Pe front, atât Rusia, cât şi Ucraina ”suferă pierderi mari” – serviciile de informaţii britanice

Atât Ucraina, cât şi Rusia "suferă pierderi mari" pe front, unde se dau lupte crâncene, a indicat duminică Ministerul britanic al Apărării în buletinul său zilnic despre situaţia de pe frontul în Ucraina, în baza informaţiilor furnizate de serviciile sale secrete, transmite DPA.
AGERPRES - Dum, 18 iun. 2023, 19:43
Pe front, atât Rusia, cât şi Ucraina ''suferă pierderi mari'' - serviciile de informaţii britanice

Trupele ruse, conform estimărilor, au înregistrat cele mai mari pierderi de la bătălia pentru oraşul Bahmut, în regiunea Doneţk (est) în martie.

Ministerul nu a oferit o estimare exactă a numărului de morţi şi de răniţi, dar menţionează că cele mai intense lupte au loc în Zaporojie (sud), în partea de vest a regiunii Doneţk (est) şi în împrejurimile Bahmut (est).

„În toate aceste zone, Ucraina continuă să desfăşoare operaţiuni ofensive şi a făcut mici progrese”, indică instituţia de apărare britanică.

În sud, pe de altă parte, Rusia reuşeşte adeseori „operaţiuni defensive relativ eficiente”.

Ministerul britanic al Apărării publică rapoarte zilnice despre războiul din Ucraina de la începutul acestuia, în urma cu aproape 16 luni. Moscova acuză Londra de o campanie de dezinformare, conform DPA.

Forţele ruse au pierdut trupe şi echipamente militare echivalând mai mult de patru companii doar în 24 de ore, a declarat duminică generalul de brigadă Oleksandr Tarnavski, comandantul Grupului de forţe strategice şi operaţionale ucrainene Tavria, potrivit EFE.

„Fiecare zi devine un infern pentru ruşi. Soldaţii noştri zdrobesc magistral inamicul”, afirmă el într-un mesaj pe Telegram, adăugând că „în ultimele 24 de ore, pierderile inamicului în morţi şi răniţi s-au ridicat la mai mult de patru companii”.

În sectorul Tavria, un termen topografic pentru desemnarea mai multor zone din sud-estul Ucrainei, „unităţile de rachete şi de artilerie ale Forţelor de apărare ucrainene au efectuat 1.829 de tiruri în cursul zilei trecute”, a precizat el.

Potrivit lui Tarnavski, trupele ucrainene au distrus sau avariat ’77 de echipamente militare inamice’, printre care a menţionat un elicopter Ka-52, 24 de tancuri, 12 vehicule de luptă ale infanteriei, 3 vehicule blindate de lupta multifuncţionale, 2 transportoare blindate de personal, 2 drone Orlan-10, o dronă Zala şi un sistem de rachete antitanc Şturm-S.

În plus, au fost distruse 12 depozite de muniţii ruse, a adăugat el.

În opinia serviciilor de informaţii din Estonia, Ucraina încă nu şi-a început propriu-zis contraofensiva, potrivit unei declaraţii făcute sâmbătă de colonelul Margo Grosberg, şeful Centrului de informaţii al Forţelor de apărare estoniene, citat de agenţia de presă locală ERR.ee.

Forţele ucrainene desfăşoară o etapă preliminară a unei operaţiuni ofensive, al cărei scop este identificarea punctelor slabe ale apărării ruse, a afirmat Grosberg.

„Evident, iniţiativa este în mâinile forţelor ucrainene, ceea ce înseamnă că ele însele aleg momentul, locul şi mijloacele prin care intenţionează să atace unităţile inamice, în măsura în care capabilităţile ofensive le permit”, a spus înaltul responsabil militar estonian, care nu este de acord cu aprecierea că ofensiva ucraineană „ar stagna”.

„Rusia a construit timp de nouă luni linii defensive…Conform unei cunoscute doctrine, partea aflată în atac are nevoie de un avantaj numeric de trei la unu în personal şi arme. Din păcate, ucrainenii nu au acum un asemenea avantaj. Raportul de forţe este în prezent de unu la unu. Prin urmare, pentru a nu-şi asuma riscuri inutile, ucrainenii abordează ofensiva mai metodic, mai atent şi mai cu calm, întrucât pentru ei atât resursele umane, cât şi cele tehnice sunt la preţul aurului”, a explicat şeful serviciilor de informaţii militare din Estonia.

Prin urmare, consideră el, nu ar trebui să ne aşteptăm la o intensificare a ofensivei armatei ucrainene în următoarele zile, notează portalul ucrainean Liga.

Te-ar mai putea interesa și
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Companiile ruse au început să folosească criptomonede în plăți internaționale în urma modificărilor legislative care au permis o astfel de utilizare pentru a contracara sancțiunile......
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Șeful direcției Business din ING Bank, Florin Ilie, arată că anumite servicii bancare care sunt subutilizate de firme ...
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. Bugetul este o ficțiune, o vrăjeală, nici nu știm cât este gaura!
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. ...
Profesorul de economie Bogdan Glăvan, adept militant al piețelor libere, spune că România se apropie de o criză foarte ...
Cod galben de vânt în București. Pompierii au intervenit în 101 cazuri în Capitală și județul Ilfov
Cod galben de vânt în București. Pompierii au intervenit în 101 cazuri în Capitală și județul Ilfov
Pompierii au gestionat 101 intervenţii în Bucureşti şi judeţul Ilfov, miercuri, în intervalul orar 10:00 - 18:00, pe ...