Semnată în cursul unei reuniuni organizate la Mostar, în sudul Bosniei, în ajunul Zilei Internaţionale a Persoanelor Dispărute, declaraţia urmăreşte să ‘stabilească rolul statelor pentru ca ele să-şi asume responsabilitatea pentru persoanele dispărute şi încălcarea drepturilor omului în timpul conflictelor’.
Aproximativ 40.000 de persoane au fost date dispărute în conflictele interetnice care au izbucnit în contextul dezmembrării fostei Iugoslavii în anii ’90. Soarta a circa 30% dintre ele este în continuare necunoscută, conform Comisiei Internaţionale pentru Persoanele Dispărute (ICMP), organizatoare a reuniunii, care a salutat progresele realizate în acest domeniu de foştii inamici balcanici.
Preşedintele ICMP, Thomas Miller, a afirmat că organizaţia sa va încuraja şi alte ţări din Balcani, dar şi din alte regiuni ale lumii, să semneze această declaraţie.
ICMP a fost creată în 1996 la un summit al statelor din G-7 în Franţa, în urma acordurilor de pace de la Dayton care au pus capăt în anul precedent războiului intercomunitar din Bosnia.
Războiul din Bosnia (1992-1995) s-a soldat cu aproximativ 100.000 de morţi. În acest moment, aproximativ 7.800 de persoane sunt în continuare date dispărute în Bosnia, în timp ce în Croaţia, la aproape 20 de ani de la încheierea războiului din 1991-1995, soarta a aproximativ 2.200 de persoane rămâne în continuare necunoscută.