PE cere accelerarea transferului refugiaţilor, mai ales a copiilor. România a preluat aproape 570 de migranţi

Parlamentul European le-a cerut statelor membre, printr-o rezoluţie adoptată joi, să accelereze preluarea refugiaţilor din Italia şi Grecia, mai ales a copiilor neînsoţiţi. Până miercuri, România a preluat 568 de migranţi din cele două ţări şi a alocat 1.942 de locuri, potrivit News.ro.
Economica.net - joi, 18 mai 2017, 17:27
PE cere accelerarea transferului refugiaţilor, mai ales a copiilor. România a preluat aproape 570 de migranţi

Cota de refugiaţi a României este de 4.130, scrie News.ro.

Austria, Ungaria şi Polonia nu au preluat niciun migrant, iar Marea Britanie, Irlanda şi Danemarca beneficiază de o derogare de la aplicarea deciziilor din domeniul Justiţie şi Afaceri Interne şi deci sunt scutite de cotele de migranţi.

Europarlamentarii au subliniat joi că Finlanda şi Malta sunt singurele state membre cu obiectivele îndeplinite, se arată în comunicatul PE. În plus, aleşii cer Executivului UE să ia în calcul procedure de infringement.

De altfel, comisarul european pentru Migraţie, Dimitris Avramopoulos, a ameninţat că va demara în iunie procesul de infringement în cazul Ungariei şi Poloniei, dacă cele două ţări vor refuza în continuare să primească solicitanţi de azil.

Austria a promis că va prelua 50 de migranţi din Italia.

„Deputaţii (europeni – n.r.) condamnă faptul că, deşi au agreat să mute 160 000 de refugiaţi din Grecia şi Italia până în septembrie 2017, statele membre UE au relocat doar 11% din ceea ce reprezintă obligaţiile lor totale (18.770 persoane la 16 mai). Ei consideră lipsa de solidaritate şi de împărţire a responsabilităţii ca fiind dezamăgitoare”, potrivit comunicatului PE.

În rezoluţia aprobată joi, cu 398 voturi la 134 şi 41 abţineri, Parlamentul le cere statelor membre să îşi respecte angajamentele şi să dea prioritate minorilor neînsoţiţi şi altor categorii de azilanţi vulnerabile. Ei au subliniat că un singur minor neînsoţit a fost transferat deocamdată.

În aceste condiţii, europarlamentarii au criticat o serie de state membre pentru „preferinţele foarte restrictive şi discriminatorii, cum ar fi acordarea relocării doar mamelor singure sau excluderea aplicanţilor din anumite grupuri naţionale, cum ar fi Eritreea, precum şi utilizarea unor verificări de securitate foarte extinse”.

Conform datelor Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi, aproximativ 50 000 de solicitanţi de azil se află încă în Grecia, iar Italia se confruntă cu un nou record în 2016 de 181.436 nou-sosiţi.

Te-ar mai putea interesa și
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, lider în domeniul sistemelor arhitecturale din aluminiu. Compania a publicat......
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea Aurie din Sibiu și George Enescu din Craiova
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea ...
Cartierul Aeroport din Sibiu (76,6), Craiovița Nouă din Craiova (74,3) și Aleea Carpați din Târgu Mureș (73,7) se află ...
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la ...