Patronii sunt îngrijoraţi de viitorul economiei şi evoluţia propriilor companii – Indice Confidex S2 2024

Indicele Confidex, ce determină încrederea managerilor în economie, rămâne la o valoare similară cu cea din primul semestru al acestui an, pe fondul unui an relativ stabil, fără evenimente majore care să afecteze considerabil economia României, dar mediul de business manifestă o tendinţă de îngrijorare în ceea ce priveşte viitorul economiei locale şi evoluţia propriilor companii, arată datele celui mai recent studiu Confidex S2 2024 date luni publicităţii.
AGERPRES - lun, 18 nov. 2024, 12:39
Patronii sunt îngrijoraţi de viitorul economiei şi evoluţia propriilor companii - Indice Confidex S2 2024

Conform studiului, doar 29% dintre manageri se declară optimişti cu privire la perspectivele economiei româneşti, în scădere faţă de procentul de 34% înregistrat în semestrul anterior. În acelaşi timp, 34% dintre respondenţi îşi exprimă îngrijorarea, marcând o creştere de 6 puncte procentuale comparativ cu S1 2024, scrie Agerpres.

„La fiecare ediţie a studiului Confidex observăm o sezonalitate: încrederea mediului de business în economie este la un nivel mai ridicat primăvara, în timp ce, la final de an, managerii manifestă pesimism. La această a 11-a ediţie a studiului însă, valoarea totală a indicelui a rămas aproape neschimbată faţă de valoarea măsurată în S1 2024, ceea ce ne poate indica rezilienţa antreprenorilor şi managerilor români – rămânem relativ încrezători şi navigăm, găsim soluţii chiar şi în perioade marcate de impredictibilitate. Deşi, conform datelor colectate, viitorul îngrijorează respondenţii, observăm că managerii români nu abordează contextual o atitudine fatalistă, ci sunt mai degrabă axaţi pe acţiune – caută variante de diversificare a produselor, de digitalizare şi capătă tot mai multă încredere în investitori”, a declarat Andrei Cionca, co-fondator al fondurilor de private equity Roca şi Agista, şi iniţiatorul studiului Confidex.

Potrivit acestuia, „este o atitudine corectă, ce ne poate ajuta să devenim mai rezilienţi şi să susţinem în mod activ dezvoltarea economiei româneşti şi transformarea ţării noastre într-un pilon de creştere şi stabilitate în regiune”.

În contextul diversificării surselor de capital în piaţă, percepţia pozitivă a antreprenorilor şi managerilor faţă de investitori a crescut faţă de S1 2024, 81% dintre manageri având o părere bună sau foarte bună despre investitori.

„Tot mai mulţi antreprenori şi manageri realizează că pentru a creşte şi a-şi consolida afacerile, pe termen lung, au nevoie de un partener care să aducă atât resurse financiare, cât şi know-how, reţele de relaţii şi suport strategic. Confidex ne-a demonstrat, pe parcursul celor 4 ani de analiză, că mediul de afaceri românesc devine din ce în ce mai conştient de nevoia unui ecosistem robust, care să faciliteze atragerea de capital în sectoare strategice şi să creeze condiţiile necesare pentru ca investitorii să joace un rol activ în dezvoltarea economiei locale”, a explicat Andrei Cionca.

Managerii consideră că investitorii contribuie la stabilitatea financiară a companiilor în care investesc (70%), gestionează eficient business-ul şi consolidează managementul companiilor în care investesc (60%).

Rezultatele studiului indică o tendinţă de precauţie asupra contextului economic actual, marcat de incertitudini şi potenţiale riscuri, cum ar fi schimbările politice şi variaţiile de pe piaţă.

Majoritatea managerilor (56%) prognozează o accentuare a inflaţiei, iar unu din trei se aşteaptă ca PIB-ul României să scadă în următoarele luni. În plus, 49% dintre liderii de business estimează o creştere a ratei şomajului, iar 53% anticipează o depreciere a leului în raport cu euro, ceea ce adaugă un strat suplimentar de nesiguranţă asupra stabilităţii financiare a companiilor.

Un aspect îngrijorător îl reprezintă percepţia negativă a managerilor asupra evoluţiei propriilor afaceri: unu din trei manageri afirmă că situaţia companiei lor s-a înrăutăţit, iar 50% dintre aceştia cred că situaţia se va deteriora şi mai mult în următoarele 6 luni.

Conform Confidex, companiile din domeniul serviciilor sunt cele mai optimiste (indice de încredere 52.7 la nivelul sectorului), urmate de cele din IT (52.9) şi transporturi, distribuţie şi depozitare (52.3). La polul opus, cu o abordare mai precaută, se regăsesc afacerile din agricultură (45.7) şi energie (49.3).

Managerii prognozează că numărul de angajaţi şi costurile de finanţare vor rămâne stabile. În schimb, se aşteaptă ca atât costurile de producţie şi funcţionare, cât şi preţurile de vânzare să continue să crească, exprimând îngrijorare cu privire la evoluţia profiturilor în anul următor. Astfel, 46% dintre companii estimează valori ale profitului în scădere, iar 73% dintre manageri şi antreprenori se aşteaptă la creşterea cheltuielilor de producţie şi funcţionare în următoarele 6 luni. 61% dintre respondenţi intenţionează să crească preţul produselor şi serviciilor pe care le oferă şi doar 42% dintre manageri iau în calcul investiţii în propriile companii în următoarele 6 luni.

În contextul actual al pieţei, priorităţile mediului de business sunt reprezentate de creşterea vânzărilor (49% dintre respondenţi), retenţia angajaţilor (27%), digitalizarea şi automatizarea (27%), îmbunătăţirea relaţiei cu clienţii (25%) şi accesul la finanţare (21%).

Principalele oportunităţi pe care le iau în considerare oamenii de afaceri din România sunt introducerea unor tehnologii inovatoare în activităţile companiilor lor (79% dintre participanţii la studiul actual), explorarea de pieţe noi şi atragerea unor noi clienţi (72%).

Confidex, susţinut de fondurile de Private Equity Roca, Agista şi de CITR, liderul pieţei locale de insolvenţă şi restructurare, este singurul studiu longitudinal din România care măsoară încrederea managerilor români în economie şi descifrează provocările cu care se confruntă mediul de business local. Ajuns la ediţia cu numărul 11, studiul a devenit un instrument reper pentru luarea deciziilor de business.

Studiul oferă, de patru ani, o imagine clară asupra percepţiilor oamenilor de afaceri din România. Mai bine de 4.500 de antreprenori şi C-Level executives au contribuit, în 11 ediţii Confidex, la stabilirea unor repere extrem de importante pentru economia românească, atât de valoroase în vremuri incerte, cum sunt cele pe care le traversăm în prezent. La această ediţie a 11-a a studiului Confidex au participat peste 700 de manageri şi antreprenori din România.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...