ASF menţine o restricţie stalinistă privind fondurile de pensii, acuză Dragoş Neacşu de la Erste Asset Management

Liderul pieţei de administrare a investiţiilor colective a acuzat Autoritatea de Supravheghere Financiară (ASF) că menţine restricţia impusă fondurilor de pensii de a nu investi decât 5% din active în fondurile mutuale. Acestea constituie „cel mai sigur şi de succes produs european de investiţii personale”, potrivit lui Dragoş Neacşu, preşedintele executiv al Erste Asset Management România (EAM).
Adrian N. Ionescu - joi, 11 iun. 2015, 10:36
ASF menţine o restricţie stalinistă privind fondurile de pensii, acuză Dragoş Neacşu de la Erste Asset Management

„Autoritatea noastră dragă păstrează o prevedere existentă de dinainte de a fi… europeni, care limitează la 5% alocarea fondurilor private de pensii româneşti în fondurile mutuale, adică tocmai în produsele care le-ar asigura şi cea mai mare lichiditate şi cea mai mare transparenţă. Restricţia este o creaţie de tip stalinist. Nu există nicăieri aşa ceva în Europa, nici în regiune”, a declarat Dragoş Neacşu, preşedintele executiv al Erste Asset Management România (EAM).

Fondurile de pensii au ajuns la deţineri totale echivalente cu 160 de milioane de euro în fondurile mutuale administrate de EAM, aproape 8% din activele celor 11 fonduri mutuale administrate de EAM. Acestea erau la sfârşitul lunii mai de peste 8,94 miliarde de euro (puţin peste două miliarde euro, la cel mai recent curs).

Pe toată piaţa, fondurile de pensii obligatorii administrate privat (pilon 2) aveau  în fondurile mutuale  aproape 777 milioane de lei (174 milioane euro), adică 3,6% din totalul activelor de la sfârşitul lunii aprilie 2015. Fondurile de pensii facultative (pilon 3) au peste 27 de milioane de lei (6,1 milioane de euro), sau 2,4% din totalul activelor lor.

Pe de altă parte, EAM este lider autoritar de piaţă, cu o cotă de peste 40% din totalul activelor fondurilor mutuale de peste 20,3 miliarde de lei (4,55 miliarfde de euro), la sfârşitul lunii aprilie 2015. Numai fondul ERSTE Bond Flexible RON (fost BCR Obligaţiuni) are active de peste 7,06 miliarde de lei şi administratorii de la EAM sunt afectaţi de orice restricţie privind investitorii instituţionali, care vin cu sume mari de bani, dar de al căror plasament profită şi investitorii mici şi foarte mici.

A doua clasată în topul cotelor de piaţă aler fondurilor mutuale este Raiffeisen Asset Management (RAM) cu 27%. Doar BRD Asset Management mai are o cotă mai mare de 10% (12,2%), şi doar alte două companii mai au peste 5%: sucursala de la Bucureşti a olandezilor de la NNIP Asset Management (8,3% , dar cu fonduri străine) şi BT Asset Management (7,3%).

Mai sunt doar două firme de administrare cu cote de piaţă peste 1%: OTP Asset Management (2,1%) şi Pioneer Asset Management (1,6%, dar cu fonduri străine), în vreme ce cea maimare foirmă independentă de un grup financiar, Certinvest, are doar 0,4%, potrivit datelor publicate joi de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Citeşte şi

Românii vor risca peste 100 milioane euro pe acţiuni, în 2015, prin fondurile mutuale Erste România, spun administratorii

„Fondurile de pensii private sunt o componentă importantă a dezvoltării economice, dar ne lovim în continuare de această prevedere de tip comunist, în legislaţia secundară a pensiilor private, care limitează alocarea pe fondurile mutuale – cel mai sigur şi de succes produs european de investiţii”, a mai spus Dragoş Neacşu.

Oficialul EAM a mai avertizat că  autorităţile care nu înţeleg rolul tot  mai important al investitorilor instituţionali „fac o mare greşeală şi vor plăti pentru asta. Să nu uităm că fostul preşedinte al Poloniei nu a fost reales, în special din cauza valului de nemulţumiri în rândul populaţiei provocat de naţionalizarea parţială a fondurilor de pensii private poloneze”, a conchis Dragoş Neacşu.

Miza pe acţiuni

Avertismentele liderului pieţei vin în contextul în care „clienţii (BCR, n.r.) încep să investească tot mai mult în zona de fonduri şi să îşi ruleze din ce în ce mai mult disponibilităţile”, a precizat Dana Demetrian, vicepreşedintele executiv al BCR pentru retail & private banking.

