PDL contestă candidatura lui Mircea Ursache pentru vicepreşedinte ASF. Plenul va decide

PDL a depus o contestaţia la Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, privind candidatura lui Mircea Ursache, propus de PSD, pentru postul de vicepreşedinte ASF, urmând ca plenul reunit să decidă asupra acestei sesizări, precum şi a celei formulate de PC.
Economica.net - mar, 18 iun. 2013, 08:56
PDL contestă candidatura lui Mircea Ursache pentru vicepreşedinte ASF. Plenul va decide

În contestaţie, PDL invocă faptul că Ursache nu îndeplineşte condiţiile pentru postul de la ASF, decât prin asimilare, nu are vechimea necesară şi nici nu a fost prezent la audierile din comisiile parlamentare.

PDL a anunţat totodată că se va retrage din plenul reunit la votul asupra conducerii ASF.

Şi PC a contestat candidatura lui Biro Albin, propus de UDMR, pentru Consiliul ASF, conservatorii depunând în acest sens o adresă la Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Birourile permanente, reunite marţi dimineaţă în şedinţă, nu au luat nicio decizie asupra acestor contestaţii, urmând ca plenul reunit al Parlamentului, care urmează să se întrunească în scurt timp, să hotărască.

Comisiile parlamentare de Buget-Finanţe şi Economice din Senat şi din Camera Deputaţilor au audiat şi avizat, luni, 11 membri ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), şase dintre vechii membri primind aviz negativ.

Astfel, plenul comun al Parlamentului de marţi urma să se pronunţe asupra următoarei componenţe a ASF: Dan Radu Ruşanu – preşedinte, Daniel Dăianu – prim-vicepreşedinte, Tudor Daniel George – vicepreşedinte, Mircea Ursache – vicepreşedinte, Ion Giurescu – vicepreşedinte.

Plenul urma să se pronunţe şi în legătură cu membrii ASF Marian Sârbu, Biro Albin, Marian Mârzac, Corneliu Moldoveanu, Gheorghe Marcu şi Dorina Teodora Mihăilescu.

Preşedintele, prim-vicepreşedintele, vicepreşedinţii şi cei şase membri au fost avizaţi cu unanimitate de voturi.

Comisiile au dat aviz negativ pentru Nina Puiu – 21 voturi „pentru” şi 30 voturi „împotrivă”; Kralik Larand-Istvan – 0 voturi „pentru”, 47 voturi „împotrivă”, 4 abţineri; Gheoghe Cornel Coca Constantinescu – 3 voturi „pentru”, 47 voturi „împotrivă”, o abţinere; Alexe Gavrilă – 3 voturi „pentru”, 47 voturi „împotrivă”, o abţinere, Iulian Popescu Moscu – 0 voturi „pentru”, 50 voturi „împotrivă”, o abţinere; Silviu Cerna – 1 vot „pentru”, 48 voturi „împotrivă”, 2 abţineri.

Biro Albin, fost membru în CA la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, a fost menţionat de către premierul Victor Ponta, în urmă cu două săptămâni, ca fiind pe lista celor trei persoane „cu obrazul gros” care au şi încasat deja sume compensatorii de 230.000 euro net.

„O să impozităm cu 85% salariile compensatorii pe care ei şi le-au dat tot lor. Am în faţă cifrele, văd că deja s-au acordat pentru trei foşti membri, câte 230.000 de euro net, pentru Dan Constantinescu, Biro Albin, Daniela Popa. Înţeleg că au făcut şi alţii asemenea cereri şi cred că 15% din aceste sume deja reprezintă prea mult. Ideea că pui monopol de stat pe un domeniu după care te îmbogăţeşti cu obrazul cât mai gros e un lucru care s-a întâmplat de multe ori în România”, a spus atunci Ponta.

Dan Radu Ruşanu a precizat, la sfârşitul audierilor, că ASF va organiza marţi, după votul din plen, o conferinţă de presă.

El a declarat că cele şase persoane care au primit aviz negativ nu vor primi salarii compensatorii.

„Cei şase care nu mai fac parte din comisie nu vor primi salarii compensatorii. Pe noul Regulament de organizare şi funcţionane nu mai sunt prevăzute salariile compensatorii. Chiar dacă se aplică Ordonanţa, salarii compensatorii nu mai există”, a spus Ruşanu.

ASF a fost înfiinţată prin comasarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Potrivit unei ordonanţe aprobate recent de Guvern, ASF va fi condusă de către un Consiliu format din 11 membri (în loc de 17), din care vor face parte în continuare un preşedinte, un prim-vicepreşedinte şi trei vicepreşedinţi, ca membri executivi, dar cu un număr al membrilor neexecutivi redus la jumătate, de la 12 la 6 persoane.

Te-ar mai putea interesa și
Germania pierde 146 miliarde euro anual din cauza birocratiei, studiu
Germania pierde 146 miliarde euro anual din cauza birocratiei, studiu
Producţia economică a Germaniei înregistrează pierderi de până la 146 miliarde de euro pe an din cauza birocraţiei excesive, arată un studiu publicat joi de Institutul Ifo, transmite......
Europa Centrală va resimţi impactul oricăror tarife ale SUA impuse Germaniei
Europa Centrală va resimţi impactul oricăror tarife ale SUA impuse Germaniei
Dacă noul preşedinte american Donald Trump îşi va respecta promisiunile de a impune tarife la importurile europene, Ungaria ...
Cîmpean (MIPE): Cadrul instituţional în ceea ce priveşte securitatea cibernetică în domeniul energiei este unul stabil, consolidat
Cîmpean (MIPE): Cadrul instituţional în ceea ce priveşte securitatea cibernetică în domeniul energiei este unul stabil, ...
Cadrul instituţional în ceea ce priveşte securitatea cibernetică în domeniul energiei este unul stabil, consolidat, ...
Megaportul Chancay din Peru, cu finanţare din China, a fost inagurat. Preşedintele  Xi Jinping anunţ „un nou coridor uscat-mare” între Asia şi America Latină
Megaportul Chancay din Peru, cu finanţare din China, a fost inagurat. Preşedintele Xi Jinping anunţ „un nou coridor ...
Preşedintele chinez Xi Jinping a salutat joi apariţia unui "nou coridor uscat-mare" între Asia şi America Latină, cu ...