Patru fermieri din Ialomița împreună cu distribuitorul de fructe și legume Microfruits vor pune pe piață 4.000 de tone de pepeni sub brandul Bostănăria

Cooperativa Agricolă Bostănăria, creată anul trecut de patru fermieri din localitatea Gheorghe Doja, Ialomița, împreună cu distribuitorul Microfruits, va livra anul acesta în marile rețele de magazine prima producție estimată la 3.500-4.000 de tone de pepeni. O mică parte din producţia acestui sezon va fi comercializată şi la export, existând negocieri cu potențiali parteneri din Europa de Vest. Cooperativa cultivă pepeni pe o suprafață de 65 de hectare, din cele 230 exploatate de membrii cooperatori.
Alina Stanciu - joi, 30 iun. 2022, 14:31
Patru fermieri din Ialomița împreună cu distribuitorul de fructe și legume Microfruits vor pune pe piață 4.000 de tone de pepeni sub brandul Bostănăria

Cooperativa Agricolă Bostănăria, înființată anul trecut, mizează pentru anul acesta pe rulaje de 4 milioane de lei din vânzările de pepeni pe care îi va comercializa în acest sezon, în marile lanțuri de magazine, sub brandul Bostănăria. În acest sezon, cooperativa va pune pe piaţă 3.500-4.000 de tone de pepeni din mai multe tipuri : verde, negru, fără semințe, Charleston, Yellow Watermelon şi patru specialităţi de pepene galben (Galia, Cantaloupe Honeydew şi Piel de Sapo) pe care îi produce de pe 65 de hectare situate pe raza localităţii Gheorghe Doja, al doilea mare bazin de producţie de pepeni din România. O pondere de 90% din această suprafaţă este alocată culturilor de pepene verde, iar pe restul de 10% se cultivă cele patru soiuri de pepene galben. Cooperativa cultivă în total pe 230 de hectare, mare parte cu porumb, dar și cu dovleac .

„An de an, cea mai mare incertitudine pentru noi era valorificarea producţiei, iar această asociere ne aduce mai multă linişte în privinţa vânzărilor. O altă provocare pentru noi, fermierii, este volatilitatea preţurilor, iar o planificare mai bună, pe tot lanţul de producţie şi vânzare, ne ajută să avem o mai bună predictibilitate a sezonului. Ca producător este aproape imposibil să planifici investiţii şi să te dezvolţi fără să ai certitudinea unor contracte de valorificare a produselor. După acest prim sezon, dacă totul merge aşa cum ne-am planificat, vrem să creştem suprafaţa cultivată cu pepeni la 150 de ha. Cooperativa Agricolă Bostănăria este un proiect în care ne punem mari speranţe”, a declarat Andrei Boitoş, Preşedinte şi membru fondator al Cooperativei Agricole Bostănăria.

Cea mai mare parte a produselor va fi comercializată în marile lanţuri de magazine din România, culturile de pepeni aflându-se la o distanță de aproximativ 100 de km față de cele mai importante depozite logistice ale marilor retaileri, ceea ce înseamnă că produsul are nevoie de maximum 24 de ore pentru a ajunge de pe câmp, direct pe rafturile marilor magazine. Pepenii vor fi livraţi în bins, ambalaje de carton de 400 kg sau în cutii de carton de 20 de kg pentru pepenii galbeni, în funcție de cerințele fiecărui comerciant.

O mică parte din producţia acestui sezon va fi comercializată şi la export, deoarece Microfuits a început negocierile cu potențiali parteneri din Europa de Vest, pe pieţe în care a identificat un potenţial mare de consum.

„Succesul acestui proiect va avea un impact important și va aduce beneficii concrete și durabile comunității locale. Ca membru fondator al cooperativei, sunt dispus să capitalizăm și să reinvestim tot profitul pe care îl va înregistra cooperativa, dar încercăm să atragem și fonduri europene”, spune la rândul său, Adrian Racoviţă, General Manager, Microfruits şi membru fondator al Bostănăria.

Cooperativa vrea să finalizeze anul acesta lucrările de construcție la primul depozit al cooperativei, situat în localitatea Gheorghe Doja. Primul spațiu pentru depozitarea pepenilor pe termen scurt va avea o suprafață de circa 500 mp. De asemenea, în următorii cinci ani, membrii cooperativei şi-au propus creșterea suprafețelor dedicate culturilor de pepeni de la 65 la 150 de hectare, inclusiv prin atragerea de noi membri, dublarea capacității de depozitare, dar și achiziția de utilaje agricole sau echipamente de spălare și sortare. Investiţiile vor fi realizate atât prin reinvestirea profitului anual obţinut, cât şi prin accesarea de fonduri europene.

Andrei Boitoș, Viorel Radu, Vasile Boitoș și Radu Nicoleta – cei patru membri fondatori ai Cooperativei Agricole Bostănăria – sunt fermieri cu experiență de două generații în agricultură.

Microfuits, cu acționariat autohton, este unul dintre cei mai mari jucători pe piața distribuitorilor de legume și fructe, cu o cifră de afaceri de peste 200 de milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr (în echivalent zahăr rafinat) au fost mai mari în 2023, faţă de anul ...