Patru plângeri penale, depuse împotriva jandarmilor

Procurorii au constituit până marţi un număr de 42 de dosare în urma protestelor înregistrate în ultimele zile, în România, patru cauze se referă la jandarmi, iar alte două sunt din Piteşti şi Sibiu, a informat Biroul de presă al Ministerului Public.
Economica.net - mar, 24 ian. 2012, 14:38

Două plângeri formulate de două persoane vătămate împotriva a doi jandarmi înregistrate iniţial pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 5 Bucureşti au fost declinate Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.

„În continuarea cercetărilor din cauzele având ca obiect evenimentele cunoscute opiniei publice sub numele de «acţiuni violente în cadrul manifestărilor de stradă din perioada 15-19 ianuarie 2012»”, Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a comunicat stadiul cauzelor înregistrate până la data de 24 ianuarie 2012.

Astfel, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 1 Bucureşti au fost constituite, până în prezent, un număr de 14 cauze în care se efectuează cercetări sub aspectul infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice, distrugere şi ultraj.

Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 1 Bucureşti se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice, respectiv, distrugere privind incidentele din 16 ianuarie 2012, ora 21.30, în zona Calea Victoriei din Bucureşti faţă de Karol Dieter Vasile.

Inculpatul ar fi fost alături de alte cinci persoane în zona Calea Victoriei din Bucureşti, ar fi provocat scandal şi, de asemenea, ar fi dat cu picioarele într-un autoturism căruia i-ar fi distrus oglinda şi aripa. Acesta a fost reţinut de către organele de poliţie pentru 24 de ore, fiind prezentat, la data de 17 ianuarie 2012, procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria sector 1 Bucureşti, care au dispus faţă de Vasile măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea pentru o durată de 30 zile şi continuarea cercetărilor pentru stabilirea tuturor împrejurărilor cauzei.

Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 2 Bucureşti au fost înregistrate un număr de şapte cauze în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice. În trei dintre aceste cauze, s-a dispus faţă de trei învinuiţi începerea urmăririi penale sub aspectul infracţiunii de port ilegal de arme albe.

Învinuiţii au fost depistaţi de către jandarmi, în noaptea de 19 ianuarie 2012, având asupra lor obiecte contondente. Unul dintre învinuiţi avea asupra sa un lanţ metalic cu două carabine la capete; un învinuit avea asupra sa un lanţ metalic cu zale, iar al treilea învinuit a fost depistat având asupra sa un brici, cu lungimea de aproximativ 30 cm. Aceste corpuri delicte au fost ridicate de către organele de poliţie, cercetările fiind în curs pentru lămurirea tuturor împrejurărilor cauzei.

După data de 19 ianuarie 2012, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 3 s-au înregistrat trei dosare penale în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de port fără drept de armă albă.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti au solicitat, la data de 17 ianuarie 2012, instanţei de judecată arestarea preventivă a unui inculpat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat. Magistraţii Judecătoriei Sectorului 3 au admis cererea procurorilor şi au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele inculpatului pentru 25 de zile. Din primele cercetări, a rezultat faptul că, în contextul creat de incidentele petrecute în data de 15.01.2012, inculpatul a participat la sustragerea mai multor telefoane mobile expuse spre vânzare într-un punct de lucru al unei societăţi de telefonie mobilă, prin distrugerea geamurilor si altor bunuri din interior.

În continuarea cercetărilor, în cursul zilei de 18 ianuarie 2012, procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti, au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a altor doi inculpaţi, cererea procurorilor fiind respinsă de către magistraţii Judecătoriei Sector 3. Şi în sarcina acestor doi inculpaţi s-a reţinut că, în contextul creat de incidentele petrecute în data de 15 ianuarie 2012, au participat la sustragerea mai multor telefoane mobile expuse spre vânzare într-un punct de lucru al unei societăţi de telefonie mobilă, prin distrugerea geamurilor si altor bunuri din interior. Procurorii au exercitat calea de atac a recursului, iar instanţa de control judiciar, respectiv Tribunalul Bucuresti, urmează să se pronunţe asupra acestei căi de atac la data de 25 ianuarie 2012.

În acelaşi timp, sunt cercetate alte două persoane în legătură cu aceleaşi împrejurări petrecute în data de 15/16 ianuarie 2012. Faţă de unul dintre învinuiţi s-a început urmărirea penală pentru infracţiunea de tăinuire, constând în aceea că a primit de la unul din inculpaţii cercetaţi bani şi bunuri, cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunii de furt.

De asemenea, faţă de un alt învinuit s-a început urmărirea penală pentru infracţiunea de distrugere, constând în aceea că, în timp ce se afla în incinta unui magazin de telefonie mobilă, la data de 15/16 ianuarie 2012 a distrus mai multe bunuri din interior.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 4 Bucureşti efectuează cercetări într-o cauză penală faţă deMihai Căpăţână, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de asociere în vederea săvârşirii infracţiuni, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice. A fost dispusă arestarea preventivă a inculpatului Mihai Căpăţână, fiind acuzat că a participat alături de alte persoane, în data de 15 ianuarie 2012, la incendierea unor bunuri aparţinând domeniului public, din zona intersecţiei străzilor Cantemir cu Mărăşeşti din Municipiul Bucureşti.

Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 5 Bucureşti a fost înregistrată o cauză penală în care se efectuează cercetări în legătură cu incidentul ce a avut loc în timpul manifestărilor de protest din data de 19 ianuarie 2012, privind folosirea fără drept de arme albe, cauza fiind în faza actelor premergătoare. Cercetările sunt în curs de desfăşurare pentru stabilirea tuturor împrejurărilor de fapt.

De asemenea, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Capitalei au preluat de la mai multe parchete de sector de pe raza municipiului Bucureşti, şapte dosare penale privind infracţiuni săvârşite în noaptea de 15/16 ianuarie 2012, cu prilejul manifestaţiilor desfăşurate în zona Pieţei Universităţii şi în zone din imediata apropiere. Toate cele şapte cauze penale menţionate sunt în faza actelor premergătoare, fiind în supravegherea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. În aceste cauze se efectuează audieri de către ofiţerii de poliţie judiciară, au fost solicitate şi obţinute, majoritatea înregistrărilor audio-video; au fost solicitate şi obţinute fotografii judiciare ale persoanelor identificate de către organele de poliţie, în noaptea de 15/16 ianuarie 2012 şi se realizează compararea fotografiilor persoanelor depistate în cauză, cu cei care apar în imaginile video că au participat la manifestările de violenţă şi distrugeri.

Au fost identificate un număr de şapte persoane, urmare vizualizării imaginilor, altele decât cele care fac obiectul cauzelor prezentate, faţă de care se efectuează cercetări. Cauzele vizează săvârşirea unor infracţiuni de port fără drept de arme albe (o persoană a fost identificată având asupra sa un cuţit), ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice, distrugere, constând în aceea că grupuri de câteva zeci de persoane proferau cuvinte şi expresii jignitoare la adresa forţelor de ordine, rupeau gardurile din metal ce separau benzile de circulaţie, aruncau cu pietre, sticle, obiecte contondente asupra persoanelor aflate în zonă (atât asupra celor care se aflau la manifestaţie cât şi asupra celor care făceau parte din rândul forţelor de ordine).

De asemenea, într-una din aceste cauze de la aceeaşi unitate, respectiv Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, faţă de o persoană se efectuează cercetări sub aspectul infracţiunii privind ofensa adusă unor însemne, deoarece a manifestat dispreţ prin acţiunea ce a produs degradarea unui steag arborat pe o instituţie publică din zona Spitalului Colţea. Pe rolul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti s-au înregistrat două plângeri împotriva jandarmilor care au asigurat ordinea şi liniştea publică în timpul desfăşurării manifestărilor de stradă.

MP reaminteşte că, procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti fac cercetări faţă de un învinuit minor (O.A. în vârstă de 17 ani), pentru ultraj şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Acesta a fost reţinut de către procurori pentru 24 ore şi a fost prezentat instanţei de judecată în cursul zilei de 17 ianuarie 2012, cu propunere de arestare preventivă. Magistraţii Judecătoriei Piteşti au respins propunerea de arestare preventivă, iar instanţa de control judiciar, respectiv Tribunalul Argeş a judecat recursul procurorilor pe care l-au respins, reţinând că, în raport cu faptele de care este învinuit, tânărul poate fi cercetat în stare de libertate.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat faptul că, în seara de 16 ianuarie 2012, în jurul orelor 20.00, aflându-se în zona centrală a municipiului Piteşti, într-un grup mai mare de protestatari, tânărul a aruncat cu o piatră în aranjamentele ornamentale din zonă şi a spart geamul clădirii Casei Sindicatelor. Ulterior, în aceleaşi împrejurări, în timp ce se afla în zona Oficiului Poştal Central din aceeaşi localitate, a lovit cu pumnul în zona feţei un jandarm care se afla în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, cauzându-i acestuia leziuni corporale ce necesită 15 zile îngrijiri medicale (fractură de piramidă nazală cu deplasare). Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor împrejurărilor cauzelor şi a identificării celor implicaţi, iar pe măsura derulării acestora, vom informa opinia publică.

Totodată, pe rolul Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu, a fost constituită, la data de 20 ianuarie 2012, o cauză penală în care se efectuează cercetări cu privire la împrejurările în care o persoană a fost lovită de un ghiveci de flori căzut de la o fereastră, în timp ce se afla în grupul unor persoane participante la o manifestaţie de stradă.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Antreprenorii români sunt adevăratele modele de creştere pe care trebuie să le urmeze economia noastră
Ciolacu: Antreprenorii români sunt adevăratele modele de creştere pe care trebuie să le urmeze economia noastră
Antreprenorii români sunt ''adevăratele modele de creştere'' pe care trebuie să le urmeze economia noastră, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, care a subliniat că pentru el şi colegii......
Ministerul Finanțelor a planificat împrumuturi de aproape 6,5 miliarde de lei pentru luna noiembrie
Ministerul Finanțelor a planificat împrumuturi de aproape 6,5 miliarde de lei pentru luna noiembrie
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna noiembrie 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de ...
Doi români i-au atras atenția lui Emmanuel Macron cu o inovație tech contra dezinformării
Doi români i-au atras atenția lui Emmanuel Macron cu o inovație tech contra dezinformării
Un proiect inovator dezvoltat de compania românească TechWave Development și finanțat de inițiativa Next Generation ...
Oprea (MEAT): Există progrese evidente în privinţa valorii schimburilor comerciale bilaterale între România şi Turcia
Oprea (MEAT): Există progrese evidente în privinţa valorii schimburilor comerciale bilaterale între România şi Turcia
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, a declarat vineri că există progrese evidente ...