Update 7: Predoiu: 160 de persoane au fost evacuate și 95 de oameni au fost salvați. Un elicopter Black Hawk a fost trimis în zonă. Patru persoane au murit în județul Galați în urma inundațiilor. Sute de oameni au fost evacuați (Video)
Premierul Marcel Ciolacu şi miniştrii de Interne, al Apărării şi al Mediului s-au deplasat, alături de şeful DSU, Raed Arafat, în comuna Slobozia Conachi, localitatea cea mai afectată de inundaţiile din ultimele 24 de ore.
„Legat de intervenţia de căutare-salvare care s-a efectuat şi continuă în acest moment, am intervenit cu toate trupele aflate la dispoziţie în judeţul Galaţi şi am adus forţe din judeţele limitrofe judeţului. Au fost puse în stare de pregătire, la nevoie, trupe de Jandarmerie şi Poliţie. În urma intervenţiei, au fost evacuate peste 160 de persoane, au fost salvate 95 de vieţi din situaţii critice. Din păcate, au fost înregistrate şi patru decese. S-a intervenit cu mijloacele din dotare, inclusiv cu elicoptere”, a declarat Predoiu.
De asemenea, el a spus că autorităţile sunt pregătite să instaleze tabere pentru refugiaţi.
„În ceea ce priveşte viitorul imediat, suntem în continuare în stare de alertă, cu toate trupele din zonă. Avem pregătite rezerve şi în alte judeţe, dacă este necesar. Avem în atenţie şi alte zone din alte judeţe, unde sunt coduri meteo severe şi, de asemenea, este pregătită pentru intervenţie toată tehnica din dotare inclusiv elicoptere. În termen de strategie, pregătim o serie de tabere pentru refugiaţi, în caz de nevoie. Solicităm publicului, populaţiei, să urmărească cu atenţie mesajele RO-ALERT şi comunităţilor locale, autorităţilor locale să urmeze aceste mesaje şi să ţină legătura cu autorităţile centrale pentru a-şi exercita atribuţiile pe zona lor de competenţă”, a spus ministrul de Interne.
Update 6: Un detaşament de militari din Brigada 10 Geniu Brăila intervine, sâmbătă, la solicitarea ISU Galaţi, în zona localităţii Slobozia Conachi, unde acţionează cu camioane, bărci cu motor şi alte echipamente specifice de salvare, a anunţat Ministerul Apărării.
Aflat în judeţul Galaţi, alături de prim-ministrul Marcel Ciolacu, de miniştrii de interne, al mediului, şeful DSU şi reprezentanţii conducerii autorităţilor locale, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a informat că MApN a pus la dispoziţie forţe şi mijloace suplimentare, care vor interveni în orice moment, la solicitarea autorităţilor locale, în funcţie de dinamica situaţiei.
Astfel, un detaşament suplimentar de 20 militari de la Brigada 10 Geniu este gata de intervenţie cu autocamioane, bărci şi echipamente necesare operaţiunilor de evacuare şi salvare.
Şi batalioanele 300 şi 284 din Galaţi au pregătit detaşamente însumând 100 de militari gata oricând să intervină, cu camioane şi alte echipamente, la solicitarea comitetelor locale şi judeţene pentru situaţii de urgenţă.
„Vom fi prezenţi unde va fi nevoie, cât va fi nevoie, pentru salvarea vieţilor cetăţenilor aflaţi în pericol. Forţele MApN vor interveni în cel mai scurt timp, acolo unde vor fi solicitări şi în alte judeţe unde sunt posibile situaţii similare, ca urmare a ploilor abundente. Nu vor fi necesare aprobări speciale, comandanţii şi şefii structurilor din teritoriu vor răspunde neîntârziat la solicitările autorităţilor care coordonează acţiunile de salvare”, a declarat ministrul Tîlvăr, potrivit unei postări de pe pagina de Facebook a MApN.
