Patru giganți din domeniul tehnologiei ar putea construi o uzină de semiconductori de 10 miliarde de euro în Germania
O megauzină de semiconductori ar putea fi construită printr-o investiție de 10 miliarde de euro în landul german Saxonia susțin surse citate de Bloomberg.
Proiectul ar fi rezultatul unei colaborări între patru mari companii din domeniul tehnologiei – Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), NXP Semiconductors, Robert Bosch și Infineon Technologies – și ar avea ca scop producția unor cipuri de 28 de nanometri.
Deși nu sunt încă disponibile detalii clare, iar decizia este încă în cumpănă, jurnaliștii Bloomberg notează că investiția inițială va fi de circa 7 miliarde de euro și va beneficia de ajutoare de stat din partea Germaniei. Ulterior, dezvoltarea proiectului va urca suma la circa 10 miliarde de euro.
Deocamdată, purtătorul de cuvânt al TSMC, Nina Kao, a declarat doar că firma sa încă evaluează posibilitatea construirii unei fabrici în Europa, iar purtătorii de cuvânt ai NXP, Bosch și Infineon, precum și oficialii Ministerului Economiei din Germania au refuzat să comenteze subiectul.
În schimb, Mark Liu, președintele TSMC, și-a anunțat acționarii încă din 2021 că producătorul de semiconductori evaluează posibilitatea unor operațiuni de producție în Germania, cea mai mare economie din Europa.
Proiecte similare din Germania au solicitat subvenții guvernamentale de până la 40% din suma totală a investiției mizând pe dorința Uniunii Europene de a își majora rapid producția de semiconductori.
De altfel, orice ajutor de stat pentru astfel de investiții necesită aprobarea Comisiei Europene, iar consorțiul format din TSMC, NXP, Bosch și Infineon este în discuții cu oficiali germani și europeni cu privire la dimensiunea pachetului de sprijin.
În Japonia, acolo unde TSMC împreună cu alți parteneri dezvoltă un proiect asemănător care necesită o investiție de 8,6 miliarde de dolari ajutorul acordat de stat este de aproximativ jumătate din întreaga sumă.
Citește și:
– Uniunea Europeană anunță un plan de 43 de miliarde de euro pentru sprijinirea industriei semiconductorilor