s-a menţinut la 5,5%, nivelul din august. Numărul şomerilor tineri rămâne la nivel ridicat – date INS
Rata şomajului în septembrie s-a menţinut la 5,5%, nivelul din august. Numărul şomerilor tineri rămâne la nivel ridicat ...
Rata şomajului în luna septembrie 2024, în formă ajustată sezonier, s-a menţinut la 5,5%, acelaşi nivel cu cea înregistrată în august, fiind cu 0,5 puncte procentuale mai mare în rândul......
Black Friday 2024: Compania de curierat Cargus estimează creșteri de 60% ale volumului de livrări față de o zi obișnuită. Și-a suplimentat cu 20% forța de muncă
Black Friday 2024: Compania de curierat Cargus estimează creșteri de 60% ale volumului de livrări față de o zi obișnuită. ...
Cargus estimează că Black Friday 2024 va fi cel mai bun de până acum, anticipând o creștere de 60% a livrărilor în ...
Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale, în urcare cu 3,3% în primele nouă luni
Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale, în urcare cu 3,3% în primele nouă luni
Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale în primele nouă luni a fost în creştere ...
Alegeri SUA – Ce trebuie să ştii despre alegerile prezidenţiale din America de pe 5 noiembrie 2024. Care sunt statele-cheie şi cum se poziţionează Trump şi Harris în cele mai fierbinţi probleme
Alegeri SUA – Ce trebuie să ştii despre alegerile prezidenţiale din America de pe 5 noiembrie 2024. Care sunt statele-cheie ...
Alegerile prezidenţiale din SUA din 2024 nu seamănă cu niciun scrutin anterior. Candidatul republican, fostul preşedinte ...