Propunerea Comisiei viza acordarea unui plus de libertate statelor membre privind utilizarea OMG, pe care ar avea posibilitatea să le accepte sau nu.
Citeşte şi Noi restricţii în cazul organismelor modificate genetic. Romania decide dacă le mai importă sau nu
Avizul unei comisii parlamentare este în general urmat de eurodeputaţi la votul în plen. În cazul textului menţionat, acesta este programat pentru data de 28 octombrie.
‘O majoritate clară de deputaţi din comisia parlamentară nu doreşte să ameninţe piaţa internă. Pentru noi, legislaţia existentă ar trebui să se aplice în continuare, iar statele membre ar trebui să-şi asume responsabilităţile şi să ia o decizie la nivel european, în loc să introducă interdicţii naţionale’, a declarat preşedintele comisiei, Giovanni La Via (PPE).
Îngrijorări faţă de propunerea Comisiei Europene au fost exprimate şi de către reprezentanţi ai industriei agro-alimentare europene, de principalele state exportatoare de produse agricole, ca şi de ONG-uri de mediu.
‘Îi amintim astăzi (preşedintelui Comisiei, Jean-Claude Juncker) că a lăsa statelor membre alegerea de a refuza individual un OMG este nu doar cinic, dar şi o sursă de incertitudine juridică de negestionat’, a comentat Michele Rivasi, deputată în grupul Verzii/Alianţa Liberă Europeană şi membră a Comisiei de mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară.
Zeci de organisme modificate genetic, destinate alimentaţiei umane sau animale, sunt autorizate la ora actuală în Uniunea Europeană. Aceasta este cel mai mare importator de produse agricole, fiind dependentă în mare măsură de importuri pentru creşterea animalelor.
În 2013, UE a importat 18,5 milioane de turte din soia şi 13,5 milioane de tone de boabe de soia, importuri provenite aproape integral din patru ţări (Brazilia, Argentina, SUA şi Paraguay) unde procentul acestor culturi modificate genetic se ridică la 90%.
În schimb, foarte puţine produse modificate genetic se regăsesc pe rafturile supermagazinelor europene, o situaţie pusă în general pe seama legislaţiei în materie de etichetare şi pe disponibilitatea produselor fără OMG.