Patru instituţii financiare au notificat BNR că vor să cumpere Credit Agricole România: două bănci greceşti, un fond american şi unul bulgar
Francezii de la Crédit Agricole, una dintre cele mai mari bănci din Europa, încearcă să găsească un cumpărător pentru banca din România. Este posibil să aibă aceeaşi intenţie şi pentru sucursala din Serbia. Sunt singurele ţări în care modelul de business al uneia dintre cele mai mari bănci europene nu a prins sau poate achiziţiile iniţiale au fost de o prea mică anvergură. În Polonia şi Ucraina, Credit Agricole se află în primele două bănci din sistemele bancare respective.
Surse din piaţa bancară ne-au declarat că BNR a fost notificată de patru instituţii financiare care şi-ar dori să cumpere Credit Agricole România.
Este vorba despre Alpha Bank, Vista Bank, JC Flowers şi fondul de investiţii MFG Bulgaria. După ce fondul de investiţii american JC Flowoers a dat de înţeles că se retrage din această tranzacţie, grecii de la Alpha Bank par să fie favoriţi în această tranzacţie, mai ales dacă francezii vor vinde la pachet sucursala bancară din România cu cea din Serbia.
Totuşi este mult prea devreme pentru a comenta astfel de aspecte, cu atât mai mult cu cât celălalt investitor grec, acţionarul Vista Bank, pare la rândul său interesat de piaţa din România.
Cel de-al patrulea investitor care s-a înscris în cursa pentru Credit Agricole România este Management Financial Group (MFG) din Bulgaria, o companie deținută de un furnizor de servicii financiare nebancare în Europa Centrală și de Est.
„MFG gestionează un portofoliu de modele de afaceri de succes în domeniul împrumuturilor pentru consumatori, împrumuturi pentru întreprinderi mici și mici, cărți de credit, afaceri digitale și alte produse și servicii financiare alternative”, scrie pe site-ul instituţiei. Fondul de investiţii deţine societăţi specializate în recuperare de creanţe bancare, instituţii financiare nebancare, etc. În România, fondul de investiţii este prezent cu societăţile ICredit, AXI şi Debt Collection.
Crédit Agricole România era la finalul lui 2018 pe locul 23 în sistemul bancar, cu active de 1,9 mld. lei, (circa 400 mil.euro), şi o cotă de piaţă de 0,42%. Fondurile proprii ale băncii, care înseamnă capitalul social plus rezervele, erau de 179 mil. lei, adică 38 mil. euro. De când a fost cumpărată de Credit Agricole, banca şi-a redus anual pierderile, dar a rămas în continuare neprofitabilă. Surse din interiorul băncii susţin însă că într-un an-doi, banca ar reuşi să intre pe profit.
Alpha Bank România, singura bancă cu acţionariat grecesc care a rezistat pe piaţă, încearcă să îşi refacă poziţia şi să câştige nou business. La începutul crizei, în 2009, înainte de apariţia crizei greceşti, Alpha Bank România urcase chiar pe locul 3 pe piaţă. La finalul anului trecut, Alpha Bank se afla pe locul 8, cu active de 16,9 miliarde lei şi o cotă de piaţă de 3,76%.
Vista Bank, fost Marfin Bank, a fost cumpărată de familia Vardinogiannis din Grecia cu intenţia de a creşte banca din România atât organic, cât şi prin achiziţii. Vista Bank a fost şi în discuţii să cumpere Leumi Bank România, dar până la urmă banca a fost preluată de J.C Flowers, fiind alipită First Bank, fostă Piraeus Bank.
La finele anului trecut, Vista Bank se afla pe locul 22 în sistem, cu active de 1,9 miliarde lei şi o cotă de piaţă de 0,44%.