Mai puţin de 45% dintre firmele din România şi Bulgaria asigură dispozitive mobile – telefoane, laptopuri, tablete – pentru angajaţi, respectiv sub 50% în Grecia, potrivit datelor Eurostat.
La polul opus sunt ţările nordice – Finlanda, Danemarca, Suedia – unde aproape toate firmele şi companiile asigură cel puţin telefoane de serviciu.
Media UE se plasează la puţin sub 70%, iar ţări ca Ungaria şi Polonia, cu care România concurează pentru atragerea de investiţii, apar foarte aproape de acest prag.
Situaţia reflectă gradul scăzut de digitalizare al firmelor şi companiilor din România, ţară care se mândreşte frecvent cu viteza ridicată conexiunilor la internet, printre cele mai performante din lume.
Mediul de business depinde în tot mai mare măsură de colectarea şi analiza datelor şi de o comunicare cât mai eficientă. Adoptarea lentă a noilor tehnologii încetineşte dezvoltarea şi reduce competitivitatea economică.
Totodată, deşi România este printre ţările fruntaşe în UE în funcţie de numărul de persoane care folosesc reţelele sociale, firmele sunt încă slab familiarizate cu promovarea şi serviciile online.
Pe de altă parte, gradele relativ scăzute de adopţie, faţă de ţările dezvoltate din UE, ale serviciilor de internet banking, comerţ electronic, şi gradul încă slab de dezvotlare al sectorului IT&C local, în pofida boom-ului din ultimii ani, relevă potenţialul uriaş al pieţei româneşti în domeniu.