PE promite audieri foarte stricte pentru membrii noii Comisii Europene

Economica.net
16 09. 2014
europeancommission_83777200

‘Este o săptămână importantă pentru că vom pregăti audierile viitorilor comisari’ desemnaţi de viitorul preşedinte al executivului european, Jean Claude Juncker, a subliniat preşedintele grupului liberalilor, Guy Verhofstadt, în cadrul unei conferinţe de presă.

Audierile în cadrul comisiilor PE au loc între 29 septembrie şi 7 octombrie. Cei şapte vicepreşedinţi responsabili cu gestionarea priorităţilor Uniunii Europene vor fi audiaţi de mai multe comisii. Echipa Juncker în ansamblul ei urmează să fie aprobată în sesiune plenară la 22 octombrie.

Fiecare comisar ‘va trebui să joace cu cărţile pe masă’, a avertizat preşedintele grupului PPE (dreapta), Manfred Weber. Viitorii comisari trebuie să ‘ţină cont că este vorba de un examen oral major, un examen adevărat’, a adăugat Weber.

‘Pregătim audieri foarte riguroase în ce priveşte competenţele, etica viitorilor comisari şi coerenţa programului lor în raport cu angajamentele lui Jean Claude Juncker’, a explicat la rândul său preşedintele grupului socialist, Gianni Pittella.

Acesta a dezvăluit numele mai multor comisari care ar putea întâmpina probleme în a obţine avizul Parlamentului European. Între aceştia, ‘cel care ne preocupă cel mai mult este candidatul ungar’, Tibor Navracsics, apropiat al premierului ungar Viktor Orban, ale cărui relaţii cu UE sunt dificile din cauza demersurilor sale de a prelua sub control justiţia, presa şi mai nou ONG-urile.

Socialiştii mai au rezerve faţă de spaniolul Miguel Arias Canete, desemnat la Climat şi energie. Gianni Pittella a evocat posibile ‘conflicte de interese’, în timp ce Canete a dat asigurări într-un comunicat difuzat marţi că va renunţa la acţiunile pe care le deţine la două societăţi petroliere, pentru a reduce la tăcere criticile în acest sens.

Miguel Arias Canete ‘este cu siguranţă mai competent în domeniul petrolului decât în cel al energiilor regenerabile’, a apreciat la rândul său copreşedinta grupului Verzilor, Rebecca Harms, care i-a promis spaniolului ‘o audiere deosebit de dură’. ‘În plus, acesta nu ia foarte în serios femeile în politică’, a mai remarcat Rebecca Harms, făcând referire la unele remarci sexiste ale comisarului desemnat.

Şi candidatura slovenei Alenka Bratusek la postul de vicepreşedinte responsabil cu piaţa unică a energiei le pune probleme socialiştilor. ‘Avem rezerve în ce priveşte modul în care a intervenit această desemnare’, a explicat Gianni Pittella. Potrivit acestuia, ‘s-ar părea că Alenka Bratusek s-a autodesemnat’ înainte de a pleca din funcţia de premier al ţării sale, dezavuată fiind de propriul său partid.

Şi alte nume stârnesc critici dure în rândul Verzilor. Philippe Lamberts, care coprezidează grupul Verzilor alături de Rebecca Harms, consideră nepotrivit ca reglementarea pieţelor financiare să fie lăsată în seama Marii Britanii. În condiţiile în care ‘opinia publică le reproşează autorităţilor europene faptul că Europa se află la dispoziţia lobby-iştilor, este ales un fost lobby-ist dintr-o ţară care nici nu face parte din uniunea bancară’, a subliniat Lamberts.

Acesta a calificat totodată drept o ‘eroare de casting’ desemnarea francezului Pierre Moscovici la Afaceri economice, în condiţiile în care Parisul nu-şi respectă angajamentele bugetare.

Dacă anumiţi candidaţi vor fi respinşi de comisiile parlamentare, Jean Claude Juncker ar putea fi nevoit să ceară statelor lor să propună pe altcineva, pentru a nu risca să-şi vadă echipa respinsă în bloc.

În egală măsură, unii candidaţi ar putea să schimbe portofoliul, se mai spune în rândul socialiştilor, care nu văd cu ochi buni ca PPE să-i revină două vicepreşedinţii economice importante – ocuparea forţei de muncă şi creşterea finlandezului Jyrki Katainen şi moneda euro letonului Valdis Dombrovskis.