Angajatorii din telecom au recrutat cel mai mult pentru posturi din domeniul relaţiilor cu clienţii, în 2014: vânzări către persoane fizice şi juridice, centre de informaţii, suport tehnic, colectare debite, şi mai puţin în posturi tehnice care vizează infrastructura sau funcţionarea reţelei şi a aparaturii, au spus pentru ECONOMICA.NET recrutorii Manpower, jucător de top din piaţa de recrutare.
Au predominat angajările în posturi de atragere şi deservire a clienţilor pentru că, pe de o parte, piaţa telecom a cunoscut mutaţii importante în 2014, care au vizat achiziţii, rebranding-uri, schimbări de strategie şi pachete de servicii. Pe de altă parte, posturile de sub cupola relaţiilor cu clienţii şi mai ales cele din call center au fluctuaţie mare de personal.
Agenţi de vânzări în magazin, angajaţi pe salarii nete lunare care pornesc de la 1.000 de lei şi ajung la 1.400 lei
Una dintre poziţiile pentru care s-au făcut multe recrutări în 2014 a fost cea de agent de vânzări în magazin, pe fondul schimbărilor sau extinderilor de locaţie şi a deschiderii de noi puncte de retail.
Candidaţii selectaţi pe poziţia de agent de vânzări sunt ofertaţi de angajatori cu salarii nete lunare situate, în medie, între 1.000 lei şi 1.400 de lei, funcţie de senioritate, la care se adaugă bonusuri de îndeplinire a obiectivelor individuale şi pe magazin. Pachetul salarial pentru un angajat cu circa un an experienţă poate ajunge până la 2.000 lei net lunar, au spus recrutorii Manpower pentru ECONOMICA.NET.
Angajatorii caută pentru acest post candidaţi agreabili, cu bune abilităţi de comunicare, deschişi spre vânzări, fără experienţă de muncă în domeniu.
Salarii fixe cuprinse între 1.600 lei şi 1.800 lei net lunar pentru reprezentanţii de vânzări B2B.
Anul trecut s-au făcut angajări şi în zona de vânzări corporate (B2B) care vizează servicii oferite persoanelor juridice.
Candidaţii care vizează aceste posturi sunt ofertaţi cu salarii nete lunare cuprinse între 1.600 lei şi 1.800 lei, la care se adaugă bonusuri şi comisioane avantajoase.
Funcţie de alcătuirea portofoliului (volum, număr de clienţi, zonă) şi de senioritate, un reprezentant de vânzări B2B poate să îşi crească salariul de la trei până la, în unele cazuri, 10 ori, ne-a spus Cristina Ivan, managerul agenţiei Manpower Bucureşti.
În general, angajatorii din telecom preferă pentru aceste posturi persoane cu experienţă în vânzări telecom, dar şi oameni care au lucrat în vânzări directe către persoane fizice.
900 de lei pe lună – cel mai mic salariu net oferit într-un call center telecom pentru candidaţi fără experienţă.
Cele mai multe cereri de recrutare în industria telecom, în 2014, au vizat zona de suport clienţi de la distanţă, indiferent de tipul de suport (informaţii, suport tehnic, vânzări etc.). Nivelurile salariale oferite pentru aceste roluri sunt relativ omogene, fără diferenţe majore între operatori, ne-au spus recrutorii Manpower.
Pentru un program de muncă de cinci zile pe săptămână, normă întreagă, candidaţii selectaţi în posturi de suport clienţi la distanţă (informaţii, suport tehnic, vânzări) sunt ofertaţi cu salarii nete lunare fixe cuprinse între 900 lei şi 1.200 lei, la care se adaugă un comision variabil de până la 20% din salariu, pentru îndeplinirea unor obiective de vânzări, care, de obicei, se referă la oferirea unor servicii suplimentare sau a unor pachete mai consistente în cadrul conversaţiei cu clientul (upselling), şi nu de abordarea unor potenţiali clienţi prin telesales.
Posturile implică în general o perioadă de formare (training) plătită pentru noii angajaţi, care durează între trei şi şase săptămâni, funcţie de post şi de compania angajatoare.
Pentru call center angajatorii caută, în general, oameni care au absolvit cel puţin liceul cu diplomă de bacalaureat, nu au experienţă, au atitudine pozitivă şi bune abilităţi de învăţare, sunt răbdători, comunică cu uşurinţă şi se exprimă corect şi logic.
Specialişti retenţie, angajaţi pe salarii nete de 1.000 lei – 1.400 lei pe lună.
Candidaţii recrutaţi în cadrul departamentelor de retenţie, care se ocupă de fidelizarea clienţilor persoane fizice, sunt remuneraţi în prima parte a anului 2015 cu salarii cuprinse între 1.000 lei şi 1.400 lei net lunar, la care se adaugă comisioane situate între 10 şi 20% din salariul de bază, funcţie de îndeplinirea obiectivelor. În aceste departamente programul de muncă este, în general, fix (luni – vineri, opt ore/zi), ne-au spus recrutorii Manpower.
Specialişti colectare debite, angajaţi pe salarii nete lunare de 800 lei – 1.200 lei.
Operatorii telecom angajează relativ frecvent şi pentru poziţii de colectare debite, remunerate cu salarii nete cuprinse între 800 de lei şi 1.200 lei pe lună, pentru un program zilnic de şase ore. Bonusurile sunt atât individuale, cât şi de echipă, sunt cuprinse între 10 – 20% din salariu şi se calculează funcţie de valoarea sumelor recuperate, au adăugat recrutorii Manpower.
Angajări în posturi tehnice din telecom, pe salarii nete cuprinse între 1.200 lei şi 1.400 lei pe lună.
Companiile din telecom au făcut angajări şi în rolurile de suport tehnic, anul trecut, pe salarii nete lunare cuprinse între 1.200 lei şi 1.400 lei pe lună, la care se adaugă bonusuri de 10 – 20% din valoarea salariului, acordate funcţie de numărul de solicitări soluţionate şi de satisfacţia clienţilor, au spus pentru Economica.net recrutorii Manpower. Aceste niveluri salariale rămân valabile şi pentru prima parte a anului 2015.
În general, angajaţii din suport tehnic nu au atribuţii şi obiective de vânzări.
Candidatul potrivit pentru acest post are abilităţi de comunicare şi cunoştinţe elementare de reţelistică.
Majoritatea contractelor pentru posturile din telecom antemenţionate se semnează iniţial pe perioade determinate.
În ceea ce priveşte repararea şi mentenanţa terminalelor (service telefoane, tablete, sau computere) marii operatori au preferat să încheie şi în 2014 contracte cu furnizorii autorizaţi de service ai producătorilor, nu să angajeze echipe proprii, au conchis recrutorii Manpower.