PCC cere revocarea CA al Oltchim şi întocmirea unui buget „realist” pentru 2013
PCC, companie înregistrată în Germania, solicită Consiliului de Administraţie să prezinte un raport privind sistemul de distribuţie a produselor comercializate de Oltchim care să evidenţieze cota de profit a intermediarilor şi să propună măsuri de corecţie, potrivit unui comunicat al Oltchim transmis luni Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
De asemenea, acţionarul minoritar solicită plata integrală a datoriei de 15,7 milioane lei a Oltchim către Salrom, precum şi punerea la dispoziţia Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie a tuturor contractelor de achiziţie publică cu o valoare egală sau mai mare de 500.000 euro.
Alte propuneri ale PCC vizează întocmirea de către CA a unui raport privind contractele de sponsorizare şi publicitate, precum şi eliminarea costurilor extinse ale acestor acorduri.
Propunerile PCC completează convocatorul Adunării Generale a Acţionarilor Oltchim, programată pentru 5 noiembrie.
La sfârşitul lunii mai, Oltchim înregistra datorii de 2,59 miliarde lei (581 milioane euro), la care se adaugă datorii de 130 milioane euro pentru credite contractate şi 85 milioane euro restanţe de plată către furnizori privaţi şi 43 milioane euro faţă de clienţi care au achitat în avans.
Secretarul de stat în Ministerul Economiei Rodin Traicu a declarat că Guvernul intenţionează să acorde combinatului chimic un ajutor de urgenţă de 20 milioane euro.
Încercarea de privatizare a Oltchim, derulată în luna septembrie, a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de acţiuni deţinut de stat, nu a adus dovezi că deţine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri. PCC a participat la licitaţie şi a oferit 2,9 milioane de euro pentru preluarea Oltchim.
Ministerul Economiei deţine 54,8% din acţiunile combinatului chimic. În acţionariat se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.