Update 5: Peste 5.000 de gospodării din judeţul Galaţi au fost afectate de inundaţii, a anunţat sâmbătă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
„Situaţia cea mai dificilă se înregistrează în judeţul Galaţi, mai exact în 12 localităţi – Pechea, Drăguşeni, Griviţa, Costache Negri, Bereşti, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Cudalbi, Corod, Tudor Vladimirescu, Băneasa şi Vameş -, unde sunt înregistrate pagube semnificative, fiind afectate mai mult de 5.000 de gospodării. Până la momentul raportării (ora 13,00), un număr de 252 de persoane au fost evacuate, iar, din nefericire, patru persoane au decedat din cauza manifestării codurilor de vreme rea”, a precizat IGSU într-un comunicat.
Conform sursei citate, în judeţul Vaslui se înregistrează efecte în cinci localităţi, unde 40 de persoane sunt evacuate şi mai multe gospodării sunt afectate de ape.
Totodată, în judeţele Galaţi şi Vaslui traficul rutier este afectat pe trei drumuri naţionale (DN 24D, DN 25 şi DN 26) şi 10 drumuri judeţene (DJ 242, DJ 242B, DJ 242D, DJ 251, DJ 251A, DJ 251G, DJ 251H, DJ 253, DJ 254, DJ 255).
Pentru gestionarea situaţiei în mod eficient, în judeţele afectate sunt activate grupele operative, iar în judeţul Galaţi este crescută capacitatea operaţională.
În sprijinul comunităţilor afectate, acţionează în teren peste 700 de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne – pompieri, poliţişti, jandarmi şi IGAv, precum şi 217 mijloace de intervenţie.
De asemenea, în sprijinul forţelor de la faţa locului, Ministerul Apărării acţionează cu personal şi mijloace din judeţele Galaţi şi Vaslui, precum şi personal din cadrul autorităţilor administraţiei locale şi structurilor locale ale instituţiilor şi autorităţilor cu atribuţii în asigurarea răspunsului.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a realizat manevra de forţe prin suplimentarea în judeţul Galaţi cu 70 cadre care acţionează cu 23 de bărci, 13 autospeciale de primă intervenţie şi comandă, opt autocamioane de intervenţie, o motopompă remorcabilă, din judeţele Bacău, Brăila, Buzău, Călăraşi, Covasna, Harghita, Ialomiţa, Iaşi, Prahova, Tulcea, Vaslui şi Vrancea, precum şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov şi de la USISU Ciolpani.
De la nivelul ISU Galaţi s-a solicitat autorităţilor administraţiei publice locale pornirea Sistemelor de Avertizare-Alarmare a Populaţiei.
Update 4: Primăria Municipiului Galați informează că pune la dispoziția comunităților afectate de inundații în județul Galați un număr de 866 de locuri de cazare în șapte spații, respectiv la Căminele studențești (300 de locuri), la Baza Siderurgistul (200 de locuri), la Sala Sporturilor (200 de locuri), la Adăpostul de Noapte al Direcției de Asistență Socială Galați (84 de locuri), la Centrul de sprijin pentru tineri (24 de locuri), la Centrul Dimitrie Ioan Frigator (30 de locuri) și la Centrul multifuncțional de servicii sociale (28 de locuri).
În perioada următoare, se analizează și alte posibilități de a sprijini oamenii din comunele județului Galați afectate de inundații.
Update 3: Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat sâmbătă că se află în permanentă legătură cu cei responsabili să coordoneze intervenţiile în zonele inundate din ţară pentru a se asigura că sinistraţii primesc cât mai rapid asistenţa necesară, adăpost, hrană şi îngrijiri medicale.
„Inundaţiile severe care au afectat o mare parte din ţară au dus la pierderi de vieţi şi la daune semnificative. Ne confruntăm din nou cu efectele schimbărilor climatice, prezente tot mai des pe întregul continent european, cu consecinţe dramatice asupra oamenilor. Transmit condoleanţe familiilor îndoliate care au pierdut pe cineva drag şi un mesaj de solidaritate cu toţi cei afectaţi de această calamitate. În aceste momente dificile, autorităţile centrale şi locale împreună cu echipele de salvare au mobilizat toate resursele disponibile pentru a interveni rapid şi eficient. Sunt în permanentă legătură cu cei responsabili să coordoneze intervenţiile pentru a ne asigura că sinistraţii primesc cât mai rapid asistenţa necesară, adăpost, hrană şi îngrijiri medicale”, a declarat Klaus Iohannis, într-un comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială.
Potrivit şefului statului, operaţiunile de salvare şi evaluare a pagubelor trebuie să se desfăşoare neîntrerupt în zonele cele mai afectate, până când situaţia revine sub control şi vieţile oamenilor nu mai sunt puse în pericol.
„Pe termen mediu şi lung, trebuie să sprijinim reconstrucţia comunităţilor afectate şi să luăm măsuri adiţionale de adaptare a infrastructurii la inundaţii şi viituri”, a subliniat Klaus Iohannis.
El a menţionat că, „din păcate, schimbările climatice cresc riscul asociat fenomenelor ciclonice şi al inundaţiilor pe care le provoacă”.
„Având în vedere creşterea frecvenţei acestor fenomene, este obligatoriu să accelerăm proiectele de infrastructură critică, menite să reducă riscurile dezastrelor provocate de inundaţiile severe. Totodată, trebuie să continuăm să întărim capacitatea de a anticipa fenomenele meteorologice extreme, de a alerta populaţia şi de a răspunde eficient la aceste fenomene amplificate de schimbările climatice. În egală măsură, este foarte important ca cetăţenii să urmărească şi să respecte avertizările emise de meteorologi, care pot preveni pierderile de vieţi omeneşti şi pagubele materiale semnificative”, a precizat preşedintele.
Update 2: Prim-ministrul Marcel Ciolacu va ajunge la Slobozia Conachi, în judeţul Galaţi, în zonele inundate, în jurul orei 14:00, a anunţat Biroul de presă al Guvernului.
În zona afectată de inundaţii se află sâmbătă ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
Cinci persoane au fost găsite decedate în judeţul Galaţi, a anunţat sâmbătă Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi ISU Galaţi.
Cea de a cincea persoană găsită decedată în judeţul Galaţi este un bărbat din localitatea Drăguşeni, care era mort de două zile (bărbat cu lividităţi cadaverice, de două zile), după cum a informat ISU Galaţi.
Update 1: Un elicopter Black Hawk al Inspectoratului General de Aviaţie a fost direcţionat spre judeţul Galaţi, acesta urmând să efectueze atât misiuni de survol, cât şi misiuni de căutare-salvare, a anunţat sâmbătă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Potrivit sursei citate, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, urmează să ajungă sâmbătă în zonele afectate.
În contextul avertizărilor de fenomene meteorologice ce vizează instabilitate atmosferică, averse torenţiale şi importante cantitativ, sâmbătă, între orele 07:00 şi 10:00, s-au înregistrat efecte în şapte localităţi din şase judeţe: Argeş, Bacău, Galaţi, Iaşi, Neamţ şi Vaslui, unde s-a intervenit pentru salvarea a 95 de persoane (87 în judeţul Galaţi, 8 în judeţul Vaslui) şi pentru evacuarea apei din mai multe gospodării.
Știrea inițială
Patru persoane au decedat în urma inundaţiilor produse în judeţul Galaţi, au informat sâmbătă reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
Este vorba despre doi bărbaţi din localităţile Pechea şi Drăguşeni şi două femei din localităţile Costache Negri şi Corod.
Conform autorităţilor, în urma precipitaţiilor abundente şi a aluviunilor acumulate, unele drumuri au fost afectate, Direcţia Regională Drumuri şi Poduri Buzău direcţionând către Galaţi zece utilaje de la serviciile din subordine pentru a sprijini la eliberarea părţii carosabile atât pe drumurile naţionale, cât şi pe drumurile judeţene, acolo unde este nevoie.
DRPD Buzău precizează că sunt probleme pe DN 25 în localitatea Vameşi, pe DN 24D la Virlezi şi Bălăbăneşti şi pe DN 26 la Găneşti.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, locuitorii judeţului Galaţi au primit mesaje RO-ALERT prin care erau sfătuiţi să părăsească zonele inundabile şi să se pregătească de o eventuală evacuare.
Sâmbătă dimineaţa, premierul Marcel Ciolacu şi-a anulat programul politic şi guvernamental pe care îl avea la Botoşani şi se va deplasa în judeţul Galaţi pentru a evalua situaţia cauzată de inundaţii, a anunţat Biroul de presă al Guvernului.
Prim-ministrul va discuta cu autorităţile locale despre măsurile urgente de intervenţie şi de sprijin pentru populaţia şi comunităţile grav afectate de inundaţii, a precizat sursa citată.
Autoritățile au evacuat sute de oameni
Sute de persoane din judeţul Galaţi au fost evacuate din case, în urma inundaţiilor produse pe fondul codului roşu de fenomene extreme de viituri, torenţi, depăşiri ale cotelor de pericol pe râul Prut şi râul Corozel.
Inundaţiile au dus la blocarea temporară a unor drumuri judeţene şi naţionale.
Pompierii de la ISU Galaţi acţionează încă de la ora 05:00 dimineaţa în localităţile Cuza Vodă, Costache Negri şi Pechea, unde s-au înregistrat viituri provocate de ploile torenţiale din noaptea de vineri spre sâmbătă, apele inundând locuinţele oamenilor.
Persoanele în vârstă şi cele netransportabile au fost evacuate din case cu ajutorul pompierilor, care au acţionat în mai multe situaţii cu bărcile pneumatice din dotare, având în vedere că în unele locuri apa a atins 1,5 metri, iar viitura era foarte puternică.
„Pe fondul ploilor torenţiale din ultimele ore, au fost raportate inundaţii în localităţile Cuza Vodă, Costache Negri şi Pechea, unde numeroase victime sunt surprinse în locuinţe. S-a mărit capacitatea operaţională la nivelul ISU Galaţi, iar pompierii chemaţi de acasă acţionează în aceste localităţi pentru salvarea persoanelor surprinse de viitură. În localitatea Cuza Vodă apa a ajuns la 1,5 metri şi viitura este foarte puternică. De asemenea, este anunţat cod roşu, între orele 4,40 – 14:00, cu torenţi, viituri, depăşiri ale cotelor de pericol pe râul Prut şi râul Corozel”, a precizat ISU Galaţi.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, locuitorii judeţului Galaţi au primit mesaje RO-ALERT prin care erau sfătuiţi să părăsească zonele inundabile şi să se pregătească de o eventuală evacuare.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi a informat că, în urma precipitaţiilor abundente din noaptea precedentă, viiturile au afectat grav mai multe localităţi şi au dus la blocarea temporară a unor drumuri judeţene şi naţionale.
În prezent, următoarele porţiuni de drumuri sunt închise traficului:
* DN 25 între localităţile Vameş şi Tudor Vladimirescu
* DJ 251 între Cuza Vodă şi Costache Negri
* DJ 251A între Drăguşeni şi Corod
* DJ 242B între Suceveni şi Drăguşeni
* DN 24D între Vârlezi şi Crăieşti
* DJ 251 în zona Cudalbi, unde apa atinge o înălţime de aproximativ 1,5 metri
* DJ 253 între Băleni şi Umbrăreşti
* DJ 242 între Umbrăreşti şi Târgu Bujor
* DJ 242B între Băneasa şi Moscu
* DJ 251A între Nicopole şi Brătuleşti
* DJ 251 între Suceveni şi Rogojeni
* DJ 251 între Valea Mărului şi Măcişeni
* DJ 251 între Corod şi Valea Mărului
Localităţile afectate de viituri şi inundaţii sunt Pechea, Costache Negri, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Tudor Vladimirescu, Corni, Băneasa, Suceveni, Vârlezi, Cudalbi, Bereşti Meria şi Mândreşti.
În localitatea Cudalbi, situaţia este deosebit de gravă, apa atingând o înălţime de aproximativ 1,5 metri.