Pe 5 decembrie ajunge în România primul tren nou cumpărat în ultimii 20 de ani – Grindeanu

Primul tren nou din comanda ARF de 37 de rame către Alstom va sosi în România în jurul datei de 5 decembrie, a anunțat vineri ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Potrivit acestuia, dacă va trece testele, noul tren va fi pus în circulație cu călători înainte de Crăciun.
Anemona Andone - vin, 24 nov. 2023, 13:47
Pe 5 decembrie ajunge în România primul tren nou cumpărat în ultimii 20 de ani - Grindeanu

„La începutul lunii decembrie, și am primit chiar și poze, va intra în țară garnitura de tren, undeva în jurul datei de 5 decembrie, și se va merge spre Făurei, la testele necesare, astfel încât undeva, înainte de Crăciun, să poată să intre în circulație, dacă toate lucrurile sunt în ordine”, a declarat Sorin Grindeanu.

Primul tren nou din cele 37 contractate de statul român în ultimii 20 de ani este pregătit să plece din fabrica Alstom din Polonia în data de 25 noiembrie, va ajunge în România şi va merge direct la Centrul de Testări Feroviare Făurei, a declarat în octombrie Gabriel Stanciu, director general Alstom România, citat de Agerpres.

Întrebat dacă până la 31 decembrie va circula primul tren nou cu călători, astfel încât România să nu piardă fonduri europene de 70 de milioane de euro, Gabriel Stanciu a răspuns: „Noi sperăm că da, pe baza unei autorizaţii în România pe care o dă ASFR”.

Cele 37 de rame electrice inter-regionale (RE-IR) sunt produse de Alstom Ferroviaria SpA la fabrica de la Katowice (Polonia) şi vor conecta capitala cu principalele centre urbane ale ţării. De asemenea, vor facilita şi conexiunile inter-regionale, contribuind la asigurarea mobilităţii, scăderea timpilor de călătorie şi îmbunătăţirea nivelului general al serviciilor publice prestate pentru transportul public pe calea ferată.

Rutele deservite de ramele electrice de lung parcurs sunt: Bucureşti Nord – Constanţa, Bucureşti Nord – Braşov – Arad – Timişoara, Bucureşti Nord – Braşov – Cluj, Bucureşti Nord – Braşov – Deda – Cluj, Bucureşti Nord – Braşov, Bucureşti Nord – Iaşi, Bucureşti Nord – Suceava, Bucureşti Nord – Galaţi, Bucureşti-Nord – Craiova – Târgu Jiu – Petroşani – Simeria, Bucureşti Nord – Craiova – Timişoara – Arad, Cluj – Timişoara, Cluj – Suceava – Iaşi.

Valoarea totală a contractului pentru achiziţia celor 37 unităţi electrice multiple şi serviciile de mentenanţă aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la un cost total de 2,42 miliarde de lei, fără TVA.

Finanţarea proiectului este asigurată din fonduri europene nerambursabile şi de la bugetul de stat.

Te-ar mai putea interesa și
Republica Moldova va procura mai multă energie electrică din România după 1 ianuarie 2025
Republica Moldova va procura mai multă energie electrică din România după 1 ianuarie 2025
Republica Moldova ar urma să procure mai multă energie electrică din România, după 1 ianuarie 2025, în special în cazul în care Centrala termoelectrică din regiunea transnistreană va opri......
YouTube aproape blocat în Rusia. Putin spune că „încalcă legile rusești”
YouTube aproape blocat în Rusia. Putin spune că „încalcă legile rusești”
Autoritățile ruse au început blocarea de facto a platformei YouTube prin așa-zisa „încetinire”. Subiectul este discutat ...
China vrea relaţii mai bune cu Japonia
China vrea relaţii mai bune cu Japonia
Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a avut miercuri o întâlnire la Beijing cu omologul său japonez, Takeshi Iwaya, în ...
Ca agresor, Rusia și-a atins obiectivul – Andrus Merilo, comandanul Forțelor de Apărare ale Estoniei
Ca agresor, Rusia și-a atins obiectivul – Andrus Merilo, comandanul Forțelor de Apărare ale Estoniei
Comandantul Forțelor de Apărare ale Estoniei, Andrus Merilo, a declarat într-un interviu că Rusia, în calitate de agresor, ...