Din totalul disponibilităţilor românilor, mai mult de trei sferturi (76%) sunt în depozite la termen, potrivit oficialului BCR. Diponibilităţile la vedere şi în depozite la termen erau de peste 140 de miliarde de lei la sfârşitul lunii aprilie, din care 39% în valută.

Economia românească a intrat într-un nou ciclu de creştere şi asta este bine pentru plasamentele în acţiuni, spune şeful EAM. „Până la finalul deceniului vom avea o structură a fondurilor de investiţii comparabilă cu alte pieţe, în care fondurile multi asset (cu portofoliu diversificat) vor reprezenta 15%-18% din totalul activelor, iar proporţia fondurilor de acţiuni propriu zise se va scrie cu două cifre, astfel încât, împreună, să cumuleze în jur de 25% din piaţă”, prevede Dragoş Neacşu.

„Altfel se va finanţa economia reală prin Bursă”, crede preşedintele EAM, iar fondurile mutuale urmează să aibă cuvântul hotărâtor. „Suntem la o penetrare de sub 5% din totalul populaţiei. Steaua Nordului, reperul, este Suedia, unde fondurile de investiţii au intrat în 75% din gospodării”, a mai spus Dragoş Neacşu.

EAM administrează opt fonduri cu expunere pe acţiuni: cele şase fonduri din familia You Invest, lansate acum un an, Erste Balanced RON (un fond diversificat, fost BCR dinamic) şi Erste Equity România (un fod de acţiuni, fostul BCR Expert).

Fondurile de tip You Invest sunt fonduri de tipabsolutreturn, care promit obţinerea unuzi câştig, indiferent de tzendinţele de pe piaţă. Au o politică de administrare flexibilă, de tip oportunist, cu respectarea limitelor de alocare strategică.

Trei dintre fondurile You Invest sunt în euro şi celelalte trei în lei, câte unul cu grad scăzut de risc (You Invest Solid, pentru care alocarea în acţiuni este de maxim 10%), cu risc mediu (You Invest Balanced, până la 30%) şi cu risc ridicat (You Invest Active, până la 50% plasare în acţiuni).

Cele şase fonduri din familia You Invest au randamente de la lansare între 3,67% şi 5,95% la fondurile în lei, şi între 2,76% şi 4,76%, pentru fondurile în euro.

EAM a ajuns la vânzări nete de 79,8 milioane de euro în echivalent, din care 62,3 milioane euro prin reţeaua BCR.

Forţa de vânzări a Erste Asset Management se bazează în continuare pe sutele de consilieri din unităţile BCR, dintre care 200 sunt instruiţi pentru vânzări de fonduri mutuale şiau în vedere clienţii cu bani ai băncii. Astfel, din totalul clienţilor EAM, cota celor de tip private banking (cu diponibilităţi de minim 200.000 de euro) a crescut de la 11% în mai 2014 la 17% în 2011.
 
Cota clienţilor de tip mass affluent (cu disponibilităţi de cel puţin 40.000 de euro sau cu un venit lunar de 6.000 de euro) a crescut de la 12% la 28%. Clienţii de tip mass market (toţi cei ce au de plasat mai puţin de 40.000 de euro) şi-au redus ponderea la 55% de la 77%.
Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Cercetării Bogdan Ivan: Poșta Română este o instituție strategică. Nu se pune problema desființării de oficii poștale sau de concedieri
Ministrul Cercetării Bogdan Ivan: Poșta Română este o instituție strategică. Nu se pune problema desființării de ...
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat, joi, că nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale sau să fie daţi oameni afară, menţionând că Poşta......
Companiile din indicele BET înregistrează o creștere de 45% a profitului net în T3 2024, datorită câștigurilor unice raportate de Digi Communications și Banca Transilvania
Companiile din indicele BET înregistrează o creștere de 45% a profitului net în T3 2024, datorită câștigurilor unice ...
Indicele BET al Bursei de Valori București traversează un an remarcabil, ca urmare atât a unor elemente unice, cât și ...
Stay Fit Gym deschide al 47-lea centru de fitness și devine cea mai mare rețea din România și Europa de Est
Stay Fit Gym deschide al 47-lea centru de fitness și devine cea mai mare rețea din România și Europa de Est
Stay Fit Gym, rețeaua de fitness cu cea mai mare acoperire la nivel de orașe din România, anunță deschiderea unui nou ...
Guvernul a prelungit până la 19 decembrie termenul de aplicare a amnistiei fiscale
Guvernul a prelungit până la 19 decembrie termenul de aplicare a amnistiei fiscale
Termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale a fost prelungit până la data de 19 decembrie 2024, dar termenul limită pentru ...