“Banca Transilvania este discuţii pentru achiziţia unei bănci din România”, a declarat recent directorul BT, Omer Tetik. Chiar dacă nu foarte vizibil, pe piaţa bancară din România au avut loc în ultimul an mai multe schimbări importante.
S-au vândut bănci, s-au cumpărat bănci şi chiar s-au înfiinţat bănci noi iar dinamica va continua pentru că există instituţii de credit care sunt de vânzare. Portughezii de la Millennium Bank, de exemplu, au anunţat în clar că vor să se retragă având în vedere că nu au reuşit să se impună pe piaţă după ce au intrat în România către finalul perioadei de boom.
Şi alte bănci de dimensiuni mici au dat semne că ar ieşi din România dacă ar avea ocazia. Printre acestea Leumi Bank sau Marfin.
Cea din urmă, deţinută majoritar de o bancă cipriotă(Laiki Bank) aflată în plin proces de lichidare, este şi din alte motive o ţintă probabilă pentru BT. Mai clar, Marfin Bank este instituţia de credit care, în urma discuţiilor dintre autorităţile bancare din România şi cele din Cipru, a trebuit să preia activele şi pasivele Bank of Cyprus, desfiinţată în România.
Între Bank of Cyprus şi Banca Transilvania există o lungă relaţie, banca cipriotă fiind la un moment dat unul dintre principalii acţionari ai BT. Mai mult, surse din piaţă vorbesc despre faptul că acţionari ai Băncii Transilvania ar fi deţinut depozite importante la Bank of Cyprus transferate acum la Marfin.
În plus, în momentul în care BNR încerca să intermedieze o achiziţie a Bank of Cyprus în ecuaţie a intrat şi Banca Transilvania care ar fi depus chiar o ofertă în acest sens.