PDL provoacă UDMR la noi negocieri pe tema votului prin corespondenţă

Economica.net
09 01. 2012

Deşi UDMR a blocat cu succes mai multe proiecte ale PDL, cum ar fi reorganizarea administrativ-teritorială şi schimbarea legislaţiei electorale, democrat-liberalii speră să aibă mai mult succes cu introducerea votului prin corespondenţă până la alegerile din toamna acestui an.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, susţine relansarea discuţiilor din cadrul coaliţiei pentru ca românii din străinătate să poată vota mai uşor, în condiţiile în care rezultatele preliminare ale recensământului arată că 15% dintre români locuiesc în afara graniţelor naturale.

„Eu am redactat un proiect de lege care a fost citit în Guvern o dată, după care s-a blocat pentru că UDMR avea nişte rezerve. Negocierile trebuie să continue, pentru că nu o să lipsim de vot românii noştri din străinătate pentru că se opune un partener din coaliţie, dar trebuie să vedem dacă el va fi adoptat până la alegerile din noiembrie”, a declarat Baconschi pentru RRA.

Deputatul de Diaspora, William Brânză care, împreună cu Raluca Turcan, a iniţiat un proiect de lege în acest sens, susţine comasarea proiectului său cu cel al MAE, concomitent cu acceptarea unor sugestii din partea aliaţilor de la guvernare ai PDL astfel încât să rezulte o variantă agreată de toate părţile şi care să asigure un acces mai larg al emigranţilor români la urne.

Acceptăm orice propunere, orice idee pentru ca românii să poată vota,  pentru a nu încălca dreptul la vot”, a declarat Brânză, pentru RTV.net, precizând că a avut chiar luni o discuţie cu Baconschi pe marginea acestui proiect.

Democrat-liberalul a susţinut că opoziţia UDMR survine ca urmare a unor calcule electorale potrivit cărora creşterea ponderii voturilor din diaspora ar putea face ca UDMR să nu depăşească pragul electoral de 5%.

„Eu nu cred că şi-au făcut toate calculele corect pentru că ar putea vota mai uşor şi cetăţenii români din Ungaria care, teoretic, votează cu UDMR, sau cetăţenii români de etnie maghiară care muncesc în Italia sau Spania”, a oferit deputatul PDL un argument ca şi UDMR să susţină proiectul.

Brânză crede că temerile Uniunii sunt provocate de incapacitatea acesteia de a-şi mobiliza electoratul.

„Dreptul constituţional de a vota trebuie respectat. Nu este problema noastră dacă UDMR nu-şi convinge electoratul să iasă la vot”, a mai spus Brânză. Pe de altă parte, acesta a admis că votul prin corepondenţă ar favoriza PDL, câtă vreme românii din străinătate au o propensiune către dreapta politică.