„Se vând lei din prag în prag de cotaţie şi tendinţa de scădere pe termen scurt va continua, dacă nu intervine Banca Naţională pe piaţă”, a declarat Claudiu Cazacu, analist senior la casa de brokeraj X-Trade Brokers (XTB) sucursala Bucureşti, pentru ECONOMICA.NET.
Nu este, însă, obligatoriu ca intervenţia BNR să şi aibă efectele dorite de aceasta. „Depinde de amplitudinea intervenţiei şi de momentul ales”, a continuat analistul.
Toate pieţele financiare aşteaptă, la ora 15.30, statisticile oficiale privind piaţa muncii din SUA, mai exact numărul de slujbe din afara sectorului agricol (non farm payroll).
Reacţiile pieţelor urmează să fie paradoxale, pentru că este în joc decizia Federal Reserve (FED), banca centrală a SUA, de a continua sau nu achiziţiile de bonduri, prin care pompează lichidităţi în sistem.
„Paradoxal, apetitul pentru risc ar putea scădea dacă ştirile sunt prea bune despre piaţa muncii, pentru că ar înseamna mai puţin bani în sistem”, explică Claudiu Cazacu.
Dacă ştirile vor face jucătorii să creadă că FED va opri achiziţiile, atunci „apetitul pentru risc se va reduce şi mai mult, fuga de monedele emergente va continua şi este posibilă alunecarea leului până la pragul de 4,6. Dacă nu şi, eventual, BNR va interveni, piaţa se poate linişti pe la 4,56 – 4,57 lei / euro, urmând ca pe un termen nu foarte îndepăratat să revină sub 4,5″, a mai spus analistul de la XTB.
Leul s-a prăbuşit la cursul BNR. Euro sare de 4,55 lei
Citeşte şi Continuă deprecierea leului? Investitorii aşteaptă azi veşti din America