Patronii care şi-au obligat companiile să joace la bursă au acum pierderi de zeci de milioane de lei. Trei exemple

O mare companie farmaceutică, o fostă glorie a industriei de electrocasnice care supravieţuieşte cu succes şi un producător important de piese auto înregistrează pierderi considerabile ca urmare a investiţiilor la Bursă impuse de patronii lor, pentru a le susţine propriile interese pe piaţa de capital. 
Adrian N. Ionescu - sâm, 09 mai 2015, 21:01
Patronii care şi-au obligat companiile să joace la bursă au acum pierderi de zeci de milioane de lei. Trei exemple

Biofarm Bucureşti (BIO), Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS) şi Altur Slatina (ALT) sunt ele însele companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi au avut, la rândul lor, portofolii de zeci de milioane de lei de acţiuni la BVB, deşi afacerile lor nu au nici o legătură cu investiţiile financiare.

Biofarm Bucureşti (BIO) a pierdut peste 25,1 milioane de lei, la lichidarea portofoliului său de acţiuni, anul trecut.

Până la arestarea fostului preşedinte al SIF Banat Crişana (SIF1), Dragoş Bîlteanu, pachetul majoritar de acţiuni BIO a fost controlat de grupul de afaceri din jurul acestuia. SIF1 are şi acum peste 19,5% din acţiunile BIO, iar SIF Muntenia (SIF4, controlată indirect de SIF1) are 45,9 %.

În jurul SIF-urilor s-au învârtit dintotdeauna multe interese legate de soarta companiilor din portofoliile acestora. Lupta pentru şefia SIF-urilor, respectiv pentru voturile acţionarilor lor, s-a dus mereu cu toate armele şi, atunci când a fost posibil, diferitele grupuri au dorit să voteze şi prin intermediul unor „vehicule de investiţii”.

De aceea, nu este întâmplător că deţinerile cele mai mari din portofoliul bursier al BIO au fost la cele cinci SIF-uri. E drept, SIF-urile acţionare au avut şi alte interese cu BIO. Şi-au propus, acum mai mulţi ani, să participe la o eventuală privatizare a Antibiotice Iaşi (ATB) prin intermediul Biofarm.

Biofarm a băgat peste 17,6 milioane de lei în acţiunile SIF Oltenia (SIF5), şi a mai recuperat doar 7,4 milioane. SIF5 a controlat soarta BIO până în octombrie 2013, împreună cu SIF Moldova (SIF2). Aproape jumătate din portofoliul Biofarm la data lichidării a fost ocupat de acţiunile SIF5 (47%), iar acţiunile SIF2 au fost pe locul doi cu 21%.

A treia cea mai mare deţinere a BIO a fost cea de acţiuni SIF1 (14%).  SIF Transilvania (SIF3, 2,8%) nu a fost interesantă pentru administratorul portofoliului BIO, iar SIF4 a devenit interesantă prea târziu, când a cumpărat pachetul de la SIF5, dar atunci  alte erau priorităţile.

Biofarm a cheltuit 40,8 milioane de lei pe portofoliul său bursier, din care a mai recuperat, anul trecut, 15,6 milioane potrivit raportului companiei.

Altur Slatina (ALT)

Compania din Slatina este producătoare de piese turnate din aluminiu (mai ales pentru industria auro) şi a fost controlată, până anul trecut, de omul de afaceri  Cătălin Chelu, celebru pentru  operaţiunile de plasament în companii de la BVB. Cătălin Chelu a decedat la sfârşitul anului trecut, lăsând în urmă un păienjeniş de deţineri încrucişatre la companii de la Bursă.

Desigur, SIF-urile sunt pachete importante în orice portofoliu de investiţii relativ agresiv, dar Cătălin Chelu a fost cunoscut  inclusiv pentru intenţia de a influenţa activitatea SIF-urilor, eventual ca administrator al unora.

Cătălin Chelu controla deţineri directe şi indirecte în zeci şi zeci de companii, dar SIF-urile ocupau peste 95% din valoarea portofoliului Altur Slatina (ALT), la 31 decembrie 2014. Ponderea cea mai consistentă este cea de SIF2, unde a fost preşedinte director general pentru scurtă vreme:  34,7 % sau 7,6 milioane de lei.

Celelate companii din portofoliul Altur sunt Rompetrol Rafinare SA (RRC, 3,6%), Banca Transilvania (TLV, 0,7%), Banca Comerciala Carpatica (BCC, 0,1%), Concifor SA (COBU). Chelu a pus Altur să cumpere acţiuni şi la Galfinband SA (GALF) şi Vulturul Comarnic (VULT), cunoscute vehicule de investiţii ale omului de afaceri gălăţean.

Portofoliul Altur (ALT) ar fi trebuit să fie vândut integral peste două luni, potrivit unui program de lichidare decis acum doi ani. Atunci, valoarea portoifoliului era de 36 de milioane de lei, dar a scăzut până la sub 22 de milioane.

 

Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS)

Fosta glorie a electrocasnicelor româneşti supravieţuieşte cu succes şi chiar mai mult, se dezvoltă, după ce a reuşit să devină producător pentru un brand german de aspiratoare, Kärcher.  Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS) are de asermeni reputaţia unei companii controlate, până nu demult,  prin vehicule de investiţii de către Cătălin Chelu.

„Începând cu anul 2011 Electroargeş a achiziţionat acţiuni prin BVB şi este participantă la capitalul social al: Carbochim Cluj-Napoca (CBC -15,74% din totalul acţiunilor companiei), Lactate Natura Târgovişte (INBO – 4,05%), Artego Târgu Jiu (ARTE – 6,93%), Braiconf Brăila (BRCR – 17,64%), Iprolam Bucureşti (IPRO – 5,65%), Mercur Făgăraş (MEXY – 98,41%), Amplo  Ploieşti (AMPL – 47,98%), Concifor Buzău (COBU– 67,02%), Conted SA Botosani – 0,88%), Mecanoenergetica Drobeta Turnu Severin (MEGU – 28,85%), Târnava Sighişoara ( TIGH – 3,98%), Uztel Ploiesti (UZT – 2,55%) , VES Sighişoara (VES – 9,51%), Amonil Slobozia (AMO – 2,90%), Ceprocim Bucuresti (CEPO – 0,28%), Dunapref Giurgiu (DGNA – 0,86%), Elars Râmnicu Sărat (ELAR – 87,77%), Metalul Mesa Salonta (MESA – 16,45%), Romanofir Tălmaciu (ROOF – 14,96%), Sigstrat Sighetu Marmaţiei (SIGS – 5,88%)”, potrivit raportului companiei pe 2014.

Investiţiile pe termen scurt se cifrau la peste 25 de milioane de lei la sfârşitul anului trecut, iar valoarea portofoliului de acţiuni se ridică la 16 milioane de lei. La sfârşitul anului 2013, valoarea portofoliului era de 25 de miliioane. Diferenţa poate proveni însă şi din vânzări. Astfel, numai pachetul Artego (ARTE) s-a diminuat de la peste un milion de acţiuni la 689.000.

Te-ar mai putea interesa și
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că nouă cetăţeni români care se aflau în insula Mayotte în urma producerii ciclonului Chido au fost evacuaţi la bordul unei aeronave......
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
Agricultura românească a fost marcată în 2024 de fenomene climatice extreme: temperaturi record, secetă pedologică ...
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, s-a plâns sâmbătă de tarifele "exorbitante" şi de gestionarea Canalului Panama ...
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
Programul Alimentar Mondial (PAM) a denunţat duminică faptul că, din luna octombrie, a cerut Israelului de 101 ori să ...