Bombardierele au fost interceptate de aeronave americane şi canadiene, potrivit Comandamentului Nord-American de Apărare Aerospaţială (NORAD).
Ministerul Apărării chinez a precizat joi că o patrulă aeriană comună cu Rusia în apropiere de Alaska nu a vizat o terţă parte şi a respectat legea internaţională. „Această acţiune nu vizează o terţă parte, este în conformitate cu dreptul internaţional şi nu are nimic de-a face cu situaţia internaţională şi regională actuală”, a declarat Zhang Xiaogang, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, adăugând că patrula „testează şi îmbunătăţeşte nivelul de cooperare dintre cele două forţe aeriene”.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării rus,”un grup format din bombardiere strategice TU-95MS ale forţelor aerospaţiale ruse şi bombardiere strategice Xian H-6K ale forţelor aeriene chineze a efectuat o patrulare comună peste Marea Chukchi, Marea Bering şi partea de nord a Oceanului Pacific”. Ministerul rus a precizat că „avioane de vânătoare ale unor guverne străine” au însoţit grupul „în anumite etape ale călătoriei” şi că patrularea a durat mai mult de cinci ore.”
„În timpul zborului, echipajele rus şi chinez, într-o nouă zonă de operaţiuni comune, au lucrat pe probleme legate de cooperare în toate etapele unei patrule aeriene”, a mai informat ministerul rus.
Anterior, NORAD, la care participă Canada şi Statele Unite, a raportat că avioane de luptă americane şi canadiene au observat şi interceptat două avioane ruseşti TU-95 şi două avioane chinezeşti H-6. Bombardierele „nu au intrat în spaţiul aerian american sau canadian” şi activitatea lor nu a fost „considerată o ameninţare”, a adăugat NORAD.
Interceptările unor aeronave ruseşti sunt relativ frecvente în această zonă. Rusia şi China, aliaţi împotriva Occidentului, desfăşoară deja în mod regulat acest tip de exerciţii comune în alte zone ale Pacificului.
Bombardierele strategice sunt capabile să efectueze lovituri nucleare şi convenţionale pe distanţe lungi.
Autorităţile ruse au declarat duminică că au trimis avioane de luptă pentru a împiedica două bombardiere strategice americane să îi încalce graniţa deasupra Mării Barenţ, în Arctica.
Pentagonul a avertizat luni cu privire la intensificarea cooperării dintre Rusia şi China în zona arctică, în contextul în care schimbările climatice deschid regiunea unei concurenţe sporite pentru rute şi resurse maritime.
Moscova şi Beijingul, aliaţi care şi-au întărit şi mai mult legăturile după invadarea Ucrainei, manifestă o ambiţie comună în a contracara influenţa americană în Europa şi Asia.