„Mă bucur că avem ocazia ca astăzi (marţi, n.r.) să semnăm patru contracte de finanţare pentru companii din diverse sectoare care vor folosi aceşti bani pentru creşterea competitivităţii. Fie că aceşti bani se vor duce în laboratoare care vor ajuta creşterea calităţii produselor şi pe care le vor furniza sau că vorbim de implementarea unui sistem de management al calităţii, schemele de ajutor de stat de la Ministerul Economiei se vor regăsi în economia reală. Mă bucur, de asemenea, că avem, pe lângă companii internaţionale, cum este Schaeffler, avem companii cu capital românesc, care au nevoie de sprijin şi care vor reuşi prin aceste scheme să dezvolte un nivel competitiv ridicat, la nivelul standardelor europene. Pe de altă parte, aştept să vedem cum vom semna contractele de finanţare pentru schemele de minimis pentru economia circulară, pentru că acolo vorbim de mai bine de 90 de companii şi, atunci, probabil că va trebui să alegem o altă sală ca să putem să aducem aceşti beneficiari cât mai repede la masă. E un program extrem de interesant. Este un prim pas în asigurarea circularităţii şi în asigurarea materiilor prime şi reciclării materiilor prime sau a deşeurilor, care nu mai reprezintă o problemă şi pot reprezenta idei de afaceri”, a menţionat Florin Spătaru, într-o conferinţă de presă, scrie Agerpres.
Totodată, ministrul Economiei a precizat că se fac pregătiri pentru implementarea strategiei pe economie circulară.
„Ne vom pregăti pentru sfârşitul anului de implementarea strategiei pe economie circulară, iar la Ministerul Economiei putem să venim în septembrie şi să spunem: ‘Avem aceste proiecte. Uitaţi că România poate’ şi, de asemenea, vom fi implicaţi în aceste proiecte, pentru că în programul de guvernare propus de Partidul Social Democrat avem, de la Ministerul Economiei, propunere pe economia circulară”, a spus Spătaru.
Şeful de la Economie a subliniat că în cursul acestei săptămâni se vor finaliza „clarificările pentru schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare”, menţionând că sunt multe companii româneşti, cu capital românesc, care vor beneficia.
„Suplimentar, faţă de asta, ne pregătim pentru etapa a II-a. Ne pregătim pentru următorul apel, pentru următoarele 150 de milioane de euro care vor finanţa proiecte în industria prelucrătoare. Ne aşteptăm ca la Ministerul Economiei, împreună cu această echipă tânără şi care demonstrează că poate, să putem să dezvoltăm mai multe instrumente financiare, să putem să punem în practică politicile industriale care au fost definite acum ceva ani, dar care vor duce la creşterea competitivităţii şi la implementarea lanţului de valoare la nivelul economiei româneşti”, a adăugat el.