Patru din şase români nu direcţionează cei 2% din impozitul pe venit, banii rămân în visteria statului – ONG
În total, românii au virat 132,9 milioane de lei din impozitul pe venitul din 2014, echivalentul a circa 29,8 milioane de euro, către organizaţiile neguvernamentale. În medie, fiecare român a contribuit cu 79 de lei, sumă doar puţin mai mare faţă de anul precedent, când media a fost de 73 de lei.
Judeţele cu cele mai mari sume colectate au fost: Bucureşti, Sectorul 3 – 7,4 milioane lei, Argeş – 5,9 milioane lei, Prahova – 5,8 milioane lei, Bucureşti, Sectorul 1 – 5,7 milioane lei, Timiş – 5,4 milioane lei, Braşov – 5,3 milioane lei, Bihor – 5,1 milioane lei şi Iaşi – 4,5 milioane lei.
În 2015, Salvaţi Copiii România, de exemplu, a dotat cu aparatură medicală de specialitate 22 de maternităţi, oferind astfel o şansă la viaţă nou-născuţilor care au avut nevoie de intervenţie medicală urgentă. O parte semnificativă din fonduri a venit de la contribuabilii care au ales să redirecţioneze 2% din impozitul pe venit, transformând banii, care altfel ar fi rămas în posesia statului, în viaţă pentru copiii născuţi prematur.
Astfel, aproximativ 14.000 de contribuabili au ales anul trecut să completeze formularul pentru Salvaţi Copiii. Suma redirecţionată în 2015 a fost de 272.673 de euro, aproape dublă faţă de cea din 2013, când au fost redirecţionaţi 190.194 de euro.
În ultimii patru ani, Salvaţi Copiii a donat echipamente medicale performante către 58 de maternităţi din 34 de judeţe ale ţării, contribuind la salvarea a peste 18.000 de copii anual. Salvaţi Copiii a investit în total 7,3 milioane de lei în dotarea maternităţilor.
„Pentru cei care aleg să redirecţioneze către maternităţi cele două procente din impozitul pe venit, efortul este minim, însă impactul cumulat este foarte important. Banii astfel strânşi sunt folosiţi în mod direct pentru a asigura supravieţuirea celor mici”, a declarat preşedintele executiv al organizaţiei, Gabriela Alexandrescu
Statisticile oficiale arată că 1.700 de copii mai mici de un an au murit în 2014 în spitalele din România, iar lipsa aparaturii se numără printre principalele cauze ale acestor date cutremurătoare.
Formularele 230 şi 200, completate cu datele de identificare ale organizaţiei şi cu datele personale, trebuie semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2016. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.