PDL propune stoparea privatizării de la Oltchim

Economica.net
21 09. 2012
videanu_4_80536500_91862700

„PDL vine cu două soluţii care ar trebui aplicate de mâine: stoparea acestui proces de privatizare care este mostra de incompetenţă a actualului Guvern şi imediat demarate procedurile pentru următoarele variante de privatizare: unu – conversia creanţelor AVAS şi Electrica SA faţă de Oltchim şi vânzarea pachetului rezultat de acţiuni în privatizare şi doi – conversia în acţiuni a tuturor creanţelor societăţilor cu capital majoritar de stat şi vânzarea în privatizare a întregului pachet de acţiuni rezultat”, a precizat Videanu într-o conferinţă de presă.

El a criticat acţiunea de la Oltchim, arătând că strategia actuală de privatizare „este cea mai mare mostră de incompetenţă profesională”, a Guvernului Ponta.

În opinia lui Videanu, neconvertirea creanţei în acţiuni nu avantajează decât acţionarul minoritar şi dezavantajează statul român. „Dacă se vând acţiunile şi creanţele la preţuri mici, cu discount, sunt avantajaţi investitorii şi acţionarii minoritari. Întreaga decizie luată de Guvernul Ponta, în a nu converti creanţele AVAS în acţiuni, dezavantejează statul român. Soluţia luată de Guvernul Ponta este soluţia optimă dacă se doreşte vânzarea la preţ mic şi eventual cu destinaţie a acţiunilor Oltchim”, a apreciat Adriean Videanu.

În opinia liderului PDL, „lichidarea sau insolvenţa urmată de faliment sunt iminente dacă nu se intervine de urgenţă”.

„Trebuie să punem capăt amatorismului în actul guvernamental”, a spus Videanu, care a arătat că cel mai important lucru este găsirea unei soluţii pentru Oltchim şi a menţionat faptul că „clienţii Oltchim-ului nu vor aştepta o săptămână-două”.

Potrivit lui Adriean Videanu, prima variantă propusă de PDL pentru privatizarea Oltchim – conversia creanţelor AVAS şi Electrica faţă de Oltchim şi vânzarea pachetului rezultat de acţiuni din privatizare – va determina scăderea gradului de îndatorare cu 50%, statul va obţine un randament mai bun la privatizare, iar Oltchim va continua să funcţioneze şi va putea fi un pol de dezvoltare a afacerilor.

Prin conversia în acţiuni a tuturor creanţelor societăţilor cu capital majoritar de stat şi vânzarea în privatizare a întregului pachet de acţiuni rezultat, gradul de îndatorare se reduce la 50% faţă de situaţia actuală, iar societatea devine atractivă la privatizare şi atrage mai mulţi investitori, a precizat Videanu.

Întrebat ce va face PDL în cazul în care Guvernul nu va lua în considerare variantele de privatizare propuse de democrat-liberali în cazul Oltchim, Adriean Videanu a precizat că nu e timp de moţiuni sau de alte acţiuni sterile, ci doar de acţiune guvernamentală.

„Nu e timp nici de moţiuni, nici de acţiuni politice sterile, e timp de acţiune guvernamentală”, a spus Adriean Videanu.

Oferta lui Dan Diaconescu pentru acţiunile Ministerului Economiei la Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) este de 203,14 milioane lei (45 milioane euro).

Oferta firmei Chimcomplex, a omului de afaceri Ştefan Vuza, pentru acţiunile Ministerului Economiei la Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) este de 18,8 milioane lei, iar pentru acţiuni şi creanţa Electrica este oferită suma de 221,4 milioane lei.

Oferta firmei Aisa, a omului de afaceri Ştefan Vuza, pentru acţiunile deţinute de Ministerul Economiei este de 30 milioane de lei.