‘Ideea este aşa: cine administrează acel fond? Pe cine angajez la Fond? Ce prieteni am de mutat la Fond? Cred că asta este discuţia şi despre acest Fond Suveran de Investiţii şi Dezvoltare, discuţie care se va prelungi. Din punctul meu de vedere nu este un Fond, dacă nu este înregistrat la ASF. Nu va ajuta în niciun fel piaţa de capital. Unic acţionar pe perioada de existenţă a Fondului este Ministerul Economiei. Dacă vom avea Fondul, Ministerul Economiei va avea directori care vor avea grijă de participaţiile Ministerului, inclusiv de acest fond’, a spus Paul.
El a precizat că nu înţelege de ce nu se creează o lucrare mai serioasă, respectiv un fond listat.
‘Nu înţeleg de ce nu se creează o lucrare mai serioasă, adică un fond listat sau o entitate recunoscută sub orice altă formă. Încercări dintr-astea originale româneşti îmi amintesc de Ion Iliescu care spunea, după ’90, că unii şi-ar dori să fie bărbaţii ca în Germania, femeile ca în Danemarca, legile ca în Statele Unite, şi aşa e şi discuţia de aici. Fondul suveran din Norvegia e aşa… în Germania se economiseşte mai bine, deci noi nu pornim pe un drum care să fie al nostru. Tot comparăm cu tot felul de alte ţări care sunt lăudabile ca şi dezvoltare, dar nu au nicio legătură cu România. Şi Rusia are un Fond Suveran de Dezvoltare făcut înainte de apariţia crizei, la ideea lui Putin, foarte bună, pentru a sprijini rubla. Franţa are şi ea un fond suveran. Observaţi că toate aceste fonduri au un scop, de a face ceva, de a face o investiţie. România face acest fond doar pentru posturi ale unor prieteni politici’, a subliniat preşedintele Asociaţiei Brokerilor.
Grupul de presa Bursa organizează o Conferinţă cu tema ‘Viitorul pieţei de capital româneşti’ – ediţia a VI-a, unde se va discuta despre stadiul promovării Bursei de Valori Bucureşti la statutul de piaţă emergentă sau legea fondurilor de investiţii alternative.