Programul Re-Patriot (repatriere prin antreprenoriat), lansat marţi de Fundaţia Romanian Businerss Leaders (RBL), îşi propune să deschidă românilor din diaspora oportunităţile de afaceri din România, încurajându-i să revină în ţară cu idei şi planuri de afaceri, sau şi numai cu „iniţiativă, talent şi ambiţie”, potrivit oficialilor RBL.
Zeci de oameni de afaceri cunoscuţi asociaţi în Fundaţia RBL promit să-i convingă pe români din străinătate că fundaţia şi ei înşişi îi vor sprijini să-şi dechidă afaceri în România.
„Desigur că, dacă ambiţiile lor sunt veritabile şi ideile lor sunt valoroase, le voi uşura accesul la relaţii de afaceri care să-i ajute să progreseze, mai ales în domeniile mele de activitate”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Dragoş Anastasiu, cunoscut mai ales ca proprietar al reţelei Eurolines. Anastasiu este şi un business angel, care a mai finanţat idei de afaceri.
Dragoş Anastasiu ca şi alţi colegi de la RBL au spus că programul Re-Patriot este un „proiect de suflet”. „Pentru că ştiu cum e să fii de ambele părţi”, spune Dragoş Anastasiu, care a plecat din ţară la 18 ani, şi-a început afacerile în Germania şi şi le-a continuat după 15 ani în România.
La rândul ei, Hildegard Brandtl (Unith2b.com) avea cinci ani, când părinţii au plecat din România. „Nici nu ştiam româneşte. M-am întors pentru studii de arhitectură şi acum fac afaceri în România”.
„Nu pot să garantez creditele pe care ei le-ar cere băncilor din România. Pentru asta există instituţii. În schimb, aş ruga bucuros pe un bancher să se uite cu atenţie la un plan de afaceri a unui român repatriat, dacă planul respectiv o va merita”, a spus pentru ECONOMICA.NET Dragoş Roşca, managing partner la Delta Asset Invest, o companie de administrare a investiţiilor. Dragoş Roşca are şi el o poveste de afaceri palpitantă, începută chiar în 1990.
Re- Patriot se adresează atât românilor fără experienţă de afaceri, care vor să-şi deschidă prima afacere în România, cât şi zecilor de mii de români stabiliţi în străinătate, unde deja şi-au deschis afaceri mai mici sau mai puţin mici.
Nu mai puţin de 46.000 de firme din Italia au patroni români, potrivit unei statistici citate de oficialii RBL. „Gândiţi-vă că asta înseamnă un sfert din numărul de firme active din România şi gândiţi-vă că oamenii ăştia se întorc în ţară cu experienţa lor”, propune Dragoş Roşca.
„Într-o primă fază, măcar 1.000 de astfel de întreprinzători şi-ar putea deschide afaceri în ţară. Apoi 10.000, apoi tot mai mulţi. Experţii noştri consideră că ei ar putea accelera foarte mult ritmul de creştere economică a ţării”, crede Marius Bostan, iniţiatorul şi coordonatoul proiectului Re- Patriot.
Proiectul va debuta cu două conferinţe la Torino (22 mai) şi Milano (23 mai), la care participarea este gratuită şi care sunt organizate prin donaţii ale oamenilor de afaceri care susţin ideea; cele două conferionţe sunt primele dintr-o serie de şapte, în urma cărora vor fi selectaţi cei ce vor beneficia de consiliere şi susţinere din partea membrilor RBL. După Italia vor urma Spania şi Marea Britanie.
Re – Patriot îşi propune să determine măcar 100 de români să se întoarcă acasă în primul an de derulare.
Studiile citate de RBL „arată că aproximativ o pătrime din românii plecaţi doresc să investească într-o afacere în România”, iar Re-Patriot vrea să-i susţină „cu informaţii şi consiliere pentru acces rapid la oportunităţile de a face business în România”.
RBL vrea de fapt ca, prin Re-Patriot, să replice la nivel internaţional, activitatea de mentorat şi sponsorship din cadrul altor proiecte ale sale (Atelierele de antreprenoriat, 1.001 startups şi 101 companii la stress la succes), prin care o echipă de mentori formată din 90 de antreprenori şi executivi de top din România formează, îndrumă şi sprijină pe cei cu abilităţi antreprenoriale sau chiar pe patronii la început de drum. În 2015, peste 100 de antreprenori au ajuns „în diferite stadii de evoluţie ale procesului de mentorat”.
„Oportunităţile mari de afaceri sunt aici, în România, sunt nenumărate şi în toate domeniile. Ele există doar pentru cei care au iniţiativă şi nu se mulţumesc doar cu un anume confort de care beneficiază în străinătate”, a declarat Dragoş Anastasiu, care face parte şi din Consiliul director al Fundaţiei RBL.
Românii din străinătate, care ar dori să investească în ţară, se confruntă cu „bariere care ţin de lipsa de informaţii şi de teama de a nu pierde banii. Primul lucru pe care îl vom face este să actualizăm informaţiile, să-i încurajăm prin poveşti de succes ca să-şi depăşească neîncrederea, şi să-i ajutăm cu informaţii ca să-şi deschidă afacerea”, spune Felix Pătrăşcanu, de la Fan Courier.
„Aceşti oameni au acumulat cunoştinţe, au o altă perspectivă, şi-au schimbat mentalitatea. În România vor găsi spaţiu de acţiune: lucurile se desfăşoară încă la un nivel scăzut de profesionalism şi competenţă, astfel că românii cu iniţiativă se pot diferfenţia rapid în piaţă”, a mai spus Dragoş Anastasiu.
Pentru Anastasiu, „diaspora este cea mai preţioasă comoară a României”.
Fundaţia Romanian Business Leadears (RBL) este o organizaţie neguvernamentală non-profit „ a cărei misiune este construcţia unei ţări mai bune pentru mediul de afaceri şi pentru locuitorii ei”. RBL organizează anual un „summit”, cu ocazia căruia, pe parcursul a două zile, peste 200 de antreprenori şi lideri români de afaceri prezintă proiecte concrete pe trei direcţii de acţiune: „antreprenoriat, educaţie şi bună guvernare”.