Patronul firmei care a montat artificiile în Colectiv a trecut toate acţiunile pe numele soţiei imediat după tragedie

Cristian Niţă, cel care deţinea 20% din părţile sociale al firmei care a montat arficiile din Colectiv, a cesionat participaţia soţiei, Daniela Niţă, imediat după incendiul în care şi-au pierdut viaţa, până acum, 60 de persoane. 
Economica.net - mie, 25 nov. 2015, 22:00
Patronul firmei care a montat artificiile în Colectiv a trecut toate acţiunile pe numele soţiei imediat după tragedie

Asta arată documentele publicate în Monitorul Oficial şi înregistrate la Registrul Comerţului.

Pe 30 octombrie, sute de tineri au participat la concertul de lansare a noului album al formaţiei Goodbye to Gravity. Nu după mult timp de la începerea concertului, în jurul orei 22.30, in incinta clubului Colectiv a izbucnit un incendiu. Primul bilanţ oficial: 27 de decese.

Au urmat percheziţii la sediile firmei care deţinea clubul Colectiv, dar şi la sediul şi depozitului firmei Golden Idea Fireworks, cei care au furnizat şi instalat artificiile pentru concertul GTG. 80% din părţile sociale ale firmei erau deţinute de Daniela Niţă, iar restul de 20% de Cristian Niţă. 

Procurorii au dispus interceptarea convorbirilor telefonice dintre patronii şi angajaţii firmei Golden Idea Fireworks, din care reiese că Daniela şi Cristian Niţă „au procedat la distrugerea şi sustragerea de documente ce constituie probe, pentru a împiedica sau îngreuna cercetările în cauză, precum şi cu scopul de a-l ajuta pe inculpatul Zaharia Viorel (n.r. – cel care a instalat efectele pirotehnice din Colectiv) pentru a nu fi traşi la răspundere penală”, potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Luni, 2 noiembrie, prima zi lucrătoare după incendiul din Colectiv, se înregistra la Registrul Comerţului textul actualizat al actului constitutiv al societăţii, prin care asociatul Cristian Niţă se retrage din societatea Golden Ideas Fireworks Artist şi cesionează Danielei Niţă 20% din părţile sociale deţinute. Hotărârea adunării generale a asociaţilor, aşa cum apare publicată în Monitorul Oficial, este datată cu 28 octombrie 2015, cu două zile înainte de incendiul din Colectiv.

Societăţile pe acţiuni au impuse termene clare pentru publicarea unor hotărâri AGA, tocmai pentru a putea fi opozabile, aşa cum prevede Legea societăţilor, în termen de 15 zile.

SRL-urile în schimb, nu sunt obligate să urmeze această procedură, iar efectele unei hotărâri AGA se produc doar din ziua înregistrării la Registrul Comerţului. Cei doi soţi puteau înregistra această hotărâre pe 28, pe 29 şi pe 30 octombrie, dacă ea a scrisă, într-adevăr, la data pe care o poartă. Aşa, judecând după data înregistrării, este rezonabilă suspiciunea că actul a fost scris chiar luni, 2 noiembrie, dar antedatat cu două zile înainte de tragedia de la Colectiv, şi întregistrat la ONRC în aceeaşi zi.

Pe 6 noiembrie, atât cei doi soţi, cât şi angajatul care a instalat artificiile sunt reţinuţi pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri şi ucidere din culpă, în cazul angajatului.

11 zile mai târziu, cei trei au fost plasaţi în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

La trei săptămâni de la drama din Colectiv, numărul deceselor a urcat la 60.

De ce ar fi ieşit din societate Cristian Niţă

O explicaţie ar fi posibilitatea apariţiei unui proces colectiv, în care şi această societate ar putea fi trasă la răspundere, alături de patronii Colectiv sau de Primărie. Mai mulţi avocaţi şi-au oferit deja serviciile familiilor celor decedaţi şi spun că valoarea despăgubirilor s-ar putea ridica şi la 200.000 de euro de persoană, informează Antena 1. Despăgubirile ar putea fi de ordinul zecilor de milioane de euro.

În cazul în care familiile victimelor din Colectiv depun plângeri şi la adresa firmei Golden Idea Fireworks, iar dacă instanţa le dă câştig de cauză, atunci societatea va fi nevoită să plătească o sumă foarte mare cu titlu de despăgubiri. Capitalul social al firmei, aşa cum reiese din datele publicate în Monitorul Oficial, este de doar 10.000 de euro. Dacă nu va reuşi să achite, atunci societatea merge spre faliment, iar Legea insolvenţei arată că administratorii şi acţionarii vinovaţi de insolvenţa unei companii sunt obligaţi să acopere parţial sau integral datoriile societăţii.

CITEŞTE ŞI:

Dosar Colectiv: Firma care administra clubul şi cea de artificii, urmărite penal

 

Te-ar mai putea interesa și
Autonom Services a plasat cu succes o nouă emisiune de obligațiuni, în valoare de 30 de milioane de euro
Autonom Services a plasat cu succes o nouă emisiune de obligațiuni, în valoare de 30 de milioane de euro
Autonom Services S.A. a realizat cu succes cea de-a treia emisiune de obligaţiuni în cadrul unui plasament privat în valoare de 30 de milioane de euro....
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână ...
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...