PDL: Barbu să fie demis dacă printre manifestanţii anti-RMGC nu sunt unii din formaţiuni paramilitare

PDL cere ministrului de Interne şi SRI să verifice dacă printre manifestanţii anti-Roşia Montană sunt reprezentanţi ai unor formaţiuni paramilitare, Radu F. Alexandru spunând că ministrul Daniel Barbu, care s-a referit la astfel de grupări, ar trebui demis dacă afirmaţiile se dovedesc a fi false.
Economica.net - Dum, 20 oct. 2013, 14:28
PDL: Barbu să fie demis dacă printre manifestanţii anti-RMGC nu sunt unii din formaţiuni paramilitare

Ministrul Culturii, Daniel Barbu a declarat, sâmbătă seară, la Antena 3, că a fost identificat „autorul” incidentului din Centrul Vechi, în persoana „tânărului universitar fără operă” Claudiu Crăciun.

„Ştim şi autorul, îmi permit să-l spun, Claudiu Crăciun, a fost identificat. E păcat, că înţeleg că este un tânăr universitar”, a spus Barbu.

Potrivit ministrului, Crăciun este cel care „a invitat” oamenii să vină „acolo”. „Sigur, e puţin penibil că cineva care este universitar – sigur, universitar fără operă şi probabil de aici a acumulat multe frustrări – a montat astfel de episoade, care îmi ţin cuvântul şi mă bucur că Victor Ponta, domnul prim-ministru, a avut aceeaşi impresie ca şi mine, mie mi s-a părut că e o Sturmabteilung, adică o formaţiune paramilitară, o formaţiune de asalt”, a spus ministrul.

El a relatat că în urmă cu trei săptămâni un reprezentant al protestatarilor a fost invitat la Parlament de către „o comisie” şi acesta a „a ameninţat” că există formaţiuni paramilitare care se constituie şi care îi vor distruge pe politicieni şi pe familiile acestora.

Duminică, vicepreşedintele PDL Radu F. Alexandru a declarat, într-o conferinţă de presă, că formaţiunea sa cere de urgenţă ministrului de Interne şi SRI să verifice acuzaţiile ministrului Culturii.

De asemenea, Radu F. Alexandru a spus că PDL cere demiterea ministrului dacă acuzaţiile se dovedesc neadevărate.

„PDL cere de urgenţă, ministrului de Interne şi instituţiilor abilitate ale statului, în speţă SRI, să declare public dacă există şi cel mai slab indiciu privind existenţa unor reprezentanţi ai unor asemenea formaţiuni în rândul manifestanţilor. Dacă nu există asemenea probe, îi cerem premierului Victor Ponta demiterea de urgenţă a ministrului Daniel Barbu, pentru acte de instigare în faţa unor oameni care şi-au susţinut un punct de vedere manifestând paşnic de atâta vreme”, a spus democrat-liberalul.

Radu F. Alexandru a menţionat că recentele afirmaţii ale lui Barbu, care, potrivit democrat-liberalului, vorbeşte despre reprezentanţi ai unor „formaţiuni paramilitare şi de asalt” în rândurile manifestănţilor împotriva proiectului Roşia Montană, sunt „nesusţinute şi neprobate”, şi amintesc de declaraţiile făcute în 1989 de Nicolae Ceauşescu.

„Ca un membru al Guvernului României să se lanseze în asemenea afirmaţii, de o gravitate extremă, este un lucru sub nicio formă de acceptat”, a fost de părere Radu F. Alexandru.

El a criticat faptul că nici premierul Victor Ponta şi nici ministrul Culturii nu au găsit de cuviinţă să stea de vorbă cu manifestanţii şi, în schimb, „nu au ezitat să arunce anateme şi acuze absolut aberante, de la neo-nazişti şi legionari”.

Pe de altă parte, vicepreşedintele PDL a subliniat că incidentul în care a fost implicat ministrul Culturii a fost unul „cu totul regretabil”.

„PDL nu aprobă sub nicio formă degenerarea manifestaţiilor publice în acte de violenţă. Le respingem cu toată fermitatea şi nu există nicio raţiune pentru care le-am putea accepta”, a arătat democrat-liberalul.

Barbu este protejat, de vineri, de o echipă a Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), el precizând că s-a simţit „în pericol” în timpul incidentului petrecut joi seară în Centrul Vechi al Capitalei.

Daniel Barbu a mai spus că nu a depus în nume personal nicio plângere în urma incidentului de joi seară. „Nu am depus nicio plângere nici eu, nici şoferul meu”, a spus ministrul Culturii.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 a început urmărirea penală in rem, pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, în cazul incidentelor în care a fost implicat ministrul Culturii Daniel Barbu, joi seară, în Centrul Vechi al Capitalei.

Ministrul Daniel Barbu a fost implicat într-un incident provocat de mai mulţi protestatari faţă de proiectul Roşia Montană, care l-au huiduit şi nu l-au lăsat să plece cu maşina în care se afla decât cu intervenţia forţelor de ordine. În plus, luneta maşinii a fost spartă.

Deocamdată, şaisprezece persoane implicate în incidentul de joi seară au fost identificate, alături de mai mulţi martori, a anunţat, vineri, şeful Poliţiei Capitalei, Mihai Pruteanu.

Poliţia Capitalei s-a autosesizat în acest caz, protestatarii care s-au manifestat agresiv fiind identificaţi cu ajutorul imaginilor filmate de camerele de supraveghere din zonă.

Totodată, Ministerul Culturii a înaintat o plângere la Poliţia Capitalei, pentru distrugerea autoturismului în care se afla demnitarul.

Daniel Barbu a participat, joi seară, la evenimentul „Cafeneaua critică”, de la ora 19.00, în Club A. Câteva zeci de manifestanţi veniţi la local au întrerupt dezbaterea, au desfăşurat pancarte în jurul lui Barbu şi au aruncat înspre acesta cu bancnote false, pe care era tipărit portretul lui. Tot ei i-au întins lui Barbu o pungă cu monede şi l-au huiduit, întrebându-l „Câţi bani ţi-ai luat?” şi cerându-i demisia.

Dezbaterea nu a mai fost reluată, ministrul hotărându-se să plece. Afară, protestatarii au blocat drumul autoturismului în care se afla demnitarul şi au lipit pe maşină bancnote cu portretul lui Barbu. De asemenea, ei au spart luneta maşinii, ministrul reuşind să plece datorită intervenţiei forţelor de ordine – poliţişti şi jandarmi, sosiţi de urgenţă la faţa locului.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi seară, că a cerut identificarea persoanelor care l-au agresat pe ministrul Culturii, Daniel Barbu, şi sancţionarea acestora contravenţională sau penală, apreciind că o astfel de agresiune este inacceptabilă şi că, în lipsa unor măsuri, ţara poate fi cuprinsă de anarhie.

Vineri, premierul Ponta l-a anunţat pe ministrul de Interne că jandarmii au mandat clar din partea sa să acţioneze „fără complexe” atunci când protestele depăşesc „linia roşie” şi se transformă în agresiuni şi ameninţări.

Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare, au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

Manifestanţii cer ca Parlamentul să respingă proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană şi să interzică, prin lege, folosirea cianurilor în activităţile miniere din România, Guvernul să respingă, prin hotărâre, în regim de urgenţă, acordul de mediu, Roşia Montană să fie inclusă pe lista tentativă a României pentru includerea în patrimoniul UNESCO şi demisia premierului Victor Ponta şi a celor patru iniţiatori ai proiectului de lege: miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.

Te-ar mai putea interesa și
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o aeronavă necesară în perioada sezonului de iarnă, în lunile decembrie şi......
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice ...
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP ...
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte automobile au făcut Dacia şi Ford
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte ...
Raportul ACAROM cu privire la producția de mașini a României arată că, în perioada ianuarie - octombrie 2024 au fost